Οικονομία

Ιατρικό Αθηνών: Πρωτοποριακή μελέτη που εξετάζει την κυκλοφορία της καρδιάς

stefanadis

Το μεγαλύτερο Ιατρικό Υποστηρικτή Αθλητικών Ομάδων και σωματείων, αποτελεί ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη βέλτιστη ιατρική κάλυψη των αθλητών, στο πλαίσιο της υλοποίησης του πολυδιάστατου Προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας.

«Αναφορικά με το γενικό πληθυσμό, η πιθανότητα εμφανούς προσβολής της καρδιάς στο πλαίσιο της λοίμωξης με Covid- 19 ανέρχεται στο 20% των ασθενών που νοσηλεύονται», δήλωσε ο καθηγητής Καρδιολογίας, διευθυντής Athens Heart Center, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Δρ. Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Για να προσθέσει «Όλοι αυτοί οι ασθενείς χρήζουν ελέγχου με MRI καρδιάς. Αντίστοιχα μόνο στο 4-5% του συνόλου των ασθενών με Covid- 19 καταγράφεται ήπια αφανής προσβολή της καρδιάς.

Αυτό που προτείνουμε είναι όλοι οι αναρρωνύοντες να υποβάλλονται σε ηλεκτροκαρδιογράφημα και triplex καρδιάς με χρήση νεότερων τεχνικών και εφόσον προκύπτουν παθολογικά ευρήματα, να διενεργείται MRI καρδιάς».

Πιο αναλυτικά, μία πρωτοποριακή μελέτη που εξετάζει την επίπτωση του κορωνοϊού στην μικροκυκλοφορία της καρδιάς, στους ποδοσφαιριστές της επαγγελματικής ποδοσφαιρικής ομάδας της Ελληνικής Super League, ΠΑΕ ΑΕΚ, διεξήγαγε η ερευνητική ομάδα του Ομίλου.

Η Διεπιστημονική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, μία από τις ελάχιστες ιατρικές ομάδες που έχουν διεξάγει αντίστοιχη μελέτη, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, απαρτίζεται από τον Καρδιολόγο, Επεμβατικό Ηλεκτροφυσιολόγο, διευθυντή Εργαστηρίου Βηματοδότησης και Ηλεκτροφυσιολογίας Δημήτρη Τσιαχρή,

τον διευθυντή Αξονικής και Μαγνητικής Τομογραφίας Νικόλαο Μποντόζογλου, και τον υπεύθυνο Μαγνητικής Καρδιάς Γρηγόρη Χατζαντώνη.

Από πλευράς της ΠΑΕ ΑΕΚ, συμμετείχε ο Εργοφυσιολόγος, Γρηγόρης Μπογδάνης, ο οποίος φρόντισε για την βέλτιστη επανένταξη των ποδοσφαιριστών.

Οι 15 ποδοσφαιριστές οι οποίοι αποδεδειγμένα είχαν νοσήσει από Covid -19, υποβλήθηκαν σε πλήρη εργαστηριακό και καρδιολογικό έλεγχο, άμεσα, μετά την υποχώρηση την νόσου, με σκοπό την συντομότερη και ασφαλέστερη επιστροφή τους στις αθλητικές δραστηριότητες.

Το ιατρικό επιτελείο της ΠΑΕ ΑΕΚ, με επικεφαλής τον Ορθοπαιδικό, διευθυντή Oρθοπαιδικής Κλινικής – Αθλητικών Κακώσεων, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Παντελή Νικολάου, και τον Ορθοπαιδικό, Ιατρό της Ομάδας ΠΑΕ ΑΕΚ, Χάρη Λάλο, βρίσκεται σε στενή και καθημερινή συνεργασία με τους καρδιολόγους του Athens Heart Center του Ιατρικού Αθηνών.

Συγκεκριμένα με τον Καρδιολόγο, διευθυντή Εργαστηρίου Ηχοκαρδιολογίας, Στέφανο Καραγιάννη και τον Καρδιολόγο, Επεμβατικό Ηλεκτροφυσιολόγο, διευθυντή Εργαστηρίου Βηματοδότησης και Ηλεκτροφυσιολογίας, Δημήτρη Τσιαχρή, επιτυγχάνοντας τον πλήρη και ενδελεχή καρδιολογικό έλεγχο όλων των ποδοσφαιριστών της ομάδας.

Μετά το πέρας του ενδελεχούς ελέγχου, τα αποτελέσματα ήταν απόλυτα φυσιολογικά, ξεκαθαρίζοντας πλήρως το τοπίο για τους ποδοσφαιριστές της ομάδας.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια της μελέτης, λήφθηκε σοβαρά υπόψη ότι η υποκλινική μυοκαρδίτιδα ανευρίσκεται στο 5-20% των ασθενών με Covid -19.

Η ύπαρξή της αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αιφνίδιων συμβάντων στους αθλητές. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο διενεργήθηκε μαγνητική τομογραφία καρδιάς, σε συνθήκες φαρμακευτικής κόπωσης (stress MRI).

Επιπρόσθετα, εξετάστηκε η ύπαρξη πιθανής μικροαγγειακής βλάβης στην καρδιά, με τη χρήσημίας καινοτόμου ακολουθίας πλήρους αυτοματοποιημένης ποσοτικής αξιολόγησης της αιμάτωσης του μυοκαρδίου.

Η συγκεκριμένη αξιολόγηση χορηγήθηκε πό την πρωτοπόρο εταιρεία στον τομέα της αξιολόγησης MRI καρδιάς, Circle Cardiovascular Imaging Inc.

Για τον Όμιλο η ασφάλεια των ασθενών, των επισκεπτών και του προσωπικού μας, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

Αυτός είναι και ο λόγος που σε όλες τις κλινικές του Ομίλου εφαρμόζουμε, ειδικά μέτρα προφύλαξης κατά του CΟVID-19 βάσει των αυστηρότερων εγκεκριμένων πρωτοκόλλων υγείας, ώστε να συνεχίζεται απρόσκοπτα η λειτουργία τους, όλο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο.

Δείτε επίσης