Οικονομία

Γαλλία: Στην «πράσινη» λίστα τοποθετείται η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία

Jean-Baptiste_Lemoyne_au_Ministère_des_Affaires_étrangères 13 06 21
Αρθρογράφος: Χαλκιαδάκης Γιάννης
Από Χαλκιαδάκης Γιάννης

Παρουσιάστηκε το πολυαναμενόμενο «εγχειρίδιο» για την οργάνωση των ταξιδιών στο εξωτερικό, από τη Γαλλία, το οποίο τίθεται σε ισχύ από την Τετάρτη 9 Ιουνίου, από τον Γάλλο υφυπουργό υπεύθυνο για τον Τουρισμό, Jean-Baptiste Lemoyne.

Συγκεκριμένα, στον κατάλογο των χωρών που ταξινομούνται σε «πράσινο», «πορτοκαλί» και «κόκκινο», η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία και μία σειρά ακόμη από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τοποθετούνται στη «πράσινη» λίστα.

Μάλιστα, στην «κόκκινη» λίστα, στην οποία εντάσσονται χώρες οι οποίες παρουσιάζουν άσχημη επιδημιολογική εικόνα και στις οποίες απαγορεύονται τα ταξίδια, τοποθετείται η Τουρκία, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο τοποθετείται στην «πορτοκαλί» λίστα, εξέλιξη μάλλον αναμενόμενη.

Πιο αναλυτικά, στον κατάλογο που καταρτίστηκε, οι χώρες ταξινομούνται σε τρεις ζώνες, προσδιορίζοντας τους τρόπους ταξιδιού από και προς το εξωτερικό.

«Πρόκειται για μια ταξινόμηση που θα τεθεί σε ισχύ στις 9 Ιουνίου», είπε μιλώντας στο BFMTV, ο Jean-Baptiste Lemoyne, δίνοντας λεπτομέρειες για τις τρεις ζώνες.

Ειδικότερα, η πράσινη ζώνη, αποτελείται από χώρες «στις οποίες δεν υπάρχει ενεργή κυκλοφορία του ιού και οι ανησυχητικές μεταλλάξεις», ανέφερε ο Γάλλος υφυπουργός Τουρισμού, λέγοντας :

«Αυτή η ζώνη περιλαμβάνει χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός από τη Μεγάλη Βρετανία (πορτοκαλί), την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα και το Ισραήλ, την Ιαπωνία, τον Λίβανο, τη Νέα Ζηλανδία και τη Σιγκαπούρη.

Οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες από αυτές τις χώρες δεν θα χρειάζεται να υποβάλλονται σε τεστ PCR κατά την άφιξή τους στη Γαλλία, ενώ, αντίθετα, οι ταξιδιώτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να υποβάλλονται σε PCR τεστ ή τεστ αντιγόνου εντός 72 ωρών», προσθέτοντας πως στην «κόκκινη» λίστα είναι η Τουρκία και στην «πορτοκαλί», το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

Από την πλευρά της η «πορτοκαλί» ζώνη, περιλαμβάνει χώρες όπου η κυκλοφορία του ιού εξακολουθεί να υφίσταται αλλά είναι υπό έλεγχο, και στις οποίες δεν υπάρχουν ανησυχητικές μεταλλάξεις, με τον κ. Lemoyne, να σημειώνει :

«Στην πραγματικότητα αφορά την πλειονότητα των χωρών του κόσμου. Στις χώρες αυτές ανήκουν, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, και οι Ηνωμένες Πολιτείες», διευκρινίζοντας :

«Για να εισέλθουν στη Γαλλία οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες από αυτές τις χώρες θα πρέπει να υποβάλλονται σε PCR τεστ, σε διάστημα μικρότερο από 72 ώρες πριν από το ταξίδι τους ή σε τεστ αντιγόνου, σε διάστημα μικρότερο των 48 ωρών».

Η «κόκκινη» λίστα, περιλαμβάνει, εκτός από την Τουρκία, χώρες όπως η Νότια Αφρική, η Βραζιλία ή η Ινδία, όπου ο ιός παραμένει αρκετά ενεργός, ενώ συναντώνται και ανησυχητικές μεταλλάξεις.

Μάλιστα, εξήγησε πως σε αυτήν τη λίστα είναι η Αργεντινή, το Μπαχρέιν, το Μπαγκλαντές, η Βολιβία, η Χιλή, η Κόστα Ρίκα, η Κολομβία, το Νεπάλ, το Πακιστάν, η Σρι Λάνκα, το Σουρινάμ και η Ουρουγουάη, λέγοντας ότι για αυτές τις χώρες, ο ταξιδιώτης είτε έχει εμβολιαστεί, είτε όχι, δεν θα υπάρχει δυνατότητα ταξιδιού αναψυχής, υποστηρίζοντας πως :

«Είναι μια υποτιθέμενη επιλογή», Για να προσθέσει : «Πρέπει να παραμείνουμε σε καλά υγειονομικά επίπεδα, γι΄αυτό πρέπει να αποφύγουμε την εισαγωγή μεταλλαγμένων στελεχών του ιού, που θα μπορούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση όλες τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι Γάλλοι τους τελευταίους μήνες».

Ολοκληρώνοντας, ο Γάλλος υφυπουργός Τουρισμού, επισήμανε πως οι ταξιδιώτες που επιθυμούν να πάνε στο εξωτερικό θα πρέπει πάντα να ρωτούν για τυχόν περιορισμούς που εφαρμόζει η χώρα προορισμού τους.

Όσον αφορά τις λίστες των χωρών, αυτές είναι πιθανό να τροποποιηθούν, σύμφωνα με τις εξελίξεις της επιδημιολογικής κατάστασής τους, υπογραμμίζοντας ότι «Συνιστάται ανεπιφύλακτα να μην ταξιδεύετε σε περιοχές της κόκκινης λίστας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να ταξιδέψει κάποιος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς το παρόν δεν είναι απαραίτητο να αιτιολογήσει τον λόγο του ταξιδιού, αλλά ενδέχεται να ισχύουν υποχρεώσεις, πριν από τον έλεγχο, και καραντίνα.

Βέβαια, από την 1η Ιουλίου, το πιστοποιητικό υγείας θα αναγνωρίζεται για εσωτερικά ταξίδια εντός του ευρωπαϊκού χώρου, με τη μορφή ευρωπαϊκού πιστοποιητικού.

Δείτε επίσης