Οικονομία

Εθνική σύνταξη και αναδρομικά: Άμεσα στη Βουλή η τροπολογία

Το θέμα των συντάξεων θα λυθεί» τόνισε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα της Βουλής

sintaxeis_atm

Το «δρόμο» για τη Βουλή παίρνει τροπολογία για την καταβολή εθνικής σύνταξης και αναδρομικών στους συνταξιούχους, που είναι στην... αναμονή.

Η εθνική σύνταξη θα είναι στο ύψος των 384 ευρώ (σε 20ετη ασφάλιση) για τους συνταξιούχους που περιμένουν την έκδοση της οριστικής απόφασης και θα δοθούν αναδρομικά για τους μήνες που εκκρεμεί η αίτηση.

Όπως υπογράμμισε στη Βουλή ο υπουργός Εργασιών και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης η διαδικασία θα γίνει χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές δυσκολίες. «Ένα κράτος που καθυστερεί για 2, 3, 4 χρόνια να δώσει συντάξεις, δεν δικαιούται να βγάζει γλώσσα στους ασφαλισμένους και να τους περνά από 40 κόσκινα μέχρι να τους δώσει έστω μια προσωρινή ενίσχυση. Το ξεκαθαρίζω για να το ακούνε και κάποιοι γραφειοκράτες.

Το θέμα των συντάξεων θα λυθεί» τόνισε ο υπουργός απευθυνόμενος τόσο στους εργαζόμενους που εκδίδουν τις συντάξεις όσο και σε εκείνους που αναμένουν να τις πάρουν.

Πρόσθεσε ακόμη πως είναι ψευδές ότι οι εκκρεμείς συντάξεις αυξήθηκαν μετά τις εκλογές, καθώς τον Αύγουστο του 2019 η κυβέρνηση παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ 190.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις. Συνολικά μαζί με τις επικουρικές, τις συντάξεις χηρείας και λοιπές εκκρεμότητες εκκρεμούσαν 1.059.000 συντάξεις. «Αυτό είναι το ρεκόρ του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας ακόμη ότι οι πρώτες ψηφιακές συντάξεις δεν εκδόθηκαν το 2017, όπως είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το 2020.

«Δεν υπερηφανεύομαι για την κατάσταση του ΕΦΚΑ. Είναι η συνέχεια του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ και όλων των άλλων προβληματικών ταμείων που επί δεκαετίες ταλαιπωρούν τους πολίτες. Εγώ δέχομαι ότι υπάρχει πρόβλημα και προσπαθώ να το αντιμετωπίσω. Εσείς λέτε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα και ήταν όλα καλά. Γι αυτό είστε στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο υπουργός.

Δείτε επίσης