Οικονομία

Αναστολές συμβάσεων: Οι προθεσμίες για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Ποιο το χρονοδιάγραμμα που έχει μπει σε εφαρμογή

ergasia2

Νέες διορίες υπάρχουν όσον αφορά στις αναστολές των συμβάσεων. Σημειώνεται πως οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού - και υπάγονται σε συγκεκριμένους ΚΑΔ- μπορούν να θέσουν τους εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης.

Στην περίπτωση αυτή οι εργαζόμενοι εισπράττουν την ειδική αποζημίωση, που διαμορφώνεται στα 17.8 ευρώ ανά ημέρα. Επομένως σε περίπτωση που η αναστολή διαρκεί όλο το μήνα το καταβαλλόμενο ποσό είναι 534 ευρώ.

Ειδικότερα το χρονοδιάγραμμα που έχει μπει σε εφαρμογή είναι το εξής:

  • Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις τελευταίες δηλώσεις και τις ορθές επαναλήψεις των αναστολών του Δεκεμβρίου. Πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας έδωσε τελευταία ευκαιρία για αρχικές δηλώσεις και διορθώσεις δηλώσεων Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Για τον περασμένο μήνα η διορία εκπνέει σήμερα.
  • Ξεκινά αύριο η διαδικασία των δηλώσεων αναστολών συμβάσεων για τον Ιανουάριο, η οποία θα διαρκέσει έως τις 31 του μήνα. Στην δήλωση για την περίοδο κατά την οποία οι επιχειρήσεις είναι κλειστές με κρατική εντολή το σύνολο των εργαζομένων δηλώνεται υποχρεωτικά σε αναστολή σύμβασης. Αντίθετα, στην δήλωση για την περίοδο κατά την οποία οι επιχειρήσεις λειτουργούν αλλά πλήττονται, οι εργοδότες επιλέγουν ποιους και πόσους μισθωτούς θα δηλώσουν σε αναστολή σύμβασης.

Δείτε επίσης