Οικονομία

Εστίαση: Συμμετοχή 75-80% στο χθεσινό «λουκέτο»

Εστίαση: Συμμετοχή 75-80% στο χθεσινό «λουκέτο»

«Από τις έρευνες έχει φανεί ότι 48% των επιχειρήσεων του κλάδου φοβούνται το λουκέτο», είπε ο Γιώργος Καββαθάς.

Πολύ μεγάλη, της τάξης του 75-80%, ήταν η κινητοποίηση του κλάδου της εστίασης χθες, όπως είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς.

Ο ίδιος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 είπε ότι «αυτό δείχνει ότι δεν είναι απλώς αιτήματα του συνδικαλιστικού οργάνου, αλλά αιτήματα της βάσης, των επιχειρήσεων».

«Η συμμετοχή κυμάνθηκε από 50% έως 100% σε πανελλήνιο επίπεδο, ενώ στην Αττική που βρίσκονται σχεδόν τα μισά καταστήματα όλης της χώρας, περίπου 40.000, στην κινητοποίηση συμμετείχε πάνω από το 75%-80%», συμπλήρωσε, ενώ υπογράμμισε ότι «από τις έρευνες έχει φανεί ότι 48% των επιχειρήσεων του κλάδου φοβούνται για λουκέτο».

«Το κράτος περιορίζει κατά 50% τους δυνητικούς πελάτες των καταστημάτων εστίασης, μειώνοντας έτσι κατά 50% τον κύκλο εργασιών», δήλωσε.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, επεσήμανε ως πρόβλημα τους εξωτερικούς χώρους που σύμφωνα με τα νέα μέτρα, λειτουργούν αμιγώς για εμβολιασμένους, νοσήσαντες και ανεμβολίαστους με rapid test, ενώ υπογράμμισε ότι ο κλάδος της εστίασης έχει πληρώσει βαρύ το τίμημα της πανδημίας και πρέπει να στηριχτεί.

Αναφέρθηκε και στο θέμα των ανατιμήσεων των πρώτων υλών και του κόστους ενέργειας, λέγοντας πως δεν έχουν μετακυλιστεί στην κατανάλωση. Σημείωσε ακόμη ότι εάν κλείσουν επιχειρήσεις, το κόστος για την οικονομία θα είναι υψηλό, λόγω της υστέρησης εσόδων από άμεση και έμμεση φορολογία και από τις ασφαλιστικές εισφορές.

Και φυσικά είπε πώς θα χαθούν πάνω από 150.000 θέσεις εργασίας.

Αναφορικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή και το αίτημα να μην επιστραφεί,, είπε πως «η απάντηση που λάβαμε είναι ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος».

Ωστόσο, «το συγκεκριμένο μέτρο έχει βάθος 5ετίας, αφού από 01/01/22 ξεκινούν οι επιστροφές σε 60 δόσεις, άρα ο επιμερισμός κατ’ έτος είναι πολύ μικρός», είπε ο κ. Καββαθάς.

Δείτε επίσης