Οικονομία

Η JP Morgan αναβάθμισε την τουρκική οικονομία

Η τουρκική λίρα έχει σταθεροποιήσει τη θέση της ως το νόμισμα της αναδυόμενης αγοράς με τις υψηλότερες επιδόσεις φέτος - Το ΑΕΠ της Τουρκίας αυξήθηκε σε ρυθμό ανάπτυξης 6,7% περισσότερο από το αναμενόμενο το τρίτο τρίμηνο του 2020

Η JP Morgan αναβάθμισε την τουρκική οικονομία

Δώρο Μπάιντεν στην Τουρκία η οποία είδε την οικονομία της να αναβαθμίζεται από την JP Morgan η οποία αύξησε τις προσδοκίες της, την Παρασκευή, βασιζόμενη στις έντονες επιδόσεις του ιδιωτικού τομέα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ σύμφωνα με την έκθεση της αμερικανικής τράπεζας, η τουρκική λίρα έχει σταθεροποιήσει τη θέση της ως το νόμισμα της αναδυόμενης αγοράς με τις υψηλότερες επιδόσεις φέτος.

Η τράπεζα αύξησε την πρόβλεψή της, αναφορικά με τα αποτελέσματα της τουρκικής οικονομίας, για το 2020 σε 1,9% από 1,1%, ενώ ταυτόχρονα αναβάθμισε τις προβλέψεις της για το τρέχον έτος σε 4,6%, από 3,3% προηγουμένως.


Σύμφωνα με την έκθεση, παρά τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί, η εγχώρια ζήτηση ήταν αρκετά ανθεκτική το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας «εκπλήσσουν πάντα προς τα πάνω», αντικατοπτρίζοντας την ευρωστία και την ευελιξία του τουρκικού ιδιωτικού τομέα, σημειώνει η έκθεση της JP Morgan.

Η έκρηξη κρατικών τραπεζικών δανείων οδήγησε σε ισχυρή ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2020 καθώς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Τουρκίας αυξήθηκε σε ρυθμό ανάπτυξης 6,7% περισσότερο από το αναμενόμενο το τρίτο τρίμηνο.

Ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (CBRT), Naci Ağbal, αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ότι η οικονομία αναμένεται να αυξηθεί κατά 7% έως 8% το τελευταίο τρίμηνο του 2020.


Αυτό θα μπορούσε να φέρει τη συνολική ανάπτυξη του 2020 στα επίπεδα του 2,5%, πρόσθεσε. Ο Ağbal είπε επίσης ότι η οικονομία θα μπορούσε να αναπτυχθεί έως 5% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, δεδομένης της οικονομικής δραστηριότητας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Μάλιστα, η JP Morgan, τονίζει ότι δεν αποτελεί έκπληξη η πορεία της τουρκικής οικονομίας εν μέσω πανδημίας. Επισήμανε δε ότι ένας από τους κύριους λόγους αυτής της υπεραπόδοσης ήταν η τεράστια πιστωτική αύξηση το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους, υποστηρίζοντας την οικονομία να ανακάμψει από την πανδημία.

Αισιόδοξοι για την πορεία της τουρκικής οικονομίας και συγκεκριμένα της τουρκικής λίρας, εμφανίζονται και οι αναλυτές της Morgan Stanley, οι οποίοι επισημαίνουν ότι θα ενισχυθεί σε 6,80 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Δείτε επίσης