Οικονομία

Φοροελαφρύνσεις προωθεί η κυβέρνηση - «Κούρεμα» χρεών θέλει η αγορά

Βουνό υποχρεώσεων από το Σεπτέμβριο, λόγω των οφειλών που συσσώρευσε η πανδημία

foroelafrinseis

Σειρά ρυθμίσεων προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για την ελάφρυνση των φορολογουμένων, και δη όσων έχουν πληγεί από την πανδημία. Το πρώτο που προωθείται είναι οι ρυθμίσεις για την καταβολή σε δόσεις των οφειλών που συσσώρευσε η πανδημία ή την επανένταξη σε παλαιότερες ρυθμίσεις όσων απώλεσαν σχετικό δικαίωμα.

Ωστόσο, φορείς της Αγοράς προτάσσουν την ανάγκη «κουρέματος» των χρεών ή ουσιαστικών ελαφρύνσεων, λόγω του «βουνού» υποχρεώσεων που καλούνται ήδη από το Σεπτέμβριο να καλύψουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Ξεκάθαρο στίγμα έδωσε ο νέος πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, στην πρώτη του δήλωση, ο οποίος αφού τόνισε την ανάγκη συστράτευσης στη μάχη για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, υπενθύμισε το στόχο για διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους.

Την ίδια ώρα, σημαντικό είναι το φορτίο που καλείται να σηκώσει ο προϋπολογισμός στο επίπεδο των δαπανών ένεκα της πανδημίας αλλά και των εκτάκτων συνθηκών που έφεραν οι πυρκαγιές. Είναι ενδεικτικό ότι πριν από το ξέσπασμα της πύρινης λαίλαπας που κατέκαψε πλέον του 1 εκατ. στρεμμάτων, αλλά και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για μέτρα ύψους 500 εκατ. ευρώ, ο λογαριασμός είχε φτάσει στα ύψη. Με βάση τα προσωρινά στοιχεία του προϋπολογισμού που έδωσε στη δημοσιότητα το υπ. Οικονομικών, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου - Ιουλίου 2021 παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 κατά 4.726 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων δαπανών για μέτρα κατά της πανδημίας και των αυξημένων πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Στα 3,2 δισ. οι οφειλές στην Εφορία


Δείτε επίσης