Οικονομία

Περισσότερες δόσεις στον ΕΝΦΙΑ του 2022 και στην πληρωμή του φόρου εισοδήματος

akinita-90

Ποιες αλλαγές προωθούνται ως προς τις πληρωμές του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος

Αύξηση των μηνιαίων δόσεων με στόχο να την “χαλάρωση” των φορολογουμένων έρχεται από το 2022, καθώς το υπουργείο Οικονομικών προωθεί αλλαγές στο πρόγραμμα των πληρωμών του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος.

Η καταβολή του ΕΝΦΙΑ του 2022 θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο, όπως είχε αποφασίσει η κυβέρνηση. Αυτό αποκαλύπτεται από την Κομισιόν στην 12η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα. Έτσι εάν εφαρμοστεί το μοντέλο που ισχύει ήδη για την καταβολή της τελευταίας δόσης στο τέλος Φεβρουαρίου η καταβολή ολόκληρου του ποσού θα γίνει σε 10 η 11 μηνιαίες δόσεις.

Το νέο καλεντάρι αποπληρωμής του φόρου περιορίζει το μηνιαίο ταμειακό βάρος και έτσι αναμένεται να διευκολύνει τους φορολογούμενους στο να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ένας ιδιοκτήτης ακινήτου που πληρώνει συνολικό ΕΝΦΙΑ 1.000 ευρώ και φέτος δίνει το μήνα 166,6, τον επόμενο χρόνο εάν οι δόσεις είναι 10 θα πληρώνει 100 ευρώ, ενώ εάν είναι 11 θα καταβάλλει 90,9 ευρώ.

Τον ΕΝΦΙΑ του νέου έτους θα διαμορφώσουν οι νέες αντικειμενικές τιμές που έχουν αυξηθεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Παρόλα αυτά το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να “κόψει” το επιπλέον φορολογικό βάρος για την πλειοψηφία των πολιτών που διαθέτουν ακίνητα, ενώ για τα ακίνητα που έχουν χαμηλή ή μέτρα αξία ο φόρος θα είναι μειωμένος σε σχέση με το 2021. Αυτό αναμένεται να γίνει με σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις στα κλιμάκια και τους συντελεστές.

Η οριστικοποίηση του νέου καθεστώτος του ΕΝΦΙΑ κρίνεται απαραίτητη για να ξεκινήσουν οι πληρωμές τον Μάρτιο. Έχοντας μπροστά της αυτό το δύσκολο εγχείρημα, η αρμόδια επιτροπή με διάφορα μοντέλα προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή για να κοπούν οι επιβαρύνσεις από τις αντικειμενικές τιμές. Λόγω των παραπάνω το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί τον Ιανουάριο, ενώ προβλεπόταν να φτάσει στη Βουλή μέσα στο Νοέμβριο.

Στελέχη που έχουν γνώση περί του θέματος τονίζουν δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η άσκηση στις ζώνες που ήταν εκτός του αντικειμενικού συστήματος της αξίας των ακινήτων και έτσι υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες. Επιπλέον κάνουν γνωστό ότι στις ζώνες που ισχύουν έχουν ενσωματωθεί οι νέες αντικειμενικές τιμές και πλέον βρισκόμαστε σε φάση ελέγχου για να φανεί εάν οι συντελεστές φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει περισσότερους συντελεστές στη νέα κλίμακα του ΕΝΦΙΑ. Αυτοί οι συντελεστές θα καταγράφουν αυξήσεις αναλόγως με την αξία του και την τιμή ζώνης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο. Επιπλέον θα προστεθεί ο συμπληρωματικός φόρος για τα φυσικά πρόσωπα ο οποίος θα υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε ακίνητο.

Στα ίδια ποσά με φέτος, δηλαδή στα 2,1 δισ. ευρώ θα κινηθεί το συνολικό ποσό του φόρου που θα καταβάλλουν το επόμενο έτος πάνω 6,1 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα.

Στο “τραπέζι” του ΥΠΟΙΚ βρίσκεται και η αύξηση των μηνιαίων δόσεων και για το φόρο εισοδήματος με τις πληρωμές να ξεκινούν από τον Απρίλιο ή τον Μάιο και να ολοκληρώνονται το Φεβρουάριο του 2022. Έτσι από την ΑΑΔΕ σχεδιάζεται το άνοιγμα από τις αρχές Μαρτίου της ηλεκτρονικής πύλης για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Αυτό θα είναι εφικτό εάν οι αρμόδιοι φορείς αποστείλουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου τις βεβαιώσεις με τα στοιχεία που προσυμπληρώνονται στη φορολογική δήλωση.

Αξίζει να τονιστεί ότι το επόμενο έτος διογκώνεται το φορτίο του φόρου εισοδήματος. Αυτό που προκύπτει από τον προϋπολογισμό είναι ότι το ποσό που θα κληθούν να καταβάλλουν τα φυσικά πρόσωπα αυξάνεται κατά 653 εκ. ευρώ στα 10,352 δισ. ευρώ έναντι 9,699 δισ. ευρώ το 2021.

Ο φόρος εισοδήματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα είναι αυξημένος κατά 1,3 δισ. ευρώ από τα 10,040 δισ. Θα ανέλθει δηλαδή στα 15,348 δισ. ευρώ.

Δείτε επίσης