Οικονομία

Δρομολογείται νέο «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» με εισοδηματικά κριτήρια

Σύμφωνα με τα όσα προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας

Δρομολογείται νέο «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» με εισοδηματικά κριτήρια

Σύμφωνα με τα όσα προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, η κυβέρνηση προωθεί ένα νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» με νέα περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια που στόχο θα έχει να μειωθούν τόσο οι ατμοσφαιρικοί ρύποι όσο και η ενεργειακή φτώχεια που, σύμφωνα με στοιχεία, κυμαίνεται στο 30% στην ΕΕ.

Ο κ. Σκρέκας απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου, σημείωσε σε ό,τι αφορά στο τρέχον πρόγραμμα και τις διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών κατοικιών για τον αποκλεισμό τους πως η κυβέρνηση έθεσε ως μοναδικό κριτήριο συμμετοχής την ταχύτητα της υποβολής αίτησης σε μια προσπάθεια να διοχετεύσει ταχύτατα κεφάλαια στην οικοδομή προκειμένου να ανακουφιστεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Σημειώνεται ότι οι επενδύσεις μέσα από την τρέχουσα δράση υπολογίζονται σε 1,1 δισ. ευρώ.

«Στην πρώτη φάση το κριτήριό μας ήταν η ταχύτητα ώστε να προωθήσουμε άμεσα χρήματα ύψους 900 εκατ. ευρώ για να διαχυθούν γρήγορα πόροι τόσο στην αγορά όσο και στην κοινωνία που δοκιμάζονται από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.

​Στην επόμενη φάση και μέσα από διαβούλευση και σε συνεργασία με το ΤΕΕ θα συζητήσουμε και θα θέσουμε νέα κριτήρια με βάση μια συγκεκριμένη μεθοδολογία όπως είναι η ηλικία του κτιρίου, το ετήσιο εισόδημα αλλά και οι ακραίες καιρικές συνθήκες μιας περιφέρειας.

​Όλα αυτά θα αξιολογηθούν και θα προωθήσουμε ένα νέο πρόγραμμα “εξοικονομώ” ώστε και τους ατμοσφαιρικούς ρύπους να μειώσουμε και από την άλλη nα βοηθήσουμε τα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν χρήματα για τη χρήση ενέργειας», υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας.


Δείτε επίσης