Οικονομία

Δώρο Χριστουγέννων: Μέσα στην εβδομάδα ολοκληρώνεται η καταβολή

Ξεκινά αύριο και ολοκληρώνεται στις 28 Ιανουαρίου η πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων Φεβρουαρίου

xrimata

Την τελευταία δόση του Δώρου Χριστουγέννων θα πάρουν μέσα στην εβδομάδα οι εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή σύμβασης τον Δεκέμβριο.

Να σημειωθεί πως λόγω του κορωνοϊού την περσινή χρόνια εφαρμόστηκε ένα «μεικτό» σύστημα για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων.

Ειδικότερα, όσοι εργαζόμενοι δεν είχαν μπει σε αναστολή, πήραν κανονικά το Δώρο από τον εργοδότη τους. Διαφορετικές «ταχύτητες» μπήκαν σε εφαρμογή για όσους εργαζόμενους ήταν σε αναστολή κάποιους μήνες από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο του 2020.

Συγκεκριμένα, για όσους μήνες εργάστηκαν πήραν τμήμα του Δώρου από τον εργοδότη και για όσους μήνες ήταν σε αναστολή εισέπραξαν τα χρήματα από το κράτος. Ωστόσο, το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχούσε στις αναστολές Δεκεμβρίου θα καταβληθεί από το κράτος αυτή την εβδομάδα.

Ενδεικτικά αναφέρεται το εξής παράδειγμα: εργαζόμενος ήταν σε αναστολή τον Μάιο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο αλλά το υπόλοιπο διάστημα δούλεψε στην επιχείρηση. Ο υπολογισμός του Δώρου έγινε ως εξής: ο εργοδότης κατέβαλε το ποσό που αναλογούσε στους μήνες από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο (καθώς εργαζόταν κανονικά ο μισθωτός).

Το κράτος έχει ήδη πληρώσει το ποσό που αναλογούσε στους μήνες Μάιο και Νοέμβριο (όποτε και ο εργαζόμενος ήταν σε αναστολή) και αυτή την εβδομάδα θα πληρώσει το ποσό που αναλογεί στο Δεκέμβριο.

Τέλος να σημειωθεί πως ξεκινά αύριο και ολοκληρώνεται στις 28 Ιανουαρίου η πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων Φεβρουαρίου. Ειδικότερα αύριο θα καταβληθούν οι συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9 και την Τρίτη όσων το ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8. Στις 27 Ιανουαρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ) και στις 28 Ιανουαρίου του Δημοσίου, του τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Δείτε επίσης