Οικονομία

Έρχεται «επέκταση» της αποζημίωσης ειδικού σκοπού - Ποιοι δικαιούνται τα 534 ευρώ

Σε αυτή τη φάση το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας ισχύει έως και τις 31 Οκτωβρίου

αποζημιωση ειδικου σκοπου

Παράταση για ακόμα ένα μήνα αναμένεται να δοθεί στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων, με τις τελικές αποφάσεις να «κλειδώνουν» άμεσα. Υπενθυμίζεται πως στην περίπτωση της αναστολής σύμβασης καταβάλλεται αποζημίωση ειδικού σκοπού, που φτάνει τα 534 ευρώ το μήνα.

Σε περίπτωση που η αναστολή της σύμβασης δεν διαρκεί ένα μήνα καταβάλλεται ειδική αποζημίωση 17,8 ευρώ την ημέρα. Δηλαδή εργαζόμενος που είναι σε αναστολή μισό μήνα θα εισπράξει 267 ευρώ.

Σε αυτή τη φάση το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας ισχύει έως και τις 31 Οκτωβρίου για επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του επισιτισμού, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού, του αθλητισμού και κάθε άλλου κλάδου που θεωρείται πληττόμενος βάσει σχετικής λίστας ΚΑΔ. Επίσης ισχύει για επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας ξενοδοχειακών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων.

Στόχος είναι η αποζημίωση ειδικού σκοπού να «καλύψει» και το Νοέμβριο, ώστε να αποφευχθούν απολύσεις λόγω κορωνοϊού. Μάλιστα ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να επεκταθεί ακόμα περισσότερο, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Τέλος να σημειωθεί πως το πρόγραμμα Συν- Εργασία παραμένει ενεργό μέχρι το τέλος του έτους. Ειδικότερα επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μείωση τζίρου (προβλέπονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις) μπορούν να περιορίσουν το χρόνο εργασίας με αντίστοιχη περικοπή του καταβαλλόμενου μισθού. Το κράτος καλύπτει το 60% της περικοπής του μισθού (ποσοστό που φτάνει το 100% για τους χαμηλόμισθους) και τις ασφαλιστικές εισφορές σε ποσοστό 100%.

Δείτε επίσης