Οικονομία

Volvo Car Group: Πρόκειται να εισέλθει αργότερα σε Ευρωπαικό χρηματιστήριο

Håkan Samuelsson - President & CEO, Volvo Car Group

Μια από τις μεγαλύτερες αρχικές δημόσιες προσφορές (IPOs) της Ευρώπης για φέτος, αναμένεται σύμφωνα με την CapitalPanda, να είναι η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Volvo, η οποία ανήκει στον κινεζικό όμιλο Geely.

Η ακριβής ημερομηνία δημόσιας εγγραφής της Volvo δεν είναι ακόμα γνωστή, ούτε η χρηματιστηριακή αξία που πρόκειται να φτάσει η εταιρεία, ενώ τρεις ανεξάρτητες πηγές επιβεβαίωσαν στο Reuters ότι η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών στην ελεύθερη αγορά θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εντός λίγων εβδομάδων.

Μάλιστα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Volvo Car Group Hakan Samuelsson, είχε δηλώσει το καλοκαίρι στο Reuters: «Αναζητούμε μια ευκαιρία για να φτάσουμε στην IPO πριν το τέλος του έτους».

Βέβαια, ένα άλλο ερώτημα είναι η αποτίμηση της αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία ανήκει στην κινεζική Geely. Η πιο κοινή εκτίμηση της χρηματιστηριακής αξίας της είναι περίπου 20 δισ. δολάρια, αλλά μερικοί προβλέπουν ότι η Volvo μπορεί να φτάσει ακόμη και 10 δισ. δολάρια υψηλότερης αποτίμησης.

Παράλληλα, για τη Volvo, η είσοδος στο χρηματιστήριο μπορεί να είναι μια καλή κίνηση ανάλογα με τις προσδοκίες ενός τέτοιου βήματος. Ο κύριος σκοπός μπορεί να είναι είτε η άντληση πρόσθετου κεφαλαίου, είτε η απόκτηση κύρους, ώστε να βρεθεί δίπλα σε άλλους κορυφαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων, όπως η Tesla.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία συνειδητοποιεί ότι το να συμβαδίζει με τους καλύτερους στον κόσμο είναι δυνατό μόνο αν επιλέξει καινοτομίες που «προφτάνουν» τους ανταγωνιστές.

Από την άποψη αυτή, η Volvo προσαρμόζεται πλήρως στην πορεία της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla, η οποία έχει δείξει ότι η ηλεκτροκίνηση σηματοδοτεί την επικρατούσα τεχνολογία του μέλλοντος της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ακόμη, η σουηδική εταιρία είναι εκείνη που έχει θέσει ως στόχο την παραγωγή μόνο πλήρως ηλεκτρικών οχημάτων μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, ενώ σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών χωρητικότητας περίπου 600 χιλιάδων τεμαχίων ετησίως έως το 2026.

Η διοίκηση της Volvo σημειώνει ότι είναι αρκετοί οι νέοι κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων που έχουν εμφανιστεί στην αγορά, αλλά σχεδόν κανένας δεν έχει ακόμη παραδώσει ούτε ένα αυτοκίνητο στην αγορά, με τη μάρκα να έχει ένα προφανές πλεονέκτημα σε αυτό, επειδή μπορεί να αξιοποιήσει την πολυετή εμπειρία της.

Σημειώνεται πως η CapitalPanda είναι καταχωρημένη επωνυμία της BCM Begin Capital Markets CY Ltd, μια Κυπριακή Εταιρεία Επενδύσεων (CIF) που εποπτεύεται και ρυθμίζεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (CySEC) με την άδεια CIF αριθ. 274/15 και εγγεγραμμένη διεύθυνση Αγίας Φυλαξίας 182, Επιχειρηματικό Κέντρο Κοφτερό, Γραφείο 103, 3083 Λεμεσός, Κύπρος.

TAGS

Δείτε επίσης