Οικονομία

Διπλή αύξηση στον κατώτατο μισθό

Από τα 650 στα 663 ευρώ, με την ανάπτυξη να καθορίζει την επιπλέον άνοδο

katotatos

Αύξηση στον κατώτατο μισθό, και μάλιστα εις διπλούν, μέσα στο 2022, ωστόσο ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» το τελικό ποσό της αναπροσαρμογής. Δεδομένο είναι πως από την 1η Ιανουαρίου θα υπάρξει μία ενίσχυση της τάξης του 2%, με τον κατώτατο μισθό να πηγαίνει από τα 650 στα 663 ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω ανάλογα με τις τριετίες και την οικογενειακή κατάσταση, καθώς καταβάλλεται επίδομα γάμου.

Ωστόσο, η κυβέρνηση άνοιξε τη συζήτηση και για περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού, μετά τα θετικά μηνύματα από το μέτωπο της ανάπτυξης. Η μέχρι τώρα πρόβλεψη είναι για ανάπτυξη 5,9%, ωστόσο όλα δείχνουν πως η χρονιά θα κλείσει καλύτερα, κάτι που θα επηρεάσει και το μέλλον του κατώτατου μισθού.

Για τη νέα αναπροσαρμογή θα υπάρξει διαβούλευση με τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς, όπως έγινε και την προηγούμενη φορά. Την τελική απόφαση θα λάβει το υπουργείο Εργασίας συνυπολογίζοντας όλα τα οικονομικά μεγέθη και τις θέσεις των φορέων και θα ακολουθήσει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται πως προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία είχε μιλήσει για αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα είναι διπλάσια από το ποσοστό ανάπτυξης. Δηλαδή με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η αύξηση την επόμενη χρόνια σωρευτικά θα πρέπει να προσεγγίσει το 12% (σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πιθανότατα θα δοθεί σε δύο δόσεις)

Υπενθυμίζεται εδώ πως με συλλογικές συμβάσεις οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι μπορούν να συμφωνούν το ύψος των αμοιβών σε υψηλότερα επίπεδα από τον κατώτατο μισθό. Η πρόβλεψη αυτή περιλαμβάνεται, άλλωστε, ρητά και για τις εθνικές γενικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας στο νόμο για την Προστασία της Εργασίας (4808/2021, άρθρο 97).

Τέλος, να σημειωθεί πως για την επόμενη χρονιά παρατείνεται η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών και διατηρείται το «πάγωμα» της Εισφοράς Αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα. Τα δύο αυτά μέτρα οδηγούν σε υψηλότερους μισθούς, ενώ αναμένεται και περαιτέρω «ψαλίδι» στις ασφαλιστικές εισφορές (που θα είναι 1,1 ποσοστιαία μονάδα).

Ενδεικτικά αναφέρεται το εξής παράδειγμα: εργαζόμενος έχει μεικτό μισθό 1.200 ευρώ (1.016 καθαρά). Το ετήσιο όφελος θα φτάσει τα 207 ευρώ. Ειδικότερα, τα 158 ευρώ προκύπτουν από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και τα 49 ευρώ από την Εισφορά Αλληλεγγύης.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Δείτε επίσης