Κόσμος

Εξελίξεις στη Δυτική Όχθη - H παλαιστινιακή κυβέρνηση υπέβαλε την παραίτησή της

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται κυρίως «υπό το φως των εξελίξεων που συνδέονται με την επίθεση κατά της Γάζας»

Παλαιστίνη, Δυτική Όχθη, Ισραήλ, πόλεμος, επίθεση, Μαχμούντ Αμπάς, παραίτηση
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής, που εδρεύει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή της στον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ.

«Δήλωσα την παραίτηση της κυβέρνησης στον πρόεδρο στις 20 Φεβρουαρίου και σήμερα την υποβάλλω γραπτώς», δήλωσε ο Στάγεχ από τη Ραμάλα, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση αυτή λαμβάνεται κυρίως «υπό το φως των εξελίξεων που συνδέονται με την επίθεση κατά της Γάζας».

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός σημείωσε ότι παραιτείται ώστε να επιτραπεί η δημιουργία σχήματος ευρείας συναίνεσης μεταξύ των Παλαιστινίων σχετικά με τις πολιτικές ρυθμίσεις μετά τον πόλεμο του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων από τις ΗΠΑ στον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της Παλαιστινιακής Αρχής καθώς έχουν εντατικοποιηθεί οι διεθνείς προσπάθειες για να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και να αρχίσουν διεργασίες για μια πολιτική δομή που θα κυβερνήσει τον παλαιστινιακό θύλακα μετά τον πόλεμο.

Ποιος είναι ο παραιτηθείς πρωθυπουργός της Παλαιστίνης Μοχαμάντ Στάγεχ

Ο Στάγεχ, γεννημένος το 1958 στη Ναμπλούς, διορίστηκε πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) στις 10 Μαρτίου 2019. Διαδέχθηκε τον Ραμί Χαμντάλα. Εκτός από την πρωθυπουργική του θέση, είναι επίσης υπουργός Εσωτερικών και Υπουργός αρμόδιος για βακούφια και θρησκευτικές υποθέσεις.

Ο Στάγεχ εξελέγη στην Κεντρική Επιτροπή της Φατάχ το 2009, επικεφαλής της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής για την Πολιτική Κινητοποίηση. Έχει στενή σχέση με τον Μαχμούντ Αμπάς και έχει συμμετάσχει εκτεταμένα στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, από την ειρηνευτική διάσκεψη της Μαδρίτης το 1991, όπου βοήθησε στη δημιουργία διαπραγματευτικών παραμέτρων, έως τις συνομιλίες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ με τη μεσολάβηση του Τζον Κέρι το 2013-2014. Ο Στάγεχ διετέλεσε δύο φορές υπουργός δημοσίων έργων και στέγασης μεταξύ 2005-2006 και 2008-2010.

Έχει ιδρύσει ή έχει συμμετάσχει σε διάφορες οικονομικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς Ad Hoc Liaison Committee (AHLC) που επιβλέπει τη βοήθεια διεθνών χορηγών προς τους Παλαιστίνιους, το Παλαιστινιακό Οικονομικό Συμβούλιο για την Ανάπτυξη και την Ανασυγκρότηση (PECDAR), το Εθνικό Ινστιτούτο Πληροφοριών και Τεχνολογίας, το Εθνικό Ινστιτούτο Διοίκησης και την Ισλαμική Τράπεζα της Παλαιστίνης.

Αν και ιστορικά υποστηρικτής της λύσης των δύο κρατών, προειδοποίησε τον Ιανουάριο του 2017 ότι μπορεί να μην επιβιώσει από τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ.

Δείτε επίσης