Οικονομία

Εντείνονται οι φόβοι ενός Ευρωπαϊκού «ενεργειακού Κραχ» - Δύσκολο το βάρος τω ανατιμήσεων στις πλάτες της χώρας

Οι ανατιμήσεις χτυπούν ήδη την πόρτα των καταναλωτών στην Ελλάδα - Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών οι τιμές των αγαθών στην Ευρωζώνη

inflation

Σενάρια περί «ενεργειακού Κραχ» δημιουργούν ολοένα περισσότερες αναταράξεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω ανησυχιών για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σκαρφάλωσε πλέον στο 3,4% τον Σεπτέμβριο από 3,0% τον Αύγουστο με τις τιμές να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών!

Ωστόσο η μεγαλύτερη ετήσια μεταβολή εντοπίζεται στον τομέα της ενέργειας, με άλμα της τάξης του 17,4% τον Σεπτέμβριο από 15,4% τον Αύγουστο.

Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δίνοντας το στίγμα των αλλαγών που συντελούνται στις ευρωπαϊκές οικονομίες - και όχι μόνο - υπογράμμισε το απόγευμα στη Βουλή, ότι αυτή τη στιγμή μαίνεται μια τεράστια ενεργειακή κρίση σε όλο τον πλανήτη, η οποία έχει χτυπήσει ιδιαίτερα την Ευρώπη.

Η κρίση αφορά την αύξηση στις τιμές φυσικού αέριου, που έχουν τετραπλασιαστεί από την αρχή της χρονιάς, ενώ το ίδιο συμβαίνει με τις τιμές των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα, που κι αυτές έχουν τετραπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι.

Τα στοιχεία για τις αυξήσεις στην ενέργεια, κάνουν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου να προβλέπουν έναν «βαρύ χειμώνα», με υψηλές τιμές σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης και αντίστοιχα υψηλές τιμές στο ράφι του σούπερ μάρκετ και τον πάγκο της λαϊκής.

«Δεν μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος των ανατιμήσεων» λένε οι έμποροι


Δείτε επίσης