Οικονομία

Πότε καταβάλλεται το επίδομα αδείας

Ήρθε η στιγμή που οι περισσότεροι εργαζόμενοι σιγά σιγά προγραμματίζουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές - Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το επίδομα αδείας

1

Αποδοχές αδείας και επίδομα αδείας πρέπει να προκαταβάλλονται στον μισθωτό κατά την έναρξη της άδειάς του και δεν συμψηφίζονται με ανώτερες των νομίμων καταβαλλόμενες αποδοχές. Αυτό ισχύει με την κατοχύρωση του επιδόματος αδείας με το άρθρο 2 της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ του 2010.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται:

«Ο μισθωτός που θεμελιώνει δικαίωμα κανονικής άδειας αναψυχής, αυτούσιας ή σε χρήμα, δικαιούται να λάβει και το επίδομα αδείας, το οποίο αποτελεί τακτικές αποδοχές του, υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο που υπολογίζονται και οι αποδοχές αδείας και υπόκειται στους ίδιους κανόνες με αυτές. Το επίδομα αδείας ισούται με το σύνολο των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών συνήθων αποδοχών της άδειας, με τον περιορισμό ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει τις αποδοχές 15 ημερών γι' αυτούς που αμείβονται με μηνιαίο μισθό και 13 ημερών γι' αυτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο ή κατά μονάδα εργασίας ή με ποσοστά ή και με άλλον τρόπο. Το αντίστοιχο επίδομα άδειας προκαταβάλλεται κατά τη λήψη της άδειας αναψυχής ή τμήματος αυτής μαζί με τις αποδοχές αδείας».

Σε περίπτωση που δεν πάρετε τις ημέρες της άδειάς σας μέχρι το τέλος του έτους από υπαιτιότητα του εργοδότη, τότε δικαιούστε τις αποδοχές άδειας αυξημένες στο 100% (δηλαδή στο διπλάσιο). Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως σε αυτή την περίπτωση δεν διπλασιάζεται και το επίδομα αδείας.

Υπολογισμός της άδειας και επιδόματος αδείας


Δείτε επίσης