Οικονομία

Δάνεια: 7 στις 10 επιχειρήσεις θα επιστρέψουν λιγότερο από 50% των δανείων

Όλα τα κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές - «Κούρεμα» μέχρι και 75% στους επτά κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

daneia_epixeirimatika

Από την 1η Οκτωβρίου 2021 μειώνεται κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου για τις επιχειρήσεις, με δημοσιονομικό κόστος 18 εκατ. ευρώ ετησίως, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέχεια όσων αναφέρουν τόσο η Έκθεση Πισσαρίδη όσο και το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0».

Έτσι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «οι ατομικές επιχειρήσεις δύνανται μέσω συμπράξεων να δημιουργήσουν νέο νομικό πρόσωπο ανώτερης μορφής, ώστε να υπόκεινται στη φορολογία των νομικών προσώπων με ευνοϊκούς όρους.

Για τις επιχειρήσεις-νομικά πρόσωπα που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή που συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο, δημιουργώντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας, θα παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη».

Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι ένα από τα πέντε κριτήρια επιλεξιμότητας για την πρόσβαση στα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Επιπλέον, ισχύει, βέβαια, σε βάθος χρόνου η μείωση φόρου σε όλες τις επιχειρήσεις: μειώνεται μόνιμα ο συντελεστής φόρου, από 24% σε 22%.

Να σημειωθεί η επιπλέον μείωση φόρου 30% για συγχωνεύσεις/εξαγορές: το κίνητρο θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025. Αφορά αποκλειστικά μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, εφόσον:

 • απασχολούν εργαζόμενους,
 • έχουν συσταθεί πριν από τουλάχιστον 3 έτη,
 • συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο, ή
 • συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο.

Στις επιχειρήσεις αυτές, παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη. Θα πληρώνουν δηλαδή φόρο 30% χαμηλότερο (15,5% αντί 22%), και η ίδια έκπτωση θα ισχύει για τα 3 επόμενα χρόνια. Για το 2022 το κόστος θα ανέλθει σε 5 εκατ. ευρώ.

Ως επιπλέον κίνητρο για συγχωνεύσεις και εξαγορές είναι το ότι από την 1η Οκτωβρίου 2021 μειώνεται κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου. Το κίνητρο φτάνει στα 18 εκατ. ευρώ ετησίως.

«Κούρεμα» μέχρι και 75% στους επτά κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής


Γενναίες ελαφρύνσεις εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, που ξεκινούν από τους νέους και τους εργαζόμενους και καταλήγουν στις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη, με δεδομένο ότι φέτος και τα επόμενα έτη η ανάπτυξη αναμένεται να εκτοξευθεί πάνω από το 6% του ΑΕΠ.

Ως βασικό «εργαλείο» χρηματοδότησης των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, αναδείχθηκε η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, και με αυτό το δεδομένο το νέο «κούρεμα» έως 75% των ποσών που αντλήθηκαν, δίνει πολύτιμες ανάσες σε περίπου 550.000 επιχειρήσεις.

Τι αλλάζει, όχι μόνο για τους 3 πρώτους γύρους, αλλά και για τους 7 γύρους Επιστρεπτέας; Το «κούρεμα» φτάνει έως το 75%, ανάλογα με την πτώση του τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019!

Για τις «παλιές» επιχειρήσεις (έναρξη εργασιών προ του 2019):

 • Επιστρέφεται το 25% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
 • Επιστρέφεται το 33,3% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
 • Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 50%. 

Έτσι, μία επιχείρηση που είχε πάρει π.χ. 500.000 ευρώ από τους 3 πρώτους γύρους και είχε πτώση τζίρου 70%, αντί να πρέπει να επιστρέψει 250.000 ευρώ, θα πρέπει να επιστρέψει 125.000 ευρώ.

Για τις «νέες» επιχειρήσεις:

 • Επιστρέφεται το 25% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
 • Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 33,3%. 

Με βάση το νέο λίφτινγκ υπολογίζεται ότι:

 • τo 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το ένα τέταρτο (25%),
 • το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τρίτο (33,3%),
 • το 33% θα επιστρέψουν το 50%.

Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, μετά από αυτήν την παρέμβαση, που στοχεύει κυρίως σε επιχειρήσεις με μεγάλη πτώση τζίρου, δε θα ενεργοποιηθεί το ειδικό «εργαλείο» που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Μάρτιο για επιχειρήσεις με απώλεια εσόδων άνω του 30%, οι οποίες θα μπορούσαν να λάβουν ως πιστωτικό για φόρους - εισφορές το 35% του ποσού από τις Επιστρεπτέες 1 έως 3.

Σημειωτέον ότι παραμένει σε ισχύ η έκπτωση 15% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ποσού προς επιστροφή έως 31 Δεκεμβρίου 2021, ενώ σε διαφορετική περίπτωση το ποσό καταβάλλεται σε60 δόσεις από τον Ιανουάριο 2022.

Η παρέμβαση έρχεται σε μία συγκυρία όπου οι επιχειρήσεις, και δη οι μικρομεσαίες, μετράνε τις αντοχές τους εν όψει «ξεπαγώματος» οφειλών και έναρξης αποπληρωμής τους. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η τελευταία έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ έδειξε μειωμένα τα ποσοστά των επιχειρήσεων που δηλώνουν πως έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε όλες τις κατηγορίες υποχρεώσεων, σε σύγκριση με εκείνα των προηγούμενων εξαμηνιαίων ερευνών.

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις


Ένα πρώτο πλαίσιο για την αναμόρφωση της εικόνας της επιχειρηματικότητας της χώρας, όπου κυριαρχούν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, έδωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 85ης ΔΕΘ.

Ο ΣΕΒ, σε πρόσφατες αναλύσεις του, τόνισε ότι «οι ΜμΕ συμμετέχουν ενεργά στην επιχειρηματικότητα και την Οικονομία τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Στην Ελλάδα, το πλήθος τους είναι κοντά στο 99,9% του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων. Καλύπτουν ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και κλάδων. Αντιπροσωπεύουν περίπου το 19,3% του ΑΕΠ και το 87% της απασχόλησης σε επιχειρήσεις.

Οι ελληνικές ΜμΕ υπολείπονται σημαντικά του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού: Παρά το μεγάλο πλήθος, οι ελληνικές ΜμΕ απέχουν σημαντικά σε επιδόσεις από την Ε.Ε. Αυτή η ποιοτική απόσταση καθιστά τις ελληνικές ΜμΕ ευπαθείς και με περιορισμένες δυνάμεις να συνεισφέρουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση και να αναδειχθούν σε ραχοκοκαλιά της Οικονομίας.

Ειδικότερα:

1) Ο κατακερματισμός και ο μεγάλος αριθμός πολύ μικρών επιχειρήσεων δεν προσδίδει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα:

 • Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη πυκνότητα ΜμΕ (επί του πληθυσμού) στην Ε.Ε., παραμένοντας και σήμερα σημαντικά κατακερματισμένη, με μικρής κλίμακας μονάδες.
 • Το ιδιαίτερα μεγάλο πλήθος πολύ μικρών επιχειρήσεων αναλογεί περίπου στο 96,9% του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων, έναντι 93% στην Ευρώπη, κατά μ.ο.
 • Το πλήθος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων παραμένει χαμηλό σε σχέση με τον ευρωπαϊκή ανταγωνισμό. Αντιπροσωπεύουν κάτω από το 3% του συνόλου, ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι περίπου στο 7%, με την αρνητική τροχιά εκεί να έχει αναστραφεί.

2) Μεγάλο πλήθος ΜμΕ, αλλά μικρή παραγωγικότητα: Η παραγωγικότητα των ελληνικών ΜμΕ είναι περίπου στο 50% του ευρωπαϊκού μ.ο. ανά εργαζόμενο. Ενδεικτικά, στην Ελλάδα είναι €20.000, στην Ε.Ε.-28 είναι €42.000, στην Ιταλία είναι €38.000, στην Ιρλανδία είναι €52.000, κ.λπ.

3) Περιορίζεται η τεχνολογική εστίαση των ΜμΕ: Παρατηρήθηκε 40% μείωση του πλήθους των ΜμΕ μέσης - υψηλής τεχνολογίας μέσα στην κρίση, μία μείωση δυσανάλογη σε σχέση με την Ε.Ε. Η ταχεία ανάκαμψή τους αποτελεί προϋπόθεση για να μη γίνει η Ελλάδα μια Οικονομία χαμηλής προστιθέμενης αξίας».

Σαρωτικές αλλαγές σε γονικές παροχές και ΕΝΦΙΑ

Μεγάλη μεταρρύθμιση χαρακτηρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων την κατάργηση του φόρου γονικών παροχών αξίας ως 800.000 ευρώ, καθώς επί της ουσίας παύει η φορολόγηση περιουσιακών στοιχείων για την απόκτηση των οποίων έχει ήδη πληρωθεί φόρος.

Και τούτο, γιατί η Εφορία κάθε φορά που ένας γονέας μεταβιβάζει στα παιδιά του ένα περιουσιακό στοιχείο, κυρίως ακίνητο, που έρχεται από παλιά, «ορμά» και παίρνει ένα μεγάλο μερίδιο.

Πολλές φορές το ελληνικό κράτος έχει αποδείξει ότι θεωρεί τα ακίνητα ως... χήνα με τα χρυσά αβγά, καταφεύγοντας εκεί για να κλείσει «τρύπες» με εύκολο τρόπο. Και κάπως έτσι, η οικογενειακή εστία ή το κλασικό σπίτι στο χωριό, για το οποίο έχουν πληρωθεί φόροι αγοράς ή κληρονομιάς, έμπαινε στο... μάτι της Εφορίας όταν περνούσε στη νεώτερη γενιά.

Τι ισχύει σήμερα για γονικές παροχές πρώτης κατοικίας;

 • Απαλλαγή για αξία κατοικίας μέχρι 200.000€ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και μέχρι 250.000€ για έγγαμο, η οποία προσαυξάνεται κατά 25.000€ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000€ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα, των οποίων την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος. Στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μίας θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου και ενός αποθηκευτικού χώρου, για επιφάνεια εκάστου έως 20 τ.μ., εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα.
 • Απαλλαγή για οικόπεδο αξίας μέχρι 50.000€ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και μέχρι 100.000€ για κάθε έγγαμο, προσαυξανόμενη κατά 10.000€ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 15.000€ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα.

Η τελευταία παρέμβαση, πριν εξαγγελθεί η απαλλαγή ως 800.000 ευρώ, έγινε τον Ιούλιο του 2020. Τότε, αποφασίστηκε και ενσωματώθηκε στο φορολογικό πλαίσιο ότι είναι αφορολόγητες και οι δωρεές από γονείς σε τέκνα χρηματικών ποσών για απόκτηση πρώτης κατοικίας, εφόσον δεν έχει εξαντληθεί το αφορολόγητο.

Προϋπόθεση είναι η γονική παροχή χρημάτων να γίνεται για την απόκτηση του συγκεκριμένου ακινήτου, που πληροί τις προϋποθέσεις απαλλαγής πρώτης κατοικίας. Στην περίπτωση που η γονική παροχή χρηματικών ποσών δεν αφορά σε αγορά πρώτης κατοικίας, τότε επιβάλλεται φόρος 10%.

Η σημερινή κλίμακα για γονικές παροχές

Κλιμάκια
(σε ευρώ)
Συντελεστής κλιμακίου
(%)
Φόρος κλιμακίου
(σε ευρώ)
Φορολογητέα περιουσία
(σε ευρώ)
Φόρος που αναλογεί
(σε ευρώ)
150.000 150.000
150.000 1 1.500 300.000 1.500
300.000 5 15.000 600.000 16.500
Υπερβάλλον 10


Και ενώ το υπουργείο Οικονομικών άνοιξε τα χαρτιά του ως προς τις γονικές παροχές, το... θρίλερ του ΕΝΦΙΑ θα συνεχιστεί για ακόμα δύο μήνες, έως ότου δηλαδή ολοκληρωθεί η άσκηση που «τρέχει» η ειδική ομάδα της ΑΑΔΕ. «Τα περισσότερα νοικοκυριά το 2022 θα πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ από ό,τι το 2021», σημείωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, φανερώνοντας έτσι την πρόθεση να υλοποιηθεί από του χρόνου η προγραμματική δέσμευση για συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, άρα 8% μεσοσταθμικά εντός του 2022.

Το ζητούμενο της άσκησης, που βρίσκεται να εξέλιξη, είναι να «κουμπώσουν» οι νέες αντικειμενικές αξίες με τη δομή του ΕΝΦΙΑ, που, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει... αγνώριστος. Η αλλαγή, που αναμένεται να μεταβάλει τα δεδομένα για χιλιάδες ιδιοκτήτες με ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ, είναι η ενσωμάτωση του Συμπληρωματικού Φόρου στον Κύριο Φόρο. Από εκεί και πέρα, πάμε σε αλλαγές κλιμακίων και συντελεστών, με παρεμβάσεις ενδεχομένως και στους ποιοτικούς συντελεστές των ακινήτων, δηλαδή αυτούς που προσαυξάνουν τη φορολογούμενη αξία ανάλογα με την παλαιότητα, τον όροφο, τον αριθμό των προσόψεων.

Νέα κίνητρα για να ζητούμε απόδειξη


Μείωση φόρου έως 2.200 ευρώ και, αν έχεις τύχη, «λαχείο» έως 100.000 ευρώ

Διπλή «παγίδα» σε όσους συνεχίζουν να επιδίδονται στο σπορ της μη έκδοσης αποδείξεων, κλέβοντας την Εφορία και τους υπόλοιπους φορολογούμενους, οι οποίοι καλούνται να σηκώσουν περισσότερα βάρη, επιχειρεί να στήσει το υπουργείο Οικονομικών βάζοντας στο προσκήνιο την ξεχασμένη φορολοταρία, παράλληλα με έκπτωση φόρου σε όσους ζητούν το «ακριβό» χαρτάκι.

Η λοταρία θα δίνει κάθε μήνα έως και 50.000 ευρώ στους τυχερούς, τα Χριστούγεννα θα κληρώνονται 100.000 ευρώ, ενώ η συλλογή αποδείξεων από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους θα οδηγεί σε έκπτωση φόρου έως και 2.200 ευρώ. Τα μέτρα περιλαμβάνονταν στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και εξειδικεύονται το μεσημέρι από το οικονομικό επιτελείο.

Το σχήμα 1.000 ευρώ σε 1.000 τυχερούς μπορεί να «δούλεψε» στην αρχή, αλλά, στη συνέχεια, μάλλον κανένας φορολογούμενος δεν ασχολείται, παρά μόνο όσοι λαμβάνουν ειδοποίηση ότι κέρδισαν ένα χιλιάρικο. Σε χαλεπούς καιρούς (και σε μη χαλεπούς) τα 1.000 ευρώ κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητα είναι όταν σου τα χαρίζουν, αλλά εκτιμάται πως ελάχιστοι ζητούν απόδειξη επειδή περιμένουν να κερδίσουν το μπόνους. Με 50.000 ή 100.000 ευρώ, το «παιχνίδι» αλλάζει.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι με την αναμόρφωση του πλαισίου της φορολοταρίας θα δίνεται διαφορετική στάθμιση ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται, πολίτες με χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα θα έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και στην πιθανότητα να κερδίσουν, ενώ τα βραβεία της λοταρίας κάθε μήνα θα κλιμακώνονται και θα φτάνουν έως και τις 50.000 ευρώ.

Επιπλέον, τα Χριστούγεννα θα υπάρχει ιδιαίτερη λοταρία με βραβεία έως και 100.000 ευρώ. Παράλληλα, καθιερώνονται φορολογικά κίνητρα για τη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών: Από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων, ενώ οι δαπάνες για ιατρικές, οδοντιατρικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες μετρούν διπλά στο ελάχιστο όριο δαπανών 30% με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Ενδεικτικοί κλάδοι:

 • Eργασίες υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, ελαιοχρωματιστή.
 • Οικιακές υπηρεσίες, υπηρεσίες καθαρισμού, υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, υπηρεσίες για βοήθεια ατόμων στο σπίτι.
 • Γυμναστήρια, σχολές χορού.
 • Ταξί.
 • Νομικές υπηρεσίες.

Με το συγκεκριμένο μέτρο οι φορολογούμενοι που θα ζητούν και θα παίρνουν αποδείξεις από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες θα μπορούν να γλιτώνουν φόρο έως 450 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και έως 2.200 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Δείτε επίσης