Οικονομία

Bloomberg: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να υποβάλει το σχέδιο ανάκαμψης στις Βρυξέλλες

Τι αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο για το ελληνικό σχέδιο ανάταξης της Οικονομίας

euflag

Η Ελλάδα πρόκειται την Τρίτη να παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προτάσεις της για τη χρήση των πόρων από το Ταμείο του μπλοκ που δημιουργήθηκε λόγω της κρίσης κορωνοϊού και για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης.

Το ελληνικό σχέδιο θα επικεντρωθεί σε τέσσερις τομείς: ψηφιακή μετάβαση - απασχόληση, κατάρτιση και κοινωνική συνοχή - πράσινη οικονομία και ενίσχυση των επενδύσεων.

«Το σχέδιο αποτελείται τόσο από μεταρρυθμίσεις όσο και από επενδύσεις», δήλωσε ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μαζί με τη Βουλγαρία, όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ελλάδα θα είναι από τις χώρες που ευεργετούνται περισσότερο από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Ελλάδα υπέφερε από υψηλή ανεργία και αργή ανάπτυξη του ΑΕΠ της ακόμη και πριν από την πανδημία και σήμερα αντιμετωπίζει ένα μεγάλο επενδυτικό χάσμα και μια οικονομία επικεντρωμένη στις υπηρεσίες, ιδίως τον τουρισμό, με σχετικά υψηλά ποσοστά απορρόφησης στο παρελθόν κονδυλίων της ΕΕ, όπως αναφέρει έκθεση της S&P Global.

Δημιουργία θέσεων εργασίας


Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε να δημιουργήσει περίπου 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Ενώ η ανεργία μειώθηκε στο 16,3% το 2020 από την κορύφωση της κρίσης που άγγιξε περίπου το 30%, παραμένει η υψηλότερη στην Ευρώπη.

«Είναι ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα που έχει τη δυνατότητα να κινήσει περίπου 57 δισεκατομμύρια ευρώ (69 δισεκατομμύρια δολάρια)», με 32 δισεκατομμύρια ευρώ σε εξασφαλισμένα κεφάλαια και επιχορηγήσεις από το ταμείο ανάκαμψης και 25 δισεκατομμύρια ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Μάρτιο.

Το σχέδιο προβλέπει περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ για τη λεγόμενη πράσινη μετάβαση, συμπεριλαμβανομένων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της ενεργειακής διασύνδεσης των Κυκλάδων και των μεταρρυθμίσεων των διαδικασιών αδειοδότησης για εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Η Ελλάδα διαθέτει επίσης περίπου 224 εκατομμύρια ευρώ για τη μείωση της ρύπανσης και 565 εκατομμύρια ευρώ για ψηφιοποίηση στη Δικαιοσύνη, την Υγεία, την Εκπαίδευση, τη Μετανάστευση, το Περιβάλλον και την Ενέργεια.

Πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ προορίζονται για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για την ανάπτυξη ενός μηχανισμού διάγνωσης των απαιτήσεων της αγοράς εργασίας.

Πηγή: Bloomberg

Δείτε επίσης