Οικονομία

Πλασματικά έτη ασφάλισης: Πόσο κοστίζει και ποιους συμφέρει η εξαγορά

Αναλυτικά παραδείγματα

plasmatika

«Σανίδα σωτηρίας» για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη προσφέρουν τα πλασματικά έτη ασφάλισης. Οι εργαζόμενοι μπορούν να «διασωθούν» από την αύξηση των ορίων ηλικίας και να κατοχυρώσουν δικαίωμα με ευνοϊκότερες προϋποθέσεις, αξιοποιώντας μία σειρά ασφαλιστικών διατάξεων.

Ειδικότερα, παρέχεται η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί μία ευρεία γκάμα από πλασματικούς χρόνους, μεταξύ των οποίων είναι ο χρόνος για τα τέκνα, για τις σπουδές, τα κενά ασφάλισης, αλλά και η στρατιωτική θητεία των ανδρών. Με τον τρόπο αυτό, μπορούν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι να «πιάσουν» ταχύτερα τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης.

Μεγάλες κερδισμένες είναι οι μητέρες που -υπό προϋποθέσεις- μπορούν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου έως 9 χρόνια νωρίτερα, ενώ οι άνδρες αποχωρούν μέχρι και 6,5 χρόνια ταχύτερα. Με τον τρόπο αυτό, οι ασφαλισμένοι μπορούν να γλιτώσουν την έξοδο στα 67 έτη και να επισπεύδουν την αποχώρησή τους από την αγορά εργασίας.

Μία αναλυτική εικόνα για το «τίμημα» που πρέπει να καταβάλουν οι ασφαλισμένοι για να ανοίξουν την πόρτα εξόδου παρουσιάζει σήμερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» η Άσπα Παπαθανασοπούλου, δικηγόρος με ειδίκευση σε θέματα Εργατικού και Ασφαλιστικού Δικαίου. Ειδικότερα, σημειώνει πως μετά την ψήφιση του ν. 4387/2016 -όπως έχει τροποποιηθεί με τις διατάξεις του ν. 4670/2020 και ισχύει- το μηνιαίο κόστος εξαγοράς για τον κλάδο Κύριας Ασφάλισης όλων των πλασματικών χρόνων ασφάλισης προσδιορίζεται σε ποσοστό 20% επί των αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τον τελευταίο μήνα πλήρους απασχόλησης πριν από την υποβολή του αιτήματος εξαγοράς.

Παρέχεται, δε, έκπτωση 2% για κάθε αναγνωριζόμενο έτος σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του συνολικού ποσού εξαγοράς. Πάντως, ειδικοί στην Ασφάλιση παρατηρούν ότι μικρός αριθμός κάνει χρήση του κινήτρου της έκπτωσης, καθώς τα ποσά είναι υψηλά για να καταβληθούν στο σύνολό τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι ασφαλισμένοι να προτιμούν τις δόσεις.

Οι εισφορές μισθωτών και μη


Δείτε επίσης