Οικονομία

Κίνα: Η Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το ψηφιακό γιουάν

Ψηφιακή μορφή του γιουάν ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας και έτσι τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα να περάσουν σταδιακά στην ιστορία

Κίνα

Η Κίνα κυκλοφορεί σταδιακά το ψηφιακό της νόμισμα για να αντικαταστήσει τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα στο μέλλον.

Μάλιστα, στη χώρα διεξήχθησαν σχετικές δοκιμές το 2020 σε υπηρεσίες, όπως είναι η παράδοση φαγητού στη Σεντζέν, και κρίθηκαν επιτυχημένες.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει ήδη εκδώσει, επίσης, ψηφιακό γιουάν αξίας εκατομμυρίων δολαρίων ως μέρος των πραγματικών δοκιμών του νομίσματος, συμπεριλαμβανομένου κάποιου ποσού που εκδόθηκε από την τοπική αυτοδιοίκηση σε ορισμένες πόλεις μέσω λαχειοφόρων αγορών.

Με βάση ένα πλάνο που δημοσιοποιήθηκε τον Αύγουστο από το Υπουργείο Εμπορίου, υπάρχουν σχέδια για την επέκταση των δοκιμών του ψηφιακού γιουάν σε διάφορες περιοχές της Κίνας.

Κίνα και ψηφιακές πληρωμές

Ορισμένες πληρωμές στην Κίνα έχουν ήδη συμβαδίσει με το ψηφιακό γιουάν, ωστόσο σε αντίθεση με εκείνα τα συστήματα πληρωμών που ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρείες, η νέα νομισματική μορφή θα πρέπει να αυξήσει την αποδοτικότητά της ως πραγματικό νόμισμα που διαχειρίζεται η Κεντρική Τράπεζα.

Δεν είναι ακόμα σαφές ποια τεχνολογική πλατφόρμα λειτουργεί το κινεζικό ψηφιακό νόμισμα, με τους χρήστες συνήθως να κατεβάζουν μια ξεχωριστή εφαρμογή.

Σε αντίθεση με το Bitcoin, το οποίο σε κατάλληλες εφαρμογές προσφέρει ανωνυμία στους χρήστες, το ψηφιακό γιουάν θα ελέγχεται από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας. Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, ωστόσο, ανακοίνωσε ότι η παραλλαγή της κρυπτογράφησης θα επιτρέψει ανώνυμες συναλλαγές σε μικρά ποσά.

Η Κίνα ενίσχυσε τη θέση του γιουάν στο παγκόσμιο επίπεδο

Ένα παγκόσμιο ψηφιακό γιουάν

Η Κίνα ενίσχυσε τη θέση του γιουάν στο παγκόσμιο επίπεδο, με τις προβλέψεις να αναφέρουν ότι θα μπορούσε να γίνει το τρίτο μεγαλύτερο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο, μετά το αμερικανικό δολάριο και το ευρώ μέσα σε 10 χρόνια.

Ακόμα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει ήδη αρχίσει να θέτει τις βάσεις ώστε το ψηφιακό γιουάν να καταστεί παγκόσμιο αφού, τον περασμένο μήνα, προσχώρησε σε κεντρικές τράπεζες από την Ειδική Διοικητική Περιοχή της Κίνας του Χονγκ Κονγκ, την Ταϊλάνδη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προκειμένου να εξερευνήσουν ένα πλάνο διασυνοριακών πληρωμών σε αυτή τη μορφή.

Ούτως ή άλλως, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει ήδη δοκιμάσει το ψηφιακό νόμισμα στο Χονγκ Κονγκ, επιτρέποντας στους κατοίκους της περιοχής να το χρησιμοποιούν για να πραγματοποιήσουν πληρωμές στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ.

«Προστασία της ιδιωτικής ζωής» στο κινεζικό τραπεζικό σύστημα

Είναι απίθανο η κυβέρνηση της Κίνας να εγκαταλείψει άμεσα την δεδομένη «ορατότητα» στα αρχεία συναλλαγών, καθώς αυτό είναι ένα προγραμματισμένο χαρακτηριστικό του συστήματος. να εγκαταλείψει πολύ εσωτερική ορατότητα στα αρχεία συναλλαγών, καθώς αυτό είναι ένα προγραμματισμένο χαρακτηριστικό του συστήματος.

Ωστόσο, οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών της χώρας (ακόμα και αυτοί που εμπλέκονται στην ανάπτυξη του ψηφιακού γιούαν), δεν θα είναι σε θέση να αποκαλύψουν τους τηλεφωνικούς αριθμούς και τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών σε τρίτους, συμπεριλαμβανομένης και της Κεντρικής Τράπεζας.


Οι προσωπικές πληροφορίες θα είναι επίσης κρυπτογραφημένες (μέσω ψηφιακού πορτοφολιού), πριν μεταβιβαστούν προς τρίτους, σε περιπτώσεις ηλεκτρονικού εμπορίου και εργαλεία πληρωμών.

Το σύστημα προστασίας της ιδιωτικής ζωής που ονομάζεται «ελεγχόμενη ανωνυμία» θα επέτρεπε στους χρήστες ψηφιακών γιουάν να παρέχουν μόνο έναν αριθμό τηλεφώνου, εφόσον οι συναλλαγές διατηρούνται κάτω από ένα συγκεκριμένο ποσό (ο ακριβής αριθμός δεν έχει ακόμη καθοριστεί).

Ωστόσο, ο αριθμός τηλεφώνου πρέπει να είναι εγγεγραμμένος σε έναν από τους Κινεζικούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ο οποίος με τη σειρά του θα απαιτούσε ταυτότητα με φωτογραφία που εκδόθηκε από το κράτος για τη δημιουργία λογαριασμού. Μόλις ο χρήστης φτάσει ένα συγκεκριμένο όριο κατάθεσης, πρέπει να παρέχει περισσότερα προσωπικά στοιχεία για να διατηρήσει τον λογαριασμό ανοιχτό.

Δείτε επίσης