Media

Αφιέρωμα στον Γιώργο Μητσάκη – Ταξίδι στη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία του μεγάλου ρεμπέτη

Το Σάββατο στις 22.00 από την ΕΡΤ2, στην «Αυλή των χρωμάτων» με οικοδεσπότες τον Χρήστο Νικολόπουλο και την Αθηνά Καμπάκογλου

Αφιέρωμα στον Γιώργο Μητσάκη – Ταξίδι στη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία του μεγάλου ρεμπέτη
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Με ένα «Αφιέρωμα στον Γιώργο Μητσάκη» συνεχίζει τις μουσικές της διαδρομές «Η Αυλή των Χρωμάτων», που μεταδίδεται το Σάββατο 14 Μαΐου 2022, στις 22:00, από την ΕΡΤ2.

Η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος έχουν ετοιμάσει ένα ταξίδι στη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία ενός αληθινά μεγάλου ρεμπέτη και σπουδαίου λαϊκού τραγουδοποιού, που άφησε μεγάλη παρακαταθήκη στο ελληνικό τραγούδι.

Ο Γιώργος Μητσάκης υπήρξε από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές δημιουργικές μορφές, που έγραφε ο ίδιος και τους στίχους των τραγουδιών του. Εκπληκτικός μελωδός, ταλαντούχος ποιητής, δεξιοτέχνης μπουζουξής, ωραίος, σωστός ερμηνευτής.

Μεγάλη η γκάμα των τραγουδιών του, άλλοτε πιο βαριά, άλλοτε πιο ελαφριά. Παντός καιρού και ύφους. Άλλοτε πληθωρικός, άλλοτε μετρημένος, πολλές φορές πιο «ελαφρύς και διασκεδαστικός» που δεν ταίριαζε με τη ρεμπέτικη στιβαρή εκδοχή του. Πάντα όμως αυτάρκης, αυτόνομος, με ιδιαίτερο προσωπικό ύφος και αναγνωρίσιμο μαστόρικο παίξιμο.

Ο Γιώργος Μητσάκης, γεννημένος στη Κωνσταντινούπολη, φέρει μεγάλη παράδοση από τη γενέτειρά του και εισάγει στη μουσική του στοιχεία από τη δυτική κουλτούρα.
Τα τραγούδια του ρέουν από γενιά σε γενιά, συντροφεύοντας τους ανθρώπους στον καημό, στο απωθημένο, στη χαρά, στο γλέντι, στο μεράκι, στον έρωτα, σε όλες τις εκδηλώσεις της ζόρικης αλλά και όμορφης ζωής.

Μεγάλες στιγμές επιτυχίας, ο αυθεντικός, εμπνευσμένος δημιουργός, σημειώνει και με την παρουσία του στο λαϊκό πάλκο, δεσπόζοντας επί 50 χρόνια στη διασκέδαση της νυχτερινής Αθήνας στα πιο γνωστά κέντρα της εποχής στο «Πίγκαλς», στο «Ροσινιόλ», στου «Τζίμη του Χοντρού», στην «Κομπαρσίτα».

Τις διαχρονικές ανεπανάληπτες επιτυχίες του Γιώργου Μητσάκη ερμηνεύουν ιδανικά, στην «Αυλή» μας, η σπουδαία, με τη μοναδική χροιά στη φωνή της, Φωτεινή Βελεσιώτου, η ταλαντούχα ερμηνεύτρια Μαρία Φασουλάκη, ο Δημήτρης Κανέλλος, ένας ερμηνευτής με αξιοπρόσεκτη διαδρομή στον χώρο του λαϊκού τραγουδιού και ο Ισραηλινός, με ρίζες από τη Θεσσαλονίκη, Asi Yehiel. Ένας καλλιτέχνης που διαγράφει τη δική του επιτυχημένη πορεία στο λαϊκό τραγούδι, στη χώρα του και είναι δημοφιλής στο Τελ Αβίβ.

Ο οικοδεσπότης, Χρήστος Νικολόπουλος που δούλεψε μαζί με τον Γιώργο Μητσάκη, τον μέγα «Δάσκαλο» όπως τον αποκαλούσαν, θυμάται και μας μεταφέρει όμορφες στιγμές από τις συνεργασίες τους.

Το άλμπουμ της ζωής και της διαδρομής του Γιώργου Μητσάκη ξεφυλλίζουμε… παρέα με τον επίσης Κωνσταντινουπολίτη μουσικό, παραγωγό, δημοσιογράφο, συγγραφέα, κινηματογραφιστή και γνώστη της σύγχρονης ιστορίας του λαϊκού τραγουδιού, Στέλιο Ελληνιάδη, καθώς και με τον δημοσιογράφο, εκδότη και μουσικό Γιώργο Κοντογιάννη, που έχει δουλέψει… πολύ με το λαϊκό τραγούδι.

Ο συγγραφέας, στιχουργός και καλλιτεχνικός επιμελητής της εκπομπής Κώστας Μπαλαχούτης, όπως πάντα, καδράρει μέσα από το «Μικρό Εισαγωγικό», περιεκτικά αλλά συνάμα με πληρότητα και διεισδυτική ματιά, τον πρωταγωνιστή μας και το έργο του.
Ξεκινώντας από τη δεκαετία του ’50 που γίνεται ντόρος σε κάθε άκρη, με το όνομα του Μητσάκη μέχρι τη «φυγή» του, το 1993, περιγράφει στιγμές-σταθμούς της πορείας αυτού του μοναδικού συνθέτη και στιχουργού, με την υψηλότατη στάθμη δημιουργικότητας.

Η συζήτηση πλαισιώνεται με αρχειακό υλικό της ΕΡΤ από συνεντεύξεις και τραγούδια του Γιώργου Μητσάκη.

Δείτε επίσης