Οικονομία

ΦΠΑ: Στο «κυνήγι» 6,5 δισ. ευρώ οι ράμπο του ΣΔΟΕ

Το Μάρτιο σε μια σειρά ελέγχων το ΣΔΟΕ έχει καταγράψει επιτυχίες

Ï ÕÐÏÕÑÃÏÓ ÏÉÊÏÍÏÌÉÊÙÍ ÃÉÙÑÃÏÓ ÁËÏÃÏÓÊÏÕÖÇÓ ÊÁÉ Ï ÕÖÕÐÏÕÑÃÏÓ ÏÉÊÏÍÏÌÉÊÙÍ ÁÍÔÙÍÇÓ ÌÐÅÆÁÓ ÓÔÇÍ ÕÐÇÑÅÉÓÉÁ ÅÉÄÉÊÙÍ ÅËÅÃ×ÙÍ (EUROKINISSI/ ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Τουλάχιστον 140 δισ. ευρώ τον χρόνο κοστίζει στον προϋπολογισμό της ΕΕ και περί τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στην Ελλάδα η κλοπή του ΦΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν. Για φέτος, μάλιστα, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ προγραμματίζουν πάνω από 2.000 ελέγχους και έρευνες για περιπτώσεις απάτης.

Η εκτόξευση των αγορών μέσω του διαδικτύου, που έφερε η πανδημία, έχει οδηγήσει τις φορολογικές ελεγκτικές υπηρεσίες σε αναδίπλωση και σε εστίαση σε υποθέσεις ηλεκτρονικής απάτης και φοροδιαφυγής μέσω της λειτουργίας e-shop.

Είναι ενδεικτικό, ότι σύμφωνα, με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών (ΙΟΒΕ) με τίτλο: «Ηλεκτρονικές πληρωμές στην Ελλάδα: Πολιτικές και επιδράσεις στη χρήση καρτών, 2015-2020» η αξία συναλλαγών με κάρτα ως ποσοστό της κατανάλωσης νοικοκυριών ανήλθε σε 21,1% στην Ελλάδα το 2019, από 7% το 2015.

Έτσι η μεταφορά αυτή τζίρου στο διαδίκτυο λειτουργεί ως «κίνητρο» για κυκλώματα για «κομπίνες» για την υφαρπαγή κυρίως ΦΠΑ ή για έκδοση εικονικών τιμολογίων. Πολύ «δημοφιλής» είναι απάτες τύπου carousel όπου:

· είτε μια εικονική επιχείρηση εισπράττει ποσά ΦΠΑ που δεν αποδίδει ποτέ, καθώς «εξαφανίζεται»,

· είτε εταιρίες «φαντάσματα» με έδρα διάφορες χώρες της Ε.Ε μέσα από διαδοχικές συναλλαγές εισπράττουν, αλλά δεν αποδίδουν ποτέ το ΦΠΑ λειτουργώντας για λογαριασμό πραγματικών επιχειρήσεων.

Συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις οι εταιρίες αυτές εμφανίζονται στο διαδίκτυο να πωλούν προϊόντα σε τιμές άκρως ανταγωνιστικές ωστόσο αυτό που κάνουν είναι να κλέβουν το ΦΠΑ από το κράτος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον 140 δισ. ευρώ τον χρόνο κοστίζει στον προϋπολογισμό της ΕΕ και περί τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στην Ελλάδα (όσο δηλαδή δυο φορές οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ) η κλοπή του ΦΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν. Πέρα τη φοροκλοπή μέσα από αυτή τη διαδικασία αναπτύσσονται και στρεβλώσεις και αθέμιτος ανταγωνισμός σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για την αγορά.

Στο δρόμο οι ράμπο του ΣΔΟΕ


Το Μάρτιο σε μια σειρά ελέγχων το ΣΔΟΕ έχει καταγράψει επιτυχίες. Έτσι πριν λίγες μέρες διαπίστωσε σοβαρές ενδείξεις για εκτεταμένη φοροδιαφυγή, μέσω ανακριβών δηλώσεων Φ.Π.Α. και έκδοσης φορολογικών στοιχείων από αδήλωτο φορολογικό μηχανισμό σε επιχείρηση που ασχολείται με την πώληση συσκευών κινητών τηλεφώνων μέσω διαδικτύου. Αμέσως οι ελεγκτές ζήτησαν άρση του τραπεζικού απορρήτου για τους τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας. Ο έλεγχος και η διασταύρωση των στοιχείων αποκάλυψαν ότι η επιχείρηση το 2020, εν μέσω πανδημίας, εισέπραξε από την πώληση κινητών τηλεφώνων το ποσό των 7.000.000 ευρώ για τις οποίες δεν είχε κόψει αποδείξεις με την κλοπή του ΦΠΑ να υπολογίζεται πάνω από 1.600.000 ευρώ.

Επίσης στις 23/3/2021 κλιμάκιο ελεγκτών της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής πραγματοποίησε ελέγχους σε εταιρείες ταχυμεταφορών. Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν προέκυψαν στοιχεία από τα οποία διαπιστώνεται ότι τρεις αλλοδαπές επιχειρήσεις με έδρα τη Βουλγαρία, με αντικείμενο εργασιών την πώληση αρωμάτων, ειδών ένδυσης και υπόδησης, πραγματοποιούσαν λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα, μέσω Διαδικτύου και ταχυμεταφορών, και μετέφεραν τα χρήματα στο εξωτερικό.

Δείτε επίσης