Οικονομία

ΕΥΑΘ: Ισχυρές επιδόσεις και σταδιακή επιστροφή σε «κανονικά» επιχειρησιακά μεγέθη

Eyath Amanatidis 15 11 20

Στην επάνοδο με αυξημένο τζίρο, κέρδη και μεγάλη κεφαλαιακή επάρκεια, εστίασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης, με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου.

Συγκεκριμένα, ισχυρές επιδόσεις και σταδιακή επιστροφή σε «κανονικά» επιχειρησιακά μεγέθη κατέγραψαν τα αποτελέσματα 6μήνου 2021 της ΕΥΑΘ Α.Ε., με τον τζίρο να φτάνει το ποσό των 34,9 εκατ. ευρώ έναντι 34,5 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση 1,28%.

Το κόστος των πωλήσεων έφτασε στο ποσό των 23 εκατ. ευρώ έναντι 21,4 εκατ. ευρώ, αύξηση της τάξης του 7,71% κυρίως λόγω των αυξημένων συντηρήσεων και επισκευών που προβλέπει η νέα σύμβαση για την τρέχουσα λειτουργία αλλά και τη λειτουργική - ενεργειακή αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ), στη Σίνδο.

Τα προ φόρων κέρδη του ομίλου ανήλθαν στο ποσό των 8,5 εκατ. ευρώ έναντι 7,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 14,63%. Τα μετά φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 5,9 εκατ. ευρώ, από 4,8 εκατ. ευρώ, μια αύξηση της τάξης του 22,71%.

Το μικτό κέρδος της χρήσης ανήλθε σε 11,84 εκατ. έναντι των 13 εκατ. την προηγούμενη περίοδο, σημειώνοντας μείωση 9,27%. Επίσης, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου της ΕΥΑΘ Α.Ε. διαμορφώθηκαν κατά την τρέχουσα περίοδο σε 11 εκατ. ευρώ έναντι 10,2 εκατ., αύξηση 7,98%.

Τα ταμειακά διαθέσιμα την 30ή Ιουνίου του 2021 έφτασαν τα 95,7 εκατ. ευρώ έναντι 81,9 εκατ. την 31η Δεκεμβρίου 2020, σημειώνοντας αύξηση 16,83%.

Αναφερόμενος στα οικονομικά μεγέθη, ο κ. Αμανατίδης, δήλωσε:

«Το αυξημένο κόστος πωλήσεων οφείλεται κατά κύριο λόγο στα ‘πράσινα’ έργα στην ΕΕΛΘ (προϋπολογισμού 41 εκατ. ευρώ), που θα την αναβαθμίσουν λειτουργικά κι ενεργειακά, με μακροπρόθεσμο βέβαια στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας της».

Για να προσθέσει ότι «Επιταχύνουμε τον ψηφιακό μας μετασχηματισμό για τη βέλτιστη υποστήριξη των πελατών μας, αυξάνουμε τα έσοδά μας, διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τα λειτουργικά μας έξοδα.

Παράλληλα, ενισχύουμε την εξωστρέφειά μας με νέες συνέργειες και εφαρμόζουμε βιώσιμες πρακτικές διακυβέρνησης σε όλους τους τομείς λειτουργίας μας»,

Σημειώνεται πως η Εταιρεία Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε. (με διακριτικό τίτλο ΕΥΑΘ Α.Ε.) δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης από το 1998.

Προήλθε από τη συγχώνευση των ανώνυμων εταιρειών Οργανισμός Ύδρευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε. και Οργανισμός Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε. (είχε προηγηθεί το 1997 η μετατροπή τους από ΝΠΔΔ σε Α.Ε.).

Είναι εισηγμένη στο Χ.Α. από το 2001, παρέχει υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης σε περισσότερους από 1,2 εκατ. πολίτες. Στον τομέα της ύδρευσης διαχειρίζεται καθημερινή κατανάλωση νερού 250.000 κ.μ., 510.000 υδρόμετρα και ένα δίκτυο διανομής μήκους 2.700 χλμ.

Στον τομέα της αποχέτευσης επεξεργάζεται καθημερινά 190.000 κ.μ. αστικών λυμάτων, σε ένα αποχετευτικό δίκτυο μήκους 1.600 χλμ. Λειτουργεί δύο εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού για αστικά λύματα και μια για βιομηχανικά.

Η εταιρεία, πιστή στις αρχές της Εταιρικής Διακυβέρνησης, παρουσιάζει σταθερά υψηλή κερδοφορία και ισχυρή ταμειακή βάση. Η αντίληψή της για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη συμπορεύεται με την επίτευξη των στρατηγικών επιχειρηματικών της στόχων, επιδιώκοντας μακροπρόθεσμα την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε περιβαλλοντικά θέματα.

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας που υλοποιεί η εταιρεία αφορούν στη φροντίδα για το περιβάλλον και ειδικά τον Θερμαϊκό κόλπο, στην υπεύθυνη στάση στη διαχείριση των υδάτινων πόρων και στην πρόσβαση όλων των πολιτών σε νερό υψηλής ποιότητας.

Δείτε επίσης