Οικονομία

Volkswagen Group: Η Αστυπάλαια είναι ένα πρότυπο νέων μεθόδων για το μέλλον

VW Mauridoglou Diess Sirtis Komineas 1 06 06 21
Αρθρογράφος: Χαλκιαδάκης Γιάννης
Από Χαλκιαδάκης Γιάννης

Για την έναρξη του ενεργειακού μετασχηματισμού της Αστυπάλαιας σε «έξυπνο και αειφόρο» νησί, μίλησε ο CEO του Volkswagen Group Dr. Herbert Diess, στην τοποθέτησή του κατά την παράδοση των πρώτων ηλεκτρικών οχημάτων, με στόχο την πλήρη μετάβαση στην ηλεκτροκινητικότητα.

Συγκεκριμένα, ο ενεργειακός μετασχηματισμός της Αστυπάλαιας, θα αποτελέσει αντικείμενο ακαδημαϊκής μελέτης από πανεπιστήμια, με το Ηλιακό πάρκο να παρέχει ενέργεια 3 MW μέχρι το 2023, ενώ με τα πρώτα ηλεκτρικά οχήματα, είναι ανάμεσά τους και το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό αστυνομικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε αποστροφή της ομιλίας του σχετικά με το πρόγραμμα στην Αστυπάλαια, είπε: «Οι μοναδικές μας συνεργασίες με το Volkswagen Group, μία από τις πιο δυναμικές και καινοτόμους αυτοκινητοβιομηχανίες του πλανήτη

και τις ερευνητικές ομάδες των Πανεπιστημίων Αιγαίου και Strathclyde,

θα μας προσφέρουν πολύτιμη γνώση που θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε τα απαραίτητα κίνητρα για αλλαγή, στην πορεία μας για πιο καθαρό, πιο πράσινο και πιο βιώσιμο μέλλον.

Μαζί, θα δαμάσουμε τον άνεμο και τον ήλιο για να δώσουμε ενέργεια σε ένα πιο λαμπρό μέλλον».

Παίρνοντας τον λόγο, ο Dr. Diess, επισήμανε : «Η Αστυπάλαια είναι ένα πρότυπο νέων μεθόδων για το μέλλον, για την απολιγνιτοποίηση της Ευρώπης.

Θα παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο τη μετάβαση στην ηλεκτροκινητικότητα και ποια είναι τα απαραίτητα κίνητρα για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού σε έναν αειφόρο, βιώσιμο τρόπο ζωής και την πράσινη ενέργεια, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως.

Σε όλο τον κόσμο, η κλιματική προστασία κερδίζει συνεχώς έδαφος. Το Volkswagen Group οδηγεί τις εξελίξεις, προσφέροντας μία πλήρη γκάμα αειφόρου κινητικότητας – από αυτοκίνητα έως τρόπους φόρτισης και αειφόρες ενεργειακές λύσεις.

Η Αστυπάλαια μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για έναν ταχύ ενεργειακό μετασχηματισμό, υποστηριζόμενο από τη στενή συνεργασία κυβερνήσεων και επιχειρήσεων»

Παρόντες από το Volkswagen Group, ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Kosmocar Α.Ε. Αντώνης Μαυριδόγλου, ο διευθύνων σύμβουλος Στήβεν Σίρτης, ενώ την Seat με τα πρώτα ηλεκτρικά e-Scooter 125, εκπροσώπησε ο διευθύνων σύμβουλος της Seat MÓ Lucas Casasnovas.

Από πολιτικής πλευράς, ήταν παρόντες, o υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, ο αν. υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης και παρά τω πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος.

Επίσης οι γενικές γραμματείς υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος Αλεξάνδρα Σδούκου, υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Σμυρλής, ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Νίκος Κομηνέας, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, καθώς και ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα Dr. Ernst Reichel.

Πιο αναλυτικά, τα πρώτα ηλεκτρικά οχήματα θα χρησιμοποιηθούν από την Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, τη Δημοτική Αρχή και στο αεροδρόμιο του νησιού.

Η πώληση ηλεκτρικών οχημάτων σε ιδιώτες θα ξεκινήσει στα τέλη Ιουνίου, με τους πελάτες να μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στα Volkswagen e-up!, ID.3 και ID.4 ενώ διαθέσιμο θα είναι και το Seat MÓ eScooter 125.

Η μετάβαση στην ηλεκτροκινητικότητα θα υποστηριχθεί επιπρόσθετα από την ελληνική κυβέρνηση με ελκυστικές επιδοτήσεις, ενώ σε ένα επόμενο βήμα, θα παρουσιαστούν νέες, σύγχρονες υπηρεσίες μετακίνησης.

Ως παγκόσμια εταιρεία κινητικότητας, το Volkswagen Group παρέχει πλήρη γκάμα μελλοντικών λύσεων στον τομέα αυτόν, ανάμεσά τους κορυφαίας τεχνολογίας ενεργειακές λύσεις της MAN SE.

Μάλιστα, κατά της διάρκεια της εκδήλωσης, ανάμεσα στα υπόλοιπα ηλεκτρικά οχήματα δωρεάς του Volkswagen Group, παραδόθηκε για χρήση από τις τοπικές αρχές και το πρώτο ηλεκτρικό e-Scooter 125, αποσπώντας θετικές εντυπώσεις για τις δυνατότητές του και ιδιαίτερα για την ευκολία που προσφέρει στην φόρτιση του, με την αποσπώμενη μπαταρία των 5,6 kWh, η οποία του χαρίζει μέγιστη αυτονομία κίνησης έως 137 χλμ. για κάθε κύκλο φόρτισης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε λεπτομέρειες για τη μετάβαση της Αστυπάλαιας στην πράσινη ενέργεια. Το ενεργειακό σύστημα του νησιού θα μετασχηματιστεί με βάση τις ανανεώσιμες πηγές σε δύο φάσεις:

Μέχρι το 2023, ένα νέο ηλιακό πάρκο θα παρέχει 3 MW πράσινης ενέργειας, καλύπτοντας το 100% της απαιτούμενης ενέργειας για τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων και περισσότερο από 50% της απαιτούμενης συνολικά ενέργειας του νησιού.

Μέχρι το 2026, το νέο ενεργειακό σύστημα θα επεκταθεί περαιτέρω, στην κάλυψη άνω του 80% της συνολικής απαιτούμενης ενέργειας.

Επιπλέον, ένα σύστημα αποθήκευσης με μπαταρίες, θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση του δικτύου και θα κάνει πλήρη χρήση του ηλιακού πάρκου.

Ως αποτέλεσμα, η εκπομπή ρύπων CO2 του ενεργειακού συστήματος του νησιού θα μειωθεί σημαντικά, ενώ ταυτόχρονα το κόστος ενέργειας δυνητικά θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 25%.

Σήμερα, το νησί τροφοδοτείται με ενέργεια που παράγουν πετρελαιογεννήτριες. Την επόμενη πενταετία, η Αστυπάλαια θα μετασχηματιστεί σε ένα έξυπνο και αειφόρο νησί.

Η αυτοκίνηση θα είναι ηλεκτρική, τροφοδοτούμενη από καθαρή ενέργεια που θα παράγεται τοπικά. Ο συνολικός στόχος είναι μία σύγχρονη μορφή κινητικότητας με πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο του Strathclyde στη Σκωτία, θα παρακολουθούν, αξιολογούν και θα συνεισφέρουν στον ενεργειακό μετασχηματισμό της Αστυπάλαιας.

Μία σειρά από έρευνες θα αποτυπώσει τις γενικότερες απόψεις απέναντι στην ηλεκτροκινητικότητα και την ετοιμότητα στη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, παρέχοντας μία βαθύτερη κατανόηση των σημαντικών θετικών μοχλών αλλά και εμποδίων για τον μετασχηματισμό.

Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της σχετικής μελέτης θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας μετάβασης στην ηλεκτροκινητικότητα, σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Δείτε επίσης