Οικονομία

NN Group: Αποκτά τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της MetLife σε Πολωνία και Ελλάδα

Το NN Group περιλαμβάνει τιςNationale-Nederlanden, NN, NN Investment Partners, ABN AMRO Insurance, Movir, AZL, BeFrank καιOHRA. Το NN Group είναι εισηγμένο στο Euronext Amsterdam (NN)

NN-GroupDavid-Knibbe

Του Γιάννη Χαλκιαδάκη...

Στην απόκτηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της MetLife σε Πολωνία και Ελλάδα, έναντι τιμήματος 584 εκατ. ευρώ, προχωρά το NN Group, ενδυναμώνοντας περαιτέρω τις ηγετικές θέσεις του ομίλου στις αγορές αυτές, ενισχύοντας τη θέση στον κλάδο ζωής και συντάξεων στην Πολωνία, καθώς και δημιουργώντας την ηγέτιδα ασφαλιστική εταιρία στην Ελλάδα.

«Από στρατηγική και οικονομική άποψη, για εμάς στην ΝΝ αυτή είναι μία μοναδική ευκαιρία να ενισχύσουμε την αξία και να εδραιώσουμε τις ηγετικές θέσεις μας σε αυτές τις αγορές», δήλωσε ο CEO του ομίλου David Knibbe,σχολιάζοντας τη συμφωνία.

Κατά τον ίδιο :«Η απόκτηση θα αυξήσει τα μεγέθη, θα προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης και θα διαφοροποιήσει τον κλάδο ζωής και προστασίας σε αγορές με χαμηλά ποσοστά ασφαλιστικής διείσδυσης.

Έχοντας παρουσία στην Ελλάδα από το 1980 και στην Πολωνία από το 1994, γνωρίζουμε και κατανοούμε καλά τις αγορές αυτές. Οι δραστηριότητες της MetLife ταιριάζουν με τις δικές μας, ενώ διαθέτουμε συμβατή κουλτούρα και επιχειρηματικό μοντέλο, που επιτρέπουν ομαλή ενοποίηση.

Συνδυάζοντας τα δυνατά σημεία και των δύο εταιριών, θα συνεχίσουμε να επικεντρωνόμαστε τόσο στους νέους, όσο και στους υπάρχοντες πελάτες μας.

Περιμένουμε να καλωσορίσουμε περίπου 2,7 εκατ. νέους πελάτες και 450 νέους συναδέλφους στον οργανισμό μας, καθώς και να συνεργαστούμε με περίπου 1600 επιπλέον ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές».

Πιο αναλυτικά, η απόκτηση σχεδόν θα διπλασιάσει τη συνολική βάση ασφαλισμένων της ΝΝ στην Πολωνία και την Ελλάδα και θα δημιουργήσει μία ισχυρή πλατφόρμα για μελλοντική ανάπτυξη, με προοπτική συνεργειών κόστους.

Ειδικότερα, στην Πολωνία, τη μεγαλύτερη αγορά της Κεντρικής Ανατολικής Ευρώπης, το μερίδιο αγοράς της ΝΝ στον κλάδο ζωής θα αυξηθεί σε 12% από 8%, γεγονός που ενισχύει τη θέση της με περίπου 500 εκατ. ευρώ ετήσια ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα (GWP).

Η διανομή της ΝΝ θα επεκταθεί με την προσθήκη ενός μεγάλου δικτύου 1.200 ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, καθώς και εξωτερικών συνεργατών.

Στην Ελλάδα, η συμφωνία θα καταστήσει την ΝΝ τη νούμερο ένα ασφαλιστική εταιρία ζωής της χώρας, με μερίδιο 18% στο σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς και 31% στον κλάδο ζωής και υγείας, ενώ θα καταστεί ηγέτιδα στα ομαδικά προγράμματα υγείας και επένδυσης και θα επεκτείνει το ελκυστικό χαρτοφυλάκιο υγείας και ατυχημάτων που διαθέτει στην Ελλάδα.

Η συμφωνία περιλαμβάνει ένα δίκτυο με περισσότερους από 400 ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, προσθέτοντας έτσι πάνω από 50% δυναμικό στο υφιστάμενο δίκτυό της. Πλέον η εταιρία στην Ελλάδα θα εμπλουτίσει περαιτέρω τις δυνατότητες διανομής της, προσθέτοντας επιπλέον κανάλια απευθείας διανομής και μεσιτών.

Η απόκτηση αναμένεται να παράξει συνέργειες και να οδηγήσει σε δημιουργία πρόσθετου ετήσιου λειτουργικού κεφαλαίου 50 εκατ. ευρώ από το 2024, εξαιρώντας μέρος των συνεργειών που θα κεφαλαιοποιηθούν επιπλέον μέσω αλλαγής υποθέσεων και να αποφέρει διψήφια απόδοση επένδυσης.

Η συμφωνία θα χρηματοδοτηθεί από ένα συνδυασμό διακρατούμενων χρηματικών διαθεσίμων της και περίπου 100 εκατ. ευρώ, τοπικού κεφαλαιακού πλεονάσματος. Η πολιτική μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών της ΝΝ δε θα επηρεαστεί, ενώ το κλείσιμο της συμφωνίας υπόκειται στις εγκρίσεις εποπτείας και ανταγωνισμού και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Σημειώνεται πως οι ταμειακές ροές, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων, που πρόκειται να καταβληθούν στους υφιστάμενους μετόχους πριν από την ολοκλήρωση, αναμένεται να είναι περίπου 36 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αφαιρεθούν από το συνολικό τίμημα των 620 εκατ. ευρώ (στην τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία PLN-EUR).

Υπενθυμίζεται ότι το ΝΝ Group αποτελεί μία διεθνή εταιρία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, η οποία δραστηριοποιείται σε 20 χώρες, με ισχυρή παρουσία σε Ευρώπη και Ιαπωνία. Με όλους τους εργαζόμενους του, παρέχει υπηρεσίες συνταξιοδότησης, συντάξεις, ασφάλιση, επενδύσεις και τραπεζικές υπηρεσίες σε περίπου 18 εκατ. πελάτες.

Το NN Group περιλαμβάνει τιςNationale-Nederlanden, NN, NN Investment Partners, ABN AMRO Insurance, Movir, AZL, BeFrank καιOHRA. Το NN Group είναι εισηγμένο στο Euronext Amsterdam (NN).

Δείτε επίσης