Οικονομία

Οι προθεσμίες του Ιανουαρίου για αναστολές συμβάσεων, εισφορές και συντάξεις

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

syntaxeis

Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έχει μπει σε εφαρμογή όσον αφορά στην υποβολή αιτήσεων για την αναστολή συμβάσεων, τις εισφορές των μη μισθωτών και την καταβολή των συντάξεων. Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:

  • 1. Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» οι δηλώσεις αναστολών συμβάσεων Ιανουαρίου από εργοδότες-επιχειρήσεις, ανάλογα με τα τοπικά, τα κλαδικά και το εθνικό lockdown. Το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού παραμένει στα 17.8 ευρώ ανά ημέρα και επομένως εργαζόμενος που είναι σε αναστολή ολόκληρο το μήνα θα εισπράξει 534 ευρώ.

Προσοχή: για τις επιχειρήσεις - εργοδότες που έχουν ΚΑΔ ο οποίος εντός του Ιανουαρίου, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι στην κατηγορία των πληττόμενων και για άλλο χρονικό διάστημα στην κατηγορία των κλειστών μετά από εντολή δημόσιας αρχής υποβάλλεται ξεχωριστό έντυπο - δήλωση αναστολής για κάθε κατηγορία.

  • 2. Δέκα ημέρες διορία έχουν 1.5 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες για να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία για το 2021. Η σχετική διορία “εκπνέει” στις 31 του μήνα και όσοι μη μισθωτοί δεν επιλέξουν κατηγορία θα παραμείνουν στην ίδια με πέρσι.

Υπενθυμίζεται πως η κατάταξη σε μία από τις κατηγορίες είναι υποχρεωτική και γίνεται με ελεύθερη επιλογή μετά από υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης. Παράλληλα η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας ανανεώνεται ετησίως.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι επιλέγουν μεταξύ έξι ασφαλιστικών κατηγοριών. Το συνολικό ποσό στον κλάδο κυρίας σύνταξης και υγειονομικής περίθαλψης ξεκινά από τα 210 ευρώ για την πρώτη κατηγορία και φτάνει στην έκτη κατηγορία τα 566 ευρώ.

Ειδικό καθεστώς ισχύει για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, που μπορούν να επιλέξουν χαμηλότερη κατηγορία και να παραμείνουν σε αυτήν για τα πέντε πρώτα έτη ασφάλισης. Το συνολικό ποσό εισφορών διαμορφώνεται στα 126 ευρώ για τον κλάδο κύριας σύνταξης και υγειονομικής περίθαλψης.

  • 3. Από τις 25 έως τις 28 Ιανουαρίου θα γίνει η πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων Φεβρουαρίου. Ειδικότερα στις 25 του μήνα θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9. Στις 26 Ιανουαρίου θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8. Στις 27 Ιανουαρίου θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ). Τέλος στις 28 Ιανουαρίου θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Δείτε επίσης