Οικονομία

ΣΦΕΕ: Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Υγεία και τη φαρμακευτική πολιτική

SFEE Chimonas 11 07 21

Για την εμπειρία της πανδημίας Covid-19 και την ανάγκη υιοθέτησης μιας ασθενοκεντρικής βιώσιμης φαρμακευτικής πολιτικής που θα προωθεί τη φαρμακευτική καινοτομία, αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Μιχάλης Χειμώνας, κατά την τοποθέτησή του στο Health Legal & Compliance Forum.

«Η πανδημία Covid -19 έφερε στο φως όλες τις αδυναμίες των συστημάτων υγείας παγκοσμίως. Η άνευ προηγουμένου πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να επηρεάσει το μέλλον της υγειονομικής φροντίδας, την ισότητα πρόσβασης και την ώθηση της καινοτομίας», είπε ο κ. Χειμώνας, στο σύντομο χαιρετισμό του.

Κατά τον ίδιο: «Τα μαθήματα που μας δίδαξε η πανδημία είναι πολλά, μεταξύ των οποίων: Παγκοσμίως, αλλά ιδιαιτέρως στην Ελλάδα, αναδείχθηκε η υποχρηματοδότηση του συστήματος υγείας και ειδικά των νοσοκομείων.

Πρέπει να αυξηθεί η αποδοτικότητα του υγειονομικού μας συστήματος και να εξαλειφθούν οι σπατάλες. Είναι επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την ανακούφιση των νοσοκομείων από την πίεση, αλλά και η κατ’ οίκον νοσηλεία.

Η έλλειψη υγειονομικού προσωπικού και η απουσία σωστής εκπαίδευσης αποτελούν εμπόδιο στην παροχή κατάλληλης υγειονομικής φροντίδας. Παρατηρήθηκε καθυστερημένη ή ελλιπής φροντίδα για μη Covid -19 ασθενείς (πχ χρονίως πάσχοντες) και διαπιστώθηκε η ανάγκη άμεσης μετάβασης σε ψηφιακά / απομακρυσμένα μοντέλα παροχής φροντίδας.

Η εστίαση της υγειονομικής φροντίδας θα πρέπει να είναι πλέον στην πρόληψη και τον έλεγχο των χρόνιων ασθενειών. Αναδείχθηκε η ανάγκη για αυξημένο συντονισμό και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (ερευνητικής κοινότητας, φαρμακοβιομηχανίας, θεσμικών οργάνων της ΕΕ, κυβερνήσεων, ρυθμιστικών αρχών και συστημάτων υγείας) σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Αναγνωρίστηκε η αξία της καινοτομίας και η ανάγκη να υιοθετήσουμε πολιτικές που την ενισχύουν αντί για πολιτικές που την υπονομεύουν. Τέλος, αναδείχθηκε η ανάγκη για μεγαλύτερη αυτονομία της Ευρώπης σε πρώτες ύλες.

Η εμπειρία της πανδημίας πρέπει να οδηγήσει στην υιοθέτηση μιας ασθενοκεντρικής βιώσιμης φαρμακευτικής πολιτικής. Η χώρα μας τώρα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία να αναθεωρήσει την πολιτική της στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου, αναδιατάσσοντας δυνάμεις εκεί που πρέπει, διορθώνοντας στρεβλώσεις ετών και διαθέτοντας τα απαραίτητα κονδύλια για τη Δημόσια Υγεία».

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο γενικός διευθυντής του ΣΦΕΕ, επισήμανε: «Ήμασταν και συνεχίζουμε να είμαστε στη διάθεση της Πολιτείας, ώστε όλοι μαζί να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη ευκαιρία με ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Υγεία και τη φαρμακευτική πολιτική.

Με ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και μέριμνα για τη βιωσιμότητα του κλάδου μας, μπορούμε να προσφέρουμε στην Ελληνική Κοινωνία, τη Δημόσια Υγεία και την Οικονομία με ποιοτικές θέσεις εργασίας και σημαντικές επενδύσεις στην παραγωγή και στην έρευνα. Καλύτερη Υγεία= Πιο Δυνατή Οικονομία»

Δείτε επίσης