Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι πληρώνουν μηδενικό ή «κουρεμένο» έως 50%

Για περίπου 1,5 εκατ. φορολογουμένους το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, λόγω πτώσης των εισοδημάτων, αναμένεται να είναι «κουρεμένο» κατά 50% ή μηδενικό

akinita

Ξεκινά ο δρόμος της αποπληρωμής του τελευταίου με τη σημερινή μορφή ΕΝΦΙΑ, για 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες, με την ανάρτηση σήμερα των ειδοποιητηρίων. Ωστόσο, για περίπου 1,5 εκατ. φορολογουμένους το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, λόγω πτώσης των εισοδημάτων, αναμένεται να είναι «κουρεμένο» κατά 50% ή μηδενικό.

Aρχίζει, λοιπόν, να μετρά αντίστροφα η προθεσμία των πρώτων πληρωμών για τα σπίτια, τα εξοχικά, τα αγροτεμάχια και ό,τι άλλο διαθέτουν σε ακίνητη περιουσία, η αξία της οποίας με βάση τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες υπερβαίνει τα 600 δισ. ευρώ.

Βέβαια, η συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων, το 67%, κατέχουν μικρής αξίας περιουσίας, έως 60.000 ευρώ, με βάση τις υφιστάμενες αντικειμενικές τιμές. Επίσης από 0 μέχρι 150.000 ευρώ περιουσία έχει το 87% των φορολογουμένων, δηλαδή, 5.130.000 φορολογούμενοι. Υπάρχουν δε και 530.000 φορολογούμενοι χωρίς ακίνητη περιουσία. Ακίνητη περιουσία πάνω από 150.000 έχει μόλις το 13%. Δηλαδή 750.000 φορολογούμενοι.

Να σημειωθεί ότι με βάση πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, με κριτήριο το σύνολο των εσόδων από φόρους ακίνητης περιουσίας ως ποσοστό του ΑΕΠ, η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., ενώ στις υψηλότερες θέσεις βρίσκονται η Γαλλία, με ποσοστό 4,7%, και το Ηνωμένο Βασίλειο, με 4,3%.

Πάντως, τα 2,5 δισ. ευρώ που βεβαιώνει ως φόρο η Φορολογική Διοίκηση για τα ακίνητα των Ελλήνων, πολλά από τα οποία αποτελούν πρώτες και μοναδικές κατοικίες, μικρομεσαίων στρωμάτων ή λιοστάσια και αμπέλια, θα πρέπει να καταβληθούν σε έξι μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι εκπτώσεις λόγω μειωμένων εισοδημάτων


Δείτε επίσης