Οικονομία

Προϋπολογισμός: Μικρότερο πρωτογενές έλλειμμα με την αύξηση των εσόδων

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ικανοποιητική την πορεία των εσόδων την οποία αποδίδουν και στην καλύτερη πορεία της οικονομίας το 2020

thodwros-skylakakhs

«Τα έσοδα από φόρους τον μήνα Φεβρουάριο είναι αυξημένα κατά 428 εκατ. ευρώ ή 12,0% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021. Η υπέρβαση αυτή του στόχου οφείλεται κυρίως στην παράταση είσπραξης των τελών κυκλοφορίας και αντανακλά επίσης το προσωρινό άνοιγμα της οικονομίας κατά τον μήνα Ιανουάριο και την -έστω και περιορισμένη- λειτουργία του λιανεμπορίου με click away στη διάρκεια των εορτών. Τα αποτελέσματα του lock down που ακολούθησε επιδρούν δυσμενώς ήδη στα έσοδα του Μαρτίου και θα συνεχίσουν με βεβαιότητα να έχουν αρνητική επίπτωση στην επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού στους επόμενους δύο μήνες».

Τη δήλωση αυτή έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δίνοντας στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο δίμηνο του έτους, από την οποία προκύπτει ότι η καλή πορεία των εσόδων οδήγησε σε μικρότερο πρωτογενές έλλειμμα στο διάστημα αυτό συγκριτικά με τις αρχικές προβλέψεις.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ικανοποιητική την πορεία των εσόδων την οποία αποδίδουν και στην καλύτερη πορεία της οικονομίας το 2020 συγκριτικά με τις αρχικές προβλέψεις. Αυτή επιβεβαιώθηκε από τη μικρότερη ύφεση που έδειξαν τα στοιχεία για το ΑΕΠ για το 2020, η οποία με τη σειρά της αναμένεται να φανεί και στα οριστικά στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του περυσινού προϋπολογισμού που θα περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία το οποίο θα υποβληθεί στο τέλος Απριλίου.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκφράζουν αισιοδοξία ότι αρχίζει να σταθεροποιείται η εικόνα εξόδου απο την πανδημία. Ξεκαθαρίζουν, επίσης, ότι μέσα το επόμενο διάστημα, έως την έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, θα ληφθούν μιά σειρά απο αποφάσεις που εκκρεμμούν και σχετίζονται με το ύψος των ηλεκτρονικών αποδείξεων επί του εισοδήματος για το 2020 και τα τεκμήρια διαβίωσης. Σε ό,τι αφορά άλλες αποφάσεις, που ενδεχομένως να αφορούν την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κάποιες θα ενταχθούν στο βασικό σενάριο του Μεσοπρόθεσμου και άλλες στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2022.

Σε ό,τι αφορά τη συνέχιση των μέτρων στήριξης και την στόχευσή τους μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, διευκρινίζουν ότι θα είναι συνάρτηση του βαθμού ανοίγματος της οικονομίας και των στοιχείων για την πορεία των επιμέρους κλάδων.

Σχολιάζοντας την θετική ανταπόκριση των αγορών στην έκδοση του 30ετούς ομολόγου, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, την αποδίδουν στην αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής που έχει οδηγήσει στον έλεγχο των δημοσίων οικονομικών, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο προϋπολογισμός το δίμηνο Ιανουάριος- Φεβρουάριος 2021


Δείτε επίσης