Οικονομία

Μποναμάς για ελεύθερους επαγγελματίες - Ποιοι θα εισπράξουν ζεστό χρήμα

Τα ποσά που οφείλονται στους μη μισθωτούς αναμένεται να επιστραφούν - με βάση τις τελευταίες πληροφορίες - πριν την Πρωτοχρονιά

money

Πριν από το τέλος του χρόνου χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα δουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό να ενισχύεται. Μετά την εκκαθάριση των εισφορών της περσινής χρονιάς, 343.669 ασφαλισμένοι κατέληξαν με μέσο πιστωτικό υπόλοιπο 606,17 ευρώ. Αυτό συνέβη διότι το 2018 δήλωσαν μικρότερο φορολογητέο εισόδημα από το 2017 και έπρεπε να πληρώσουν λιγότερες εισφορές.

Τα ποσά που οφείλονται στους μη μισθωτούς αναμένεται να επιστραφούν - με βάση τις τελευταίες πληροφορίες - πριν την Πρωτοχρονιά, τουλάχιστον σε όσους δικαιούχους έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ στον ασφαλιστικό φορέα.

Σημειώνεται πως οι ασφαλισμένοι είχαν χρονικό περιθώριο έως 30 Νοεμβρίου να δηλώσουν στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ αν επιθυμούν τον συμψηφισμό του πιστωτικού τους υπολοίπου με επόμενες ασφαλιστικές εισφορές. Όσοι δήλωσαν επιθυμία συμψηφισμού, δεν θα λάβουν τώρα εφάπαξ το ποσό της επιστροφής. Αλλά το ποσό αυτό θα συμψηφίζεται με μελλοντικές τους υποχρεώσεις προς τον ΕΦΚΑ. Οι υπόλοιποι θα λάβουν εφάπαξ πίστωση στον λογαριασμό τους και όπως ήδη αναφέρθηκε στόχος είναι να γίνει η καταβολή πριν την εκπνοή του 2020.

Τέλος να σημειωθεί ότι άνοιξε η πλατφόρμα των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το νέο έτος. Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το έτος. Οι ασφαλισμένοι που δε θα υποβάλλουν αίτηση – δήλωση εντός της φετινής χρονιάς θα παραμείνουν και για το 2021, στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος

Δείτε επίσης