Οικονομία

Alpha Bank: Μακροπρόθεσμη συνεργασία με την Generali, μετά την εξαγορά της ΑΧΑ

«Η σύναψη στρατηγικών συνεργασιών με εταιρείες που κατέχουν ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της Alpha Βank», τόνισε ο CEO της τράπεζας

gener;ali

Στη νέα συμφωνία με την Generali, που επιβεβαιώνει την προσήλωση της Alpha Bank να ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστική της θέση στον τομέα των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων εστίασε ο CEO της τράπεζας Βασίλης Ε. Ψάλτης (φωτό), αναφερόμενος στη συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας με την Assicurazioni Generali (“Generali”).

Παράλληλα, η ΑΧΑ προχώρησε σε συμφωνία με την Generali για να πουλήσει τις ασφαλιστικές δραστηριότητές της στην Ελλάδα, έναντι ενός συνολικού καθαρού τιμήματος 165 εκατ. ευρώ.

«Η σύναψη και η σφυρηλάτηση στρατηγικών συνεργασιών με εταιρείες που κατέχουν ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της Alpha Βank, τις τελευταίες δύο δεκαετίες», δήλωσε ο κ. Ψάλτης.

Για να προσθέσει : «Καλωσορίζουμε την Generali και προσβλέπουμε σε μία αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Επιπλέον, ευχαριστούμε τον Όμιλο AXA για την μέχρι σήμερα εξαιρετική μας συνεργασία, που στηρίχθηκε στις αξίες της εμπιστοσύνης και του αμοιβαίου σεβασμού, και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην επίτευξη των νέων στρατηγικών του στόχων».

Από την πλευρά του, ο CEO International της Generali Jaime Anchústegui Melgarejo, επισήμανε : «Η συναλλαγή είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με το τριετές στρατηγικό πλάνο “Generali 2021” του Ομίλου, για ενίσχυση της ηγετικής μας θέσης στην Ευρώπη.

Με την εξαγορά της AXA Ελλάδος και την αποκλειστική μακροπρόθεσμη συμφωνία διανομής με την Alpha Bank, η Generali ενισχύει αποφασιστικά τη θέση της στην τοπική αγορά, αποτελώντας τον δεύτερο μεγαλύτερο όμιλο στον τομέα των γενικών ασφαλίσεων και τον τρίτο στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα.

Η συμφωνία θα μας επιτρέψει να βελτιστοποιήσουμε τη στρατηγική μας θέση στη χώρα, επιτρέποντας μια πολυκαναλική, δυναμική λειτουργία και εξασφαλίζοντας, σημαντικές οικονομίες κλίμακας για μια συνολικά πιο αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία».

Πιο αναλυτικά, η συμφωνία με την Generali για τη πώληση των ασφαλιστικών δραστηριότητων της ΑΧΑ, στην Ελλάδα, συναλλαγή αυτή αποτελεί συνέχιση της πολιτικής απλοποίησης της τελευταίας, σύμφωνα με τη στρατηγική του Ομίλου ΑΧΑ, με την ολοκλήρωση της οποίας θα υπόκειται σε συνήθεις όρους, συμπεριλαμβανομένης της λήψης των εγκρίσεων των Εποπτικών Αρχών, και αναμένεται να οριστικοποιηθεί έως το τέλος του 2ου τριμήνου του 2021.

Όσον αφορά τη συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας με την Assicurazioni Generali (“Generali”), στην οποία εισέρχεται η Alpha Bank για τη διάθεση μέσω του Δικτύου της προϊόντων γενικών ασφαλίσεων και ασφαλίσεων υγείας :

Η αρχική διάρκεια της συμφωνίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι 20 έτη και εδράζεται σε μία φιλόδοξη στρατηγική ανάπτυξης, με έμφαση τα ψηφιακά μέσα.

Η νέα συνεργασία αξιοποιεί την εξαγορά του ελληνικού βραχίονα δραστηριοτήτων της ΑΧΑ από την Generali, μία σημαντική επένδυση από έναν διεθνή ασφαλιστικό όμιλο στην Ελλάδα, μέσω της οποίας η Generali ενισχύει τη στρατηγική της θέση στην χώρα

και αποκτά ηγετικό ρόλο στους τομείς των γενικών ασφαλίσεων (2η θέση στην ελληνική αγορά) και των ασφαλίσεων υγείας (3η θέση).

Η παροχή τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων αποτελεί κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης για την Alpha Βank. Η νέα συνεργασία αναμένεται ότι θα επιταχύνει δυναμικά την επίτευξη των στόχων της τράπεζας στον συγκεκριμένο τομέα.

Η εμπειρία της Generali στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και των ψηφιακών καναλιών είναι καθ’ όλα συμβατή με τη στρατηγική επιδίωξη της τράπεζας για την αναβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης των Πελατών και την ταχεία και απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών.

Η τράπεζα στοχεύει, με την ολοκλήρωση της συμβατικής περιόδου, να πραγματοποιεί το 75% των συνολικών πωλήσεων μέσω ψηφιακών δικτύων.

Το ποσοστό των διασταυρούμενων πωλήσεων αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 1,8x, διπλασιάζοντας έτσι το ποσοστό διείσδυσης της tράπεζας.

Η Alpha Bank στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας, στοχεύει στην σημαντική αύξηση των ετήσιων ασφαλίστρων και των αντίστοιχων προμηθειών, ενώ προσδοκά και επιπλέον έσοδα μέσα από την επίτευξη στόχων απόδοσης που έχουν συμφωνηθεί με την Generali.

Η PWC ενήργησε ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος και η δικηγορική εταιρεία Μωράτης-Πάσσας ως νομικός σύμβουλος της Alpha Bank για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Δείτε επίσης