Οικονομία

Intrakat: Αναμένει σύντομα ανάκαμψη των μεγεθών και ανάκτηση των απωλειών

Πού εκτιμά η διοίκηση της εταιρείας ότι οφείλεται η παρατηρούμενη ύφεση στον κατασκευαστικό κλάδο

intra
Αρθρογράφος: Χαλκιαδάκης Γιάννης
Από Χαλκιαδάκης Γιάννης

Στην αντιστάθμιση των απωλειών του 2020, επαναφέροντας τα μεγέθη πωλήσεων και κερδοφορίας στα αναμενόμενα επίπεδα, προσανατολίζεται για το 2021, ο όμιλος Intrakat, με τον CEO, Πέτρο Σουρέτη.

Συγκεκριμένα, η παρατηρούμενη ύφεση στον κατασκευαστικό κλάδο, εκτιμάται από τη Διοίκηση της εταιρείας ως συγκυριακή οφειλόμενη κατά κύριο λόγο στην επίδραση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας του Covid-19 και στην ωρίμανση και εκτέλεση των έργων.

Κατά συνέπεια, λόγω του υψηλού ανεκτελέστου υπόλοιπου έργων που διαθέτει η εταιρεία, καθώς και των αναμενόμενων επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, η ύφεση αυτή θα είναι παροδική και αναμένεται σύντομα ανάκαμψη των μεγεθών και ανάκτηση των απωλειών.

Από την πλευρά της Intrakat, κατεβλήθη τεράστια προσπάθεια ώστε να επηρεαστεί στον μικρότερο δυνατό βαθμό η έγκαιρη και ομαλή παραγωγή των κρίσιμων έργων που εκτελεί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η έγκαιρη παράδοση του μεγαλύτερου κατασκευαστικού EPC (Engineering – Procurement – Construction) έργου που εκτελέστηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα συνολικού ύψους 400 εκ. ευρώ, για την αναβάθμιση 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Fraport Greece.

Πιο αναλυτικά, στα 174,5 εκατ. ευρώ, ανήλθαν οι πωλήσεις το 2020, έναντι 286 εκατ. ευρώ, του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας μείωση κατά 39%, με τα αποτελέσματα προ φόρων του Ομίλου Intrakat, να διαμορφώνονται σε ζημίες 12,8 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 2,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημίες 12,4 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 0,6 εκατ. ευρώ, την προηγούμενη χρήση.

Το EBITDA του Ομίλου διαμορφώθηκε σε κέρδη 1,7 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 15,7 εκατ. ευρώ, την προηγούμενη χρήση, με το προσαρμοσμένο EBITDA σε κέρδη 2 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 14,2 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τις πωλήσεις της εταιρείας από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, αυτές ανήλθαν σε 159 εκατ. ευρώ έναντι 272 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση κατά 41,7% σε σχέση με το 2019.

Τα αποτελέσματα προ φόρων της εταιρείας από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε ζημίες 7,1 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 5,5 εκατ. ευρώ του 2019, ενώ τα αποτελέσματα μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε ζημίες 6,6 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 3,5 εκατ. ευρώ.

Το EBITDA της εταιρείας από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκε σε κέρδη 3,3 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 15,9 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, ενώ το προσαρμοσμένο EBITDA σε κέρδη 3,6 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 14,4 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.

Στις 31.12.2020 το ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων συμβάσεων του Ομίλου ανερχόταν σε 380,9 εκατ. ευρώ πλέον 225,6 εκατ. ευρώ νέα έργα που έχει μειοδοτήσει η εταιρεία και αναμένεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την υπογραφή τους.

Από τα προς υπογραφή έργα ύψους 225,6 εκατ. ευρώ , λόγω του Covid -19 υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις, αλλά από τις αρχές του έτους έως σήμερα υπεγράφησαν συμβάσεις ύψους 16 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων η αποκατάσταση ζημιών των οδικών υποδομών του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, του υπουργείου Υποδομών και η επέκταση αιολικού πάρκου στον Κιθαιρώνα.

Επίσης στα σημαντικά έργα προς υπογραφή, για τα οποία εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο μέρος θα έχει υπογραφεί έως τα τέλη του 2021, συμπεριλαμβάνεται ο αυτοκινητόδρομος Πάφου–Πόλης Χρυσοχούς, Φάση (Α), προϋπ. 73 εκατ. ευρώ.

Η κατασκευή ηλεκτροκίνησης Λάρισας - Βόλου, προϋπ. 42,4 εκατ. ευρώ και τα δίκτυα αποχέτευσης λυμάτων παραλιακών οικισμών Αιγιαλείας, προϋπ. 24,4 εκατ. ευρώ .

Οι πρόδρομες εργασίες ΒΔ Επέκτασης ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, προϋπ. 13,6 εκατ. ευρώ, αλλά και η κατασκευή επέκτασης επεξεργασίας νερού Θεσσαλονίκης Φάση Α2, προϋπ. 9,6 εκατ. ευρώ.

Επιπροσθέτως, οι κατασκευές αρδευτικού δικτύου Πρεσπών Ν. Φλώρινας, προϋπ. 8 εκατ. ευρώ, δικτύου ομβρίων στους Δήμους Κορυδαλλού και Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, προϋπ. 7,6 εκατ. ευρώ και η λειτουργία και συντήρηση του έργου ύδρευσης Πάτρας από τους ποταμούς Πείρο και Παραπείρο, προϋπ. 6,9 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως η Intrakat ιδρύθηκε το 1987 και ανήκει στον όμιλο εταιρειών της Intracom Holdings. Από το 2001 διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών και κατέχει εργοληπτικό πτυχίο 7ης τάξης ΜΕΕΠ.

Tο 2005 συγχωνεύθηκε με την εταιρεία μεταλλικών κατασκευών Intramet. Με την πολύχρονη εμπειρία και την υψηλή τεχνογνωσία και εξειδίκευση που διαθέτει δραστηριοποιείται στις κατασκευές δημοσίων έργων υποδομής, σε έργα ΣΔΙΤ και σε έργα περιβάλλοντος και καινοτομίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δείτε επίσης