Οικονομία

ΟΤΕ : Ξεκινά η παροχή νέων ηλεκτρονικών πληρωμών από την Cosmote Payments

Η εταιρία θα μπορεί να παρέχει μια σειρά δραστηριοτήτων, όπως τοποθετήσεις και αναλήψεις μετρητών σε λογαριασμό πληρωμών, την εκτέλεση πράξεων πληρωμής, έκδοση, διανομή και εξαργύρωση ηλεκτρονικού χρήματος και άλλες υπηρεσίες πληρωμών

1

Στη παροχή των πρώτων υπηρεσιών προς το κοινό από την εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών Cosmote Payments, προχωρά ο Όμιλος ο ΟΤΕ, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Μιχάλη Τσαμάζ.

Συγκεκριμένα η εταιρεία που έχει δημιουργήσει ο ΟΤΕ, είναι 100% θυγατρική της και έχει ήδη αδειοδοτηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος ως Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Χρήματος (ΙΗΧ).

Μάλιστα, η απόφαση με αριθμό 364/3/9.7.2020 της ΤτΕ για τη «χορήγηση άδειας λειτουργίας Ιδρύματος Ηλεκτρονικού Χρήματος στην εταιρεία την Cosmote Payments – Υπηρεσίες Ηλεκτρονικού Χρήματος ΑΕ», βάσει του ν. 4021/2011 και του ν. 4537/2018» δημοσιοποιήθηκε ήδη στις 21 Ιουλίου, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Πιο αναλυτικά, από το Δεκέμβριο του 2019, η εταιρεία είχε υποβάλλει στην Τράπεζα της Ελλάδος αίτημα για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας ιδρύματος ηλεκτρονικού χρήματος.

Το διάστημα που μεσολάβησε απαιτήθηκε για να καλυφθούν πρόσθετα στοιχεία και διευκρινήσεις που ζητήθηκαν από την ΤτΕ, με την τελευταία υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων να γίνεται στις 30 Ιουνίου, ενώ πραγματοποιούνταν διαρκώς δοκιμές για τη λειτουργία της πλατφόρμας.

Τελικά, μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης άνοιξε ο δρόμος για την Cosmote Payments ώστε να μπορεί να παρέχει η εταιρία μια σειρά δραστηριοτήτων, όπως τοποθετήσεις και αναλήψεις μετρητών σε λογαριασμό πληρωμών, την εκτέλεση πράξεων πληρωμής, έκδοση, διανομή και εξαργύρωση ηλεκτρονικού χρήματος και άλλες υπηρεσίες πληρωμών.

Βέβαια, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αποτελεί το δίκτυο καταστημάτων του ΟΤΕ, με τον «Γερμανό» και την «Cosmote» που σήμερα αριθμεί 400 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα και σύμφωνα με το σχεδιασμό, τα καταστήματα αυτά θα πιστοποιηθούν ως αντιπρόσωποι της Cosmote Payments, αποτελώντας στην ουσία, σημεία φυσικής εξυπηρέτησης των πελατών του ΙΗΧ το οποίο θα προσφέρει υπηρεσίες τόσο μέσω φυσικών σημείων παρουσίας όσο και πλήρως ηλεκτρονικά και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εμπορίας προϊόντων του Ομίλου ΟΤΕ (Gateway)

Ταυτοχρόνως, αναμένεται πως θα αξιοποιηθούν συνέργειες και μέσω της εφαρμογής της Cosmote APP που σήμερα έχει ξεπεράσει τα 3 εκατ. ενεργούς χρήστες.

Πλέον στην ελληνική αγορά, τρεις όμιλοι διαθέτουν άδεια Ιδρύματος Ηλεκτρονικού Χρήματος, ο ΟΠΑΠ μέσω της Tora Wallet, η Viva με το Viva Wallet και ο Όμιλος ΟΤΕ με τη Cosmote Payments.

Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχει αναπτύξει η διοίκηση Τσαμάζ, ο ΟΤΕ, έχει θέσει ως βασικό στόχο τη διεύρυνση των πηγών εσόδων του Ομίλου (New Revenues Stream), όπου εντάσσεται και ο σχεδιασμός υπό την ονομασία «Future Telco».

Ο σχεδιασμός αυτός, περιλαμβάνει τον μετασχηματισμό των βασικών δραστηριοτήτων του ΟΤΕ που έρχονται σε επαφή με τους πελάτες, ήτοι τους τεχνικούς πεδίου, την εξυπηρέτηση πελατών και τα καταστήματα λιανικής.

Για τις τρεις λοιπόν αυτές δραστηριότητες θα δημιουργηθούν τρεις ξεχωριστές θυγατρικές εταιρείες, με το Δ.Σ. να έχει ήδη δώσει το πράσινο φως για τον εταιρικό μετασχηματισμό.

Αποφάσισε δηλαδή την έναρξη διαδικασίας απόσχισης των κλάδων Εξυπηρέτησης Πελατών (Customer Service), των Καταστημάτων (Shops) και των Τεχνικών Υπηρεσιών Πεδίου (Technical Field Operations), οι οποίοι και θα απορροφηθούν από εταιρείες του Ομίλου.

Ωσόσο, εκτός από τις τρεις αυτές θυγατρικές, έχει ήδη αναπτυχθεί και θα συνεχίσει να ενισχύεται η δραστηριότητα του Ομίλου και σε άλλες.

Εκτός λοιπόν από το e-payments και το e-betting, με τις αντίστοιχες πλατφόρμες, ήδη ο Όμιλος διαθέτει τη Cosmote Insurance, την ψηφιακή πλατφόρμα σύγκρισης και αγοράς ασφαλειών, ενώ έχει ξεκινήσει τη δραστηριότητά του στην αγορά του online delivery (ΒΟΧ).

Στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο της νέας εταιρείας του ομίλου συμμετέχουν τα στελέχη του, με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Κωνσταντίνο Λιαμίδη, και μέλη τον γενικό διευθυντή επί των χρηματοοικονομικών του ομίλου Χαράλαμπο Μαζαράκη, τον Κωνσταντίνο Κρόκο, και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΤΕ Παναγιώτη Ταμπούρλο.

TAGS

Δείτε επίσης