Οικονομία

Λιγότερα τα έσοδα από τους υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 5άδα των ευρωπαϊκών χωρών με τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ

money

Νέα συγκριτική μελέτη του Taxfoundation δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 5άδα των ευρωπαϊκών χωρών με τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ και το ερώτημα που ανακύπτει αβίαστα, είναι αν τελικά τα έσοδα είναι αντίστοιχα ή χάνονται στις “γκρίζες” ζώνες της γραφειοκρατίας του συστήματος και φυσικά της φοροδιαφυγής.

Με βάση τα στοιχεία του Ιανουαρίου του 2021, μόνο η Ουγγαρία, η Κροατία, η Δανία και η Σουηδία έχουν υψηλότερο ΦΠΑ από την Ελλάδα και όλες είναι χώρες εκτός Ευρωζώνης. Αν η σύγκριση γίνει εντός των “τειχών” του Ευρώ, τότε η Ελλάδα με τη Φινλανδία κρατάνε τα πρωτεία με συντελεστή 24%. Σημειωτέον ότι ο ευρωπαϊκός μέσος συντελεστής είναι 21%, δηλαδή 6 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον ελάχιστο συντελεστή που ορίζει η Οδηγία για το ΦΠΑ.

Αν και στη διάρκεια των μηνών της πανδημίας τα κράτη- μέλη μείωσαν τους συντελεστές για ευνόητους λόγους, η μείωση αυτή είναι προσωρινή και η λογική γενικώς είναι ότι αυξάνοντας τους φόρους στην κατανάλωση, αυξάνονται και τα δημόσια έσοδα.

Όσον αφορά, δε, στους μειωμένους και υπερμειωμένους συντελεστές, η λογική είναι ότι εφαρμόζονται επί ειδών ή υπηρεσιών πρώτης ανάγκης, συνεπώς θα πρέπει να “ανακουφίζονται” τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Αφήνοντας στην άκρη τις ενστάσεις οικονομολόγων και αναλυτών, ότι αυτές οι κατηγορίες πολιτών πρέπει να ενισχύονται απευθείας και όχι εμμέσως, αφού δημιουργούνται στρεβλώσεις και “παράθυρα” παραβατικότητας, το ερώτημα που συνεχίζει να “καίει” είναι αν επιβεβαιώνεται η λογική “υψηλός ΦΠΑ = αυξημένα έσοδα”. Στην περίπτωση της Ελλάδας αυτό δεν ισχύει. ​

Δείτε επίσης