Οικονομία

5ο Sm@rt Cities: Τεχνολογία κομβικής σημασίας το δίκτυο 5G για την ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας

Smart 1 Cities 01 11 20

Τις προσπάθειες του υπουργείου να δημιουργήσει τον κεντρικό πυρήνα πάνω στον οποίο θα βαδίσει η επόμενη μέρα της χώρας, εξήρε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γεώργιος Γεωργαντάς, κατά το “5ο Ετήσιο Συνέδριο Sm@rt Cities – Digit@l Citizens”, που διοργάνωσε ψηφιακά η εταιρεία Teamworks.

Στην τποθέτησή του ο κ. Γεωργαντάς χαρακτήρισε το δίκτυο 5G σαν τεχνολογία κομβικής σημασίας για την ψηφιακή αναβάθμιση της Ελλάδας, ενώ εξήρε την άμεση ανταπόκριση των αυτοδιοικητικών υπαλλήλων στις προκλήσεις που έθεσε ο κορωνοϊός και έθεσε την τεχνολογία στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας να μείνει όρθια η χώρα.

Μάλιστα με αφορμή την επένδυση της Microsoft στο Λαύριο, την οποία επιβεβαίωσε και ανέλυσε την δεύτερη μέρα του συνεδρίου ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, ο υφυπουργός Απλούστευσης Διαδικασιών προανήγγειλε σειρά σημαντικών επενδύσεων στην Β. Ελλάδα οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την επόμενη διετία.

Παίρνοντας τον λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Space Hellas Δρ. Ιωάννης Μερτζάνης, μίλησε με την σειρά του, για την προσπάθεια των διοικητικών υπαλλήλων να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία, καθώς μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων υλοποιήθηκαν λύσεις που λίγα χρόνια πριν θεωρούνταν αδύνατα.

Ο ίδιος έκανε επίσης λόγο για τα μοντέλα αξιοποίησης των δεδομένων που συλλέγονται σε μια έξυπνη πόλη, τα οποία μπορούν να μας δώσουν μια «πρόβλεψη για το μέλλον των πόλεων».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πορεία της προσφοράς που έχει υποβάλει η εταιρεία μαζί με την Epsilon Net για την εξαγορά της Singular Logic και τόνισε πως η αγορά έχει ανάγκη από την δημιουργία βιώσιμων εταιρειών.

Ο Δρ. Μερτζάνης μάλιστα τόνισε την ανάγκη ύπαρξης συνεργειών αλλά και συγχωνεύσεων ανάμεσα σε εταιρείες που έχουν κοινό όραμα, ενώ όπως προέβλεψε οι εξελίξεις της πώλησης της Singular Logic θα έχουν ολοκληρωθεί το 2021.

Ολοκληρώνοντας τις εργασίες του 5ου Ετήσιου Συνεδρίου “Sm@rt Cities - Digit@l Citizens”, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, έθεσε τα τρία (3) θεμελιώδη ερωτήματα που καλούνται να λύσουν οι τοπικοί φορείς στον δρόμο για έξυπνες πόλεις με επίκεντρο τους πολίτες.

Το πρώτο ερώτημα αφορά την αναγνώριση των προβλημάτων που δημιουργούνται κατά τον σχεδιασμό μιας έξυπνης πόλης, στην οποία οι πολίτες θα πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση των ενεργειακών πόρων των δήμων με ταυτόχρονο περιορισμό εξόδων και δαπανών, ενώ σημαντική είναι επίσης η εμπλοκή των πολιτών στην προσπάθεια της αυτοδιοίκησης, με συμμετοχή στο κοινό όραμα της ψηφιακής πόλης.

Το δεύτερο ερώτημα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα χρηματοδοτηθούν και θα πραγματοποιηθούν τα ψηφιακά έργα και η εκπαίδευση πολιτών και φορέων.

Σε αυτό όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, έρχονται να δώσουν λύση τα χρηματοδοτικά προγράμματα τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και το πρόγραμμα ΕΣΠΑ αλλά και το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης» το οποίο ενεργοποιήθηκε πρόσφατα.

Τέλος, ο κ. Παπαστεργίου έθεσε τον χρονικό ορίζοντα στον οποίο θα ξεκινήσει η ψηφιακή μετάβαση της αυτοδιοίκησης, προτρέποντας δημάρχους και φορείς να εκκινήσουν άμεσα τις διαδικασίες για να εκμεταλλευτούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία και να υλοποιηθούν έξυπνες πόλεις σε όλη τη χώρα.

Κατά την διάρκεια των τριήμερων εργασιών του, το συνέδριο σημείωσε πάνω

από 38.500 views και χαρακτηρίστηκε από αθρόα συμμετοχή συνέδρων και ομιλητών.

Το γεγονός αυτό φανερώνει την επιθυμία φορέων και δημοσίου να επιταχύνουν τις διαδικασίες και να βρουν λύσεις στα προβλήματα που έφερε μαζί της η πανδημία.

Δείτε επίσης