Οικονομία

ΧΑ: Χρηματοδότηση μέσω άντλησης ιδίων κεφαλαίων και μέσα από εταιρικά ομόλογα

Lazaridis 2 20 12 20

Στη συμβολή του χρηματιστηρίου στην αποτελεσματική διαμόρφωση των τιμών, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης(φωτό), κατά την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

«Το 2020 εστιάσαμε στην πληροφόρηση που δίνουμε στις εισηγμένες του κλάδου της πληροφορικής», είπε ο κ. Λαζαρίδης.

Κατά τον ίδιο, οργανώθηκε για δύο λόγους : «Η περίοδος του Covid επιτάχυνε την αντίληψη του κόσμου για τις τεχνολογίες και επιτάχυνε την ανάγκη για να έρθουν κεφάλαια και να ψηφιοποιηθεί η οικονομία.

Είναι μία ευκαιρία και προφανώς ηγετικό ρόλο θα παίξουν οι εταιρείες πληροφορικής». Για να προσθέσει : «Βλέπουμε πως οι εταιρείες της νέας οικονομίας είναι αυτές που έχουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Γι’ αυτό επικεντρωθήκαμε στον κλάδο».

Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος ΕΧΑΕ, συμπλήρωσε πως η επενδυτική κουλτούρα έχει μείνει στο 1999.

Το μεγαλύτερο θέμα που πρέπει να αναγνωρίσει κάποιος είναι η σημασία που έχει ο λόγος δανείων προς ίδια κεφάλαια, καθώς καθορίζει τη βιωσιμότητα της κάθε επιχείρησης και τη δυνατότητα να κάνει οργανική ή μη ανάπτυξη βάσει των ευκαιριών που δίνει η παγκόσμια οικονομία.

Παίρνοντας τον λόγο, η πρόεδρος του ΣΕΠΕ, Παναγιώτα Παπαρίδου υποστήριξε πως «μία πανδημία αποδείχθηκε αρκετή να αλλάξει σε λίγους μήνες τον κόσμο και τις συνήθειες.

Η τεχνολογία αποτελεί τον καταλύτη κάθε σύγχρονης οικονομίας. Ο κλάδος μας δήλωσε παρών από την πρώτη στιγμή. Περισσότερες από 4,600 επιχειρήσεις, 260 χιλ. εργαζόμενοι και τζίρο 13,3 δισ. ευρώ το 2019.

Σε λίγους μήνες η χώρα κατάφερε να κάνει ψηφιακά άλματα. Δόθηκε μέσα στην κρίση το ψηφιακό σινιάλο. Πρέπει να αξιοποιήσει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, ώστε να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίες καλά αμειβόμενες ώστε να μη φεύγουν όλοι στο εξωτερικό».

Από τη πλευρά του, ο επιτελικός διευθυντής λειτουργίας και ανάπτυξης αγορών της ΕΧΑΕ, Μιχάλης Ανδρεάδης, σημείωσε πως το timing του webinar είναι το καλύτερο, λέγοντας :

«Είμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα μέσω του ταμείου ανάκαμψης, με το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων να πάει σε επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία και στην πράσινη ανάπτυξη».

Στη συνέχεια, το μέλος ΔΣ του ΣΕΠΕ, Σπύρος Παμπουκίδης, διεμήνυσε ότι υπάρχει πραγματικά μία μεγάλη ευκαιρία μπροστά για τη χώρα μας, επισημαίνοντας :

«Μία συναλλαγή με το κράτος δείχνει ότι είμαστε τριτοκοσμική χώρα. Ποτέ δεν υπήρχαν τόσα λεφτά διαθέσιμα σε τόσο μικρό χρόνο. Πρέπει το ΧΑ να προσεγγίσει τις εταιρείες, αλλά σίγουρα οι εταιρείες πληροφορικής θα βοηθήσουν. Μέσω νέων εισαγωγών θα μπορέσει να ξεπεράσει τις 1.000 μονάδες».

Για να προσθέσει πως «Το ΧΑ σήμερα δεν υπερισχύει. Τα χρήματα τα βάζουν private equities και venture capital. Όλα χρειάζονται και πρέπει να πιάνουν τόπο.

Στο εξωτερικό υπάρχει μεγάλη αύξηση εισαγωγών και η χώρα λογικά θα ακολουθήσει. Τώρα είμαστε στην άνοδο που εστιάζει όχι μόνο στις προσδοκίες αλλά και σε αυτές που παράγουν αποτελέσματα».

Κατόπιν, ο διευθυντής επενδυτικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Ηλίας Κάντζος, διευκρίνισε ότι το e-commerce έχει δεκαπλασιαστεί. Κάθε 10% ψηφιακής διείσδυσης αυξάνει το ΑΕΠ 1% σύμφωνα με την παγκόσμια τράπεζα. Η Ελλάδα έχει κάνει άλματα, αλλά υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Ολοκληρώνοντας, ο διευθύνων σύμβουλος της Entersoft, Αντώνης Κοτζαμανίδης, εκτίμησε : «Βλέπω με χαρά ότι ξαναγίνεται sexy ο κλάδος. Για πολλά χρόνια δεν ήταν, αλλά τώρα είναι καλό το timing. Ο κλάδος είναι κατακερματισμένος και το ΧΑ βοηθάει στη συγκέντρωση δυνάμεων».

Κάνοντας λόγο για την εταιρεία του, εξήγησε τα εξής: «Κάναμε το βήμα πολύ γρήγορα να εισαχθούμε στο ΧΑ. Λογισμικό και υπηρεσίες η δική μας δραστηριότητα. Για να κερδίσει σε αναγνωσιμότητα και εμπιστοσύνη, βάσει και των κριτηρίων που θέτει το ΧΑ.

Ο δεύτερος λόγος εισαγωγής είναι η χρηματοδότηση. Κάναμε εξαγορές με τα κεφάλαια που αντλήσαμε. Το ΧΑ για ένα πολυμετοχικό σχήμα που είναι το δικό μας δίνει και την ευκαιρία σε κάποιους μετόχους που θέλουν να μειώσουν τη συμμετοχή τους να το κάνουν πιο εύκολα.

Στην κύρια αγορά αποκτήσαμε και διεύρυνση μετοχικής βάσης. Η άντληση των κεφαλαίων, αν και στο ξεκίνημα της πανδημίας ήταν πολύ εύκολη, η εισαγωγή ήταν λίγο δύσκολη».

Πιο αναλυτικά, για χρονιά της Πληροφορικής στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών κάνουν λόγο οι επαγγελματίες του κλάδου με αφορμή την αλλαγή προσανατολισμού της ελληνικής οικονομίας στις νέες τεχνολογίες.

Συγκεκριμένα, τα κονδύλια από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να συμβάλουν προς την κατεύθυνση αυτή, με αποτέλεσμα στην παρούσα συγκυρία να μην ευνοούνται μόνο οι εισηγμένες εταιρείες του κλάδου πληροφορικής, αλλά κι αυτές που είναι εκτός Χρηματιστηρίου.

Παράλληλα, η έκδοση ομολογιακών δανείων και οι νέες εισαγωγές προβλέπεται να αποτελέσουν μονόδρομο προκειμένου να αξιοποιηθούν οι εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης κι αυτό διότι χρειάζεται οι εταιρείες του κλάδου να αυξήσουν τα ίδια κεφάλαιά τους κρατώντας σε ικανοποιητικά επίπεδα το δείκτη χρέους προς την καθαρή τους θέση.

Ταυτοχρόνως, το ΧΑ θα μπορούσε να συμβάλει στη χρηματοδότηση του κλάδου τόσο μέσω άντλησης ιδίων κεφαλαίων όσο και μέσα από το εργαλείο των εταιρικών ομολόγων.

Δείτε επίσης