Οικονομία

Φάκελος - Ασφαλιστικό: Αποκαθίστανται οι αδικίες, κλείνουν οι εκκρεμότητες

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

epikouriki_asfalisi

Σε τέσσερις πυλώνες βασίζονται οι αλλαγές που έρχονται στο ασφαλιστικό σύστημα και αφορούν συντάξεις, αναδρομικά και εισφορές. Το σχέδιο που υλοποιείται, προβλέπει: πρώτον, «μπαράζ» πληρωμών αναδρομικών σε συνταξιούχους, δεύτερον, καθιέρωση της Εθνικής Σύνταξης, τρίτον, θέσπιση «ατομικού κουμπαρά» στην επικουρική ασφάλιση, και, τέταρτον, επέκταση των ευνοϊκών ρυθμίσεων στις εισφορές.

Η «Βραδυνή της Κυριακής» ανοίγει το «φάκελο» Ασφαλιστικό και παρουσιάζει αναλυτικά τις ρυθμίσεις που έχουν «κλειδώσει» και αλλάζουν το τοπίο για εργαζόμενους και συνταξιούχους. Να σημειωθεί πως οι προωθούμενες αλλαγές θα υλοποιηθούν σε δόσεις, ξεκινώντας από την καθιέρωση της Εθνικής Σύνταξης και την εφαρμογή των νέων αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 30 έτη δουλειάς. Ωστόσο, οι παρεμβάσεις επεκτείνονται και το 2022, όποτε και θα κάνει «πρεμιέρα» το νέο σύστημα στην επικουρική ασφάλιση, αλλά και θα επεκταθούν ευνοϊκές διατάξεις που στοχεύουν στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Οι κεντρικές ρυθμίσεις που αλλάζουν τη μορφή του ασφαλιστικού συστήματος – και παρουσιάζονται σήμερα αναλυτικά – είναι οι ακόλουθες:

  • 1. Καθιέρωση Εθνικής Σύνταξης και καταβολή αναδρομικών σε όσους είναι στην... αναμονή. Στόχος της κίνησης αυτής είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που υπάρχει με τις σοβαρές καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων.

Δείτε επίσης