Media

Η αυλή των χρωμάτων: Αφιέρωμα στον Αντώνη Ρεπάνη

Με την Αθηνά Καμπάκογλου και τον Χρήστο Νικολόπουλο

Η αυλή των χρωμάτων: Αφιέρωμα στον Αντώνη Ρεπάνη
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον σπουδαίο συνθέτη και ερμηνευτή Αντώνη Ρεπάνη, παρουσιάζουν η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο σπουδαίος συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος στην «Αυλή των χρωμάτων», το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023, στις 10 το βράδυ, στην ΕΡΤ2.

Δεν ήταν καθόλου δύσκολο να του κολλήσουν ένα παρατσούκλι. Ήταν πάντα μετρημένος, δίκαιος, καλόγνωμος. Δεν κατηγορούσε και δεν ήθελε να στενοχωρεί κανέναν! Οπότε το παρατσούκλι του, επιβεβαίωνε αυτήν ακριβώς τη συμπεριφορά και το ήθος του… Ήταν «Ο κύριος». Ο κύριος Αντώνης Ρεπάνης.

Ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, οικογενειάρχης και μεγάλος δεξιοτέχνης της κιθάρας. Άλλωστε, πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν από μικρός έπαιζε κιθάρα δίπλα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση και αργότερα στον Βασίλη Τσιτσάνη;

Κάθε στιγμή είχε στο πλάι του, την κιθάρα του. Όταν είχε έμπνευση την άρπαζε για να μετατρέψει τη σκέψη του σε νότες. Αν δεν το κατάφερνε μέσα σε λίγη ώρα, σταματούσε. Αυτό ήταν το κριτήριο για το αν ένα τραγούδι ήταν ώριμο να γεννηθεί ή όχι.

Ίσως εξαιτίας αυτής της μετριοπάθειας, το έργο του μέχρι σήμερα δεν έχει αναδειχθεί σε όλο του το μεγαλείο και ο ίδιος, πιθανόν, να μην έχει πάρει τη θέση που του αξίζει στο ελληνικό πεντάγραμμο.

Έχοντας κατά νου αυτό το γεγονός, αλλά και αισθανόμενοι την ευθύνη απέναντι σε κάθε σπουδαίο μουσικό, στιχουργό και συνθέτη, η έμπειρη δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο σπουδαίος συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος, δημιουργούν ένα αφιέρωμα στον Αντώνη Ρεπάνη, έχοντας την τιμή να φιλοξενήσουν στην εκπομπή τη σύζυγό του Μαρία και τον γιο του Μανώλη.

Οι αναμνήσεις τους φωτίζουν άγνωστες πτυχές της ζωής του μεγάλου τραγουδοποιού, την ίδια στιγμή που οι αναζητήσεις του ιστορικού ερευνητή Κώστα Μπαλαχούτη συμπληρώνουν τις αφηγήσεις τους.

Τα τραγούδια του ερμηνεύουν με σεβασμό, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο Διαμαντής Διονυσίου, ο Μανώλης Τοπάλης και η Ευδοκία.

Είναι πραγματικά συγκινητικές οι στιγμές που ο Μανώλης Ρεπάνης, αφηγείται στον γιο του Στράτου Διονυσίου, Διαμαντή, την αγάπη, τη φιλία και τον αλληλοσεβασμό που συνέδεαν τους γονείς τους, ενώ για πρώτη φορά ο Χρήστος Νικολόπουλος συνοδεύει τον Διαμαντή με το μπουζούκι του, συμπληρώνοντας «το καρέ» της οικογένειας Διονυσίου.

«Ο παλιατζής», «Θυσιάστηκα», «Η Διπρόσωπη», «Γιατί γλυκιά μου κλαις», «Ανεβαίνω σκαλοπάτια», είναι μερικά μόνο από τα τραγούδια, που με πολλή αγάπη θα ερμηνεύσουν οι καλλιτέχνες οι οποίοι τιμούν με την παρουσία και τη συμμετοχή τους το έργο του Αντώνη Ρεπάνη.

Δείτε επίσης