Οικονομία

Στο «στόχαστρο» 650.000 οφειλέτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια του ελληνικού Δημοσίου

Πρόκειται για δάνεια, ύψους λίγο κάτω από τα 3,5 δισ. ευρώ, με τις τράπεζες Πειραιώς και Εθνική να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος, με ένα δισ. ευρώ και 1,3 δισ. ευρώ αντίστοιχα που κατευθύνθηκαν ως επί το πλείστον σε επιχειρήσεις για την πρώτη και σε φυσι

1

«Κρούση» σε περίπου 650.000 οφειλέτες που αν και έλαβαν παλαιότερα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου σταμάτησαν να τα εξυπηρετούν υπό το βάρος (και) της οικονομικής κρίσης, με συνέπεια να έχει επέλθει κατάπτωση, κάνει η κυβέρνηση, προτείνοντας τη ρύθμιση σε 120 δόσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις των αρμόδιων υπουργών, κ. κ. Χρήστου Σταικούρα και Απόστολου Βεσυρόπουλου, οι οφειλές στη φορολογική διοίκηση που προέκυψαν από καταπτώσεις δανείων, τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 μηνιαίες δόσεις, με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

«Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν αφορά στα δάνεια που χορηγήθηκαν ελέω κορωνοιού (ΤΕΠΙΧ και Εγγυοδοτικό).

Τις πρώτες ενδείξεις, άλλωστε, για το πώς αυτά θα συμπεριφερθούν θα τις έχουμε μετά τον Ιούνιο του 2021, εφόσον, δηλαδή, περάσει και η αντίστοιχη περίοδος χάριτος», σχολιάζουν στο ΝΜ τραπεζικά στελέχη, ξεκαθαρίζοντας πως η κυβερνητική ρύθμιση «πιάνει» τα δάνεια που δόθηκαν σε προγενέστερο χρόνο, ακόμη και την προηγούμενη δεκαετία και χορηγήθηκαν – στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής – σε πληγέντες (από σεισμούς, πλημμύρες κ.ο.κ.), αλλά και συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, όπως αγρότες.


Δείτε επίσης