Οικονομία

Forbes: Οι δισεκατομμυριούχοι της Ευρώπης έγιναν κατά 1 τρισ. δολάρια πλουσιότεροι μέσα στην πανδημία

Η Γερμανία εξακολουθεί να είναι η ευρωπαϊκή χώρα με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους - Ποιοι είναι οι Έλληνες της λίστας

Forbes

Η συνολική περιουσία των δισεκατομμυριούχων της Ευρώπης ξεπέρασε τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Forbes, καθώς οι κροίσοι του πλανήτη μας παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστοι από την οικονομική ζημία που προκλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το Forbes δημοσίευσε την Τρίτη (06/04) τη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, στην οποία συγκαταλέγονται 628 Ευρωπαίοι δισεκατομμυριούχοι έναντι 511 το προηγούμενο έτος. Συνολικά, έγιναν κατά 1 τρισ. δολάρια πλουσιότεροι τον τελευταίο χρόνο, γεγονός που υποδηλώνει ότι για την ελίτ, η πανδημία αποδείχθηκε επικερδής.

Ποιοι είναι αυτοί

Ο Γάλλος μεγιστάνας των πολυτελών ειδών, Bernard Arnault διατηρεί τη θέση του ως ο Νο. 3 πλουσιότερος στον κόσμο, παρέμεινε και στο Νο. 3 της παγκόσμιας κατάταξης, παρότι η περιουσία σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με έναν χρόνο πριν, από τα 76 δισ. δολάρια στα 150 δισ. δολάρια, χάρη στο ράλι της μετοχής της LVMH.

Ο Ισπανός μεγιστάνας της γρήγορης μόδας, Amancio Ortega είναι ο δεύτερος πλουσιότερος στην Ευρώπη, με την περιουσία του να φτάνει τα 77 δισεκατομμύρια δολάρια. Παρότι τον τελευταίο χρόνο είδε την περιουσία του να μεγεθύνεται κατά 20 δισ. δολάρια, έχασε θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, υποχωρώντας στην 11η θέση από την 6η που βρισκόταν πέρυσι, καθώς άλλοι -κυρίως δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ- είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται ακόμη περισσότερο.


Μέσα στο 2020 στη λίστα των δισεκατομμυριούχων έχουμε και 72 νέα ονόματα, όπως αυτά του διευθύνων συμβούλου της Axel Springer, Mathias Doepfner (χάρη στο δώρο αξίας περίπου 1,2 δισ. δολαρίων σε μετοχές του μιντιακού ομίλου που έλαβε από τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη Friede Springer), αλλά και του Ελβετού ιδρυτή της Checkout.com, Guillaume Pousaz, με την περιουσία του από την ιδιωτική εταιρεία πληρωμών ηλεκτρονικού εμπορίου ναυπολογίζεται ότι αξίζει περίπου 9 δισ. δολάρια.

Στη λίστα του Forbes επέστρεψαν και μερικά ονόματα τα οποία είχαν μείνει έξω την προηγούμενη χρονιά, όπως του ιδιοκτήτη της easyJet, Στέλιου Χατζηιωάννου από την Κύπρο (που όμως κατατάσσεται στους κροίσους του Μονακό), αλλά και των τριών Γερμανών αδελφών Oliver, Marc και Alexander Samwer που ίδρυσαν τη Rocket Internet.

Forbes: Ο Bernard Arnault, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μόδας του Παρισιού


Αν εξαιρεθούν οι νεοεισερχόμενοι και οι επιστρέψαντες στη λίστα, οι Ευρωπαίοι κροίσοι έγιναν κατά 797 δισ. δολάρια πλουσιότερα από πέρυσι. Σημειώνεται ότι για την κατάρτιση της λίστας του 2020 το Forbes υπολόγισε την καθαρή αξία των συμμετεχόντων με βάση τις τιμές των μετοχών τις συναλλαγματικές ισοτιμίες της 18ης Μαρτίου 2020 - που αποδείχθηκε σχετικά χαμηλό σημείο για πολλούς από τους δείκτες μετοχών του πλανήτη και για την αξία του ευρώ έναντι του δολαρίου δολάριο. Στη φετινή λίστα, ο υπολογισμός έγινε με βάση τις τιμές των μετοχών και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες της 5ης Μαρτίου 2021.

Η Γερμανία εξακολουθεί να είναι η ευρωπαϊκή χώρα με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους, συνολικά 136, εκ των οποίων 26 είναι "φρέσκοι” και 9 επέστρεψαν στο κλαμπ - με συνδυαστική περιουσία ύψους 625 δισ. δολαρίων. Σε αντίθεση με τη Γαλλία, στη Γερμανία το χρήμα δεν προέρχεται από τα πολυτελή αγαθά, αλλά από τη λιανική χαμηλού κόστους.

Η Γαλλία είναι επίσης μια χώρα πολλών δισεκατομμυριούχων, κυρίως χάρη στους τομείς των πολυτελών ειδών και της μόδας. Η χώρα έχει 42 παρουσίες στη φετινή λίστα, η συνδυαστική αξία των οποίων ανέρχεται στα 512,2 δισ. δολάρια.

Οι Έλληνες της λίστας

Στις λίστες με τους δισεκατομμυριούχους του Forbes υπάρχουν και Έλληνες, αν και από τα τέσσερα ελληνικά ονόματα που περιλαμβάνονται μόνο ένας «πολιτογραφείται» ως Έλληνας. Πρόκειται για τον Βαρδή Βαρδινογιάννη, ο οποίος με περιουσία 1,4 δισ. δολαρίων καταλαμβάνει τη θέση 2.141.

Ωστόσο, στην κατάταξη βρίσκονται επίσης τα ονόματα του Φίλιππου Νιάρχου (Γαλλία), ο οποίος με περιουσία 2,8 δισ. δολαρίων καταλαμβάνει τη θέση 1.111, του Αριστοτέλη Μυστακίδη (Ελβετία), ο οποίος με περιουσία 2,3 δισ. δολαρίων κατατάσσεται στη θέση 1.362, αλλά και του Ιβάν Σαββίδη (Ρωσία), που με περιουσία 1,7 δισ. δολαρίων βρίσκεται στη θέση 1.833.

Η κορυφαία 10αδα, σύμφωνα με το Forbes

Οι δέκα πλουσιότεροι δισεκατομμυριούχοι της Ευρώπης έχουν συνδυαστική περιουσία 552 δισ. δολαρίων, καθώς πρόσθεσαν στις τσέπες τους 216 δισ. δολάρια μεταξύ 2020 και 2021.

Αυτοί είναι:

1. Bernard Arnault - Γαλλία - 150 δισ. δολάρια

2. Amancio Ortega - Ισπανία - 77 δισ. δολάρια

3. Francoise Bettencourt Meyers - Γαλλία - 73,6 δισ. δολάρια

4. François Pinault - Γαλλία - 42,3 δισ. δολάρια

5. Beate Heister & Karl Albrecht Jr. - Γερμανία - 39,2 δισ. δολάρια

6. Dieter Schwarz - Γερμανία - 36,9 δισ. δολάρια

7. Giovanni Ferrero - Ιταλία - 35,1 δισ. δολάρια

8. Alain Wertheimer - Γαλλία - 34,5 δισ. δολάρια

9. Gerard Wertheimer - Γαλλία - 34,5 δισ. δολάρια

10. Alexey Mordashov & οικογένεια - Ρωσία - 29,1 δισ. δολάρια

Δείτε επίσης