Οικονομία

Μασούτης: Αναγκαία η επιστροφή της χώρας σε μια τροχιά σταθερής ανάπτυξης

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Μασούτης είπε ότι χρειάζεται να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά

Masoutis EVETH 1 12 09 21

Για την ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη της οικονομίας και την επιστροφή της σε μια τροχιά σταθερής ανάπτυξης έκανε λόγο, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Μασούτης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης στο ΥΜΑΘ.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Μασούτης είπε ότι χρειάζεται να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά, καθώς από έρευνες του ΕΒΕΘ διαπιστώνεται ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και συγκεκριμένα στη χρηματοδότηση ΜμΕ, καθιστώντας επιτακτική την εύρεση μίας εναλλακτικής λύσης για την ενίσχυση της προσφοράς παροχής μικροπιστώσεων.

«Θα πρέπει να επιταχυνθούν περαιτέρω μειώσεις φόρων (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, προκαταβολών κλπ) και ασφαλιστικών εισφορών για ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς και στήριξη της ιδιωτικής κατανάλωσης» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ και πρόσθεσε ότι χρειάζεται ταχύτερος ρυθμός στις επιστροφές των οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και να βελτιωθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με την αξιοποίηση των επιμελητηριακών δομών.

Ο πρωθυπουργός άκουσε προσεκτικά το σύνολο των θεμάτων, τόσο των γενικότερων όσο και των τρεχόντων, που απασχολούν τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης και δεσμεύτηκε για την επίλυση τους.

Σημειώνεται πως τον κ. Μητσοτάκη, συνόδευαν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, καθώς και οι υφυπουργοί Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα χωροταξικά, Νίκος Ταγαράς, ενώ οικοδεσπότης ήταν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου, Μαρία Αντωνίου.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα του υπομνήματος του ΕΒΕΘ προς τον πρωθυπουργό, ήταν στα Γενικότερα Θέματα, η ένταξη των συμβάσεων «sale and lease back» στις ευνοϊκές ρυθμίσεις των δανείων.

Οι συμβάσεις “sale & lease back” έχουν εξαιρεθεί των ευνοϊκών ρυθμίσεων των δανείων. Οι επιχειρήσεις με τέτοιες συμβάσεις βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση και αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα.

Πάταξη λαθρεμπορίου, παρεμπορίου, της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.


Δείτε επίσης