Οικονομία

Πετρέλαιο: Έσπασε το φράγμα των $80

Αυξάνονται οι ανάγκες παγκοσμίως, καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν

oil

Συνεχίζουν το ράλι τους οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη, κινούμενες ανοδικά για έκτη συνεδρίαση, εν μέσω ανησυχιών για τη σφιχτή τροφοδοσία σε μία εποχή που η ζήτηση ανεβάζει ταχύτητα, καθώς έχουν χαλαρώσει οι περιορισμοί της πανδημίας.

Το αμερικανικό αργό κερδίζει 1,2% στα 76,36 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με ίδια άνοδο βρίσκεται στα $80,42 φτάνοντας στο πιο υψηλό σημείο της τελευταίας τριετίας.

«Το κλίμα στην αγορά παραμένει ισχυρό με το επίκεντρο στην πιο σφιχτή προσφορά και την ανάκαμψη της ζήτησης σε πολλά μέρη του κόσμου», δήλωσε ο Toshitaka Tazawa, αναλυτής της Fujitomi Securities.

Η ιαπωνική κυβέρνηση θα ζητήσει την έγκριση των συμβούλων της για την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλες τις περιφέρειες την 1η Οκτωβρίου, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων υποχωρεί και η πίεση στο ιατρικό σύστημα μειώνεται, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Yasutoshi Nishimura.

Εν τω μεταξύ, οι κορυφαίες εξαγωγικές χώρες πετρελαίου της Αφρικής, Νιγηρία και Αγκόλα, θα κάνουν αγώνα για να αυξήσουν την παραγωγή στα επίπεδα των ποσοστώσεων του ΟΠΕΚ μέχρι την επόμενη χρονιά τουλάχιστον, καθώς οι χαμηλές επενδύσεις και τα προβλήματα συντήρησης συνεχίζουν να εμποδίζουν την παραγωγή, όπως προειδοποιούν πηγές στις αντίστοιχες εταιρείες πετρελαίου.

Η μάχη τους αντικατοπτρίζει εκείνη και πολλών άλλων μελών του ομίλου ΟΠΕΚ+ που περιόρισαν την παραγωγή τον περασμένο χρόνο για να στηρίξουν τις τιμές όταν η COVID-19 χτύπησε τη ζήτηση, αλλά τώρα δεν καταφέρνουν να αυξήσουν την παραγωγή για να καλύψουν τις αυξημένες παγκόσμιες ανάγκες σε καύσιμα, καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν.

Παράλληλα, αναβάθμισε την πρόβλεψή της για τις τιμές του πετρελαίου μπρεντ η Goldman Sachs, που πλέον εκτιμά ότι θα φτάσει στα 90 δολάρια ανά βαρέλι στα τέλη της χρονιάς, από $80 που εκτιμούσε προηγουμένως.

Πηγή: euro2day

Δείτε επίσης