Οικονομία

Wall Street: Με κέρδη ολοκληρώνεται το 2020 και νέο ιστορικό ρεκόρ για τον Dow Jones

Ο δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,24% στις 30.409,56 μονάδες

wall

Με σημαντική άνοδο, ολοκληρώθηκε η προτελευταία συνεδρίαση της χρονιάς για τη Wall Street, με τον Dow Jones να παρουσιάζει νέο ιστορικό ρεκόρ, κλείνοντας με άνοδο 0,24%, στις 30.409,56 μονάδες, ο S&P 500 να ολοκληρώνει με άνοδο 0,13% στις 3.732,04 μονάδες και τον Nasdaq με άνοδο 0,15%, στις 12.870 μονάδες.

Παράλληλα, οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν την κατάσταση στο Κογκρέσο και τις πιθανότητες που υπάρχουν για μια μεγαλύτερη βοήθεια προς την αμερικανική οικονομία από το πακέτο των 900 δισ. δολαρίων που έχει ήδη εγκριθεί.

Ταυτοχρόνως, ο Γερουσιαστής Mits Mac Konel(φωτό) επιχείρησε να «μπλοκάρει» την όποια δυνατότητα αύξησης της απευθείας επιχορήγησης προς τα αμερικανικά νοικοκυριά, χωρίς ωστόσο να εμφανιστεί πως τίθεται ενάντια σε αυτή τη δημοφιλή πρόταση του απερχόμενου αμερικανού προέδρου Donald Trump.

Ο ίδιος, αφού απέρριψε την πρόταση των Δημοκρατικών για ομόφωνη έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, αντιπρότεινε ένα νέο νομοσχέδιο στο οποίο συμπεριέλαβε το ζήτημα της αύξησης της επιχορήγησης από τα 600 στα 2.000 δολάρια,

σε συνδυασμό όμως με την κατάργηση του άρθρου 230 που προστατεύει τις πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων του διαδικτύου αλλά και τη δημιουργία επιτροπής που θα ερευνήσει τους ισχυρισμούς Trump για νοθεία στις εκλογές.

Γνωρίζοντας όμως, πως ένα τέτοιο νομοσχέδιο δεν θα έχει καμία τύχη στη Βουλή των Αντιπροσώπων που εκλέγεται από τους Δημοκρατικούς.

Ήδη οι πρώτες επιταγές με την απευθείας ενίσχυση των 600 δολαρίων έχουν αρχίσει να αποστέλλονται στα αμερικανικά νοικοκυριά.

Από εκεί και πέρα, στις ειδήσεις από τη Βρετανία, στράφηκε κυρίως το ενδιαφέρον των επενδυτών, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο προχώρησε στην έκτακτη αδειοδότηση του εμβολίου που έχουν αναπτύξει η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με τα κρούσματα ωστόσο τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ συνεχίζουν να αυξάνονται.

Ειδικότερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν τον ημερήσιο μέσο όρο των κρουσμάτων να αυξάνεται πάνω από τις 188.000 περιπτώσεις την ημέρα, ενώ οι θάνατοι ξεπερνούν τις 2.250 κάθε μέρα, ενώ στο Κολοράντο ανακοινώθηκε η πρώτη εμφάνιση του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού στις ΗΠΑ.

Πιο αναλυτικά, από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η μετοχή της Walt Disney (2,18%) ενώ ακολούθησαν οι μετοχές των Dow (2,10%) και Caterpillar (1,92%).

Αντίθετα τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η μετοχή της Intel (-1,30%) και ακολούθησαν αυτές των Verizon (-1,14%) και Microsoft (-1,10%), ενώ συνολικά, 17 έκλεισαν ανοδικά και 13 με απώλειες.

Πλέον με μια ακόμα συνεδρίαση απομένει για το κλείσιμο της χρονιάς, με το 2020 να αναμένεται να φύγει με κέρδη για τους βασικούς δείκτες, καθώς ο Dow Jones, αυτή τη στιγμή, κινείται με ετήσια άνοδο 6,6%, ο S&P 500 με ετήσια άνοδο 15,5%, ενώ ο μεγάλος πρωταγωνιστής είναι ο Nasdaq που κινείται με ετήσια κέρδη 43,4%.

Δείτε επίσης