Οικονομία

Φέρνουν μετρητά οι αποφάσεις του ΣτΕ

STE2

Τελειώνει η αγωνία για εκατομμύρια συνταξιούχους

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή τη Κυριακής»

Ο… χορός των αναδρομικών έχει ξεκινήσει με τους συνταξιούχους και ήδη υπήρξαν οι πρώτες πληρωμές, εν αναμονή και της απόφασης του ΣτΕ για το κρίσιμο αυτό θέμα.

Μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται πως 29.032 συνταξιούχοι με πάνω από 30 χρόνια δουλειάς θα πάρουν αναδρομικά μετά από τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους. Στο μεταξύ, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη δημοσίευση της δικαστικής απόφασης, που θα κρίνει αναδρομικά σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ από τις μνημονιακές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και την κατάργηση των Δώρων.

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα καταβολής των αναδρομικών, από το υπουργείο Εργασίας ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε λύση για 12.173 συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τον Μάιο του 2016 και είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Ειδικότερα, ολοκληρώθηκε ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους με βάση τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του ν. 4670/2020. Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι, εκτός από τα αναδρομικά, θα δουν μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους από τον επόμενο μήνα, της τάξεως του 5,1% κατά μέσο όρο. 

Οι 12.173 συνταξιούχοι εντάσσονται στο πλήθος των 29.032 εξαιρετικά σύνθετων περιπτώσεων που εκκρεμούσε ο επανυπολογισμός τους. Πρόκειται για 742 συνταξιούχους του ΝΑΤ, 2.133 συνταξιούχους με αναδρομικά ποσά άνω των 2.500 ευρώ που έχρηζαν περαιτέρω ελέγχου, 6.236 εργαζόμενους συνταξιούχους, 1.262 κληρονόμους συντάξεων γήρατος και χηρείας, 547 συνταξιούχους γήρατος και χηρείας (αφορά ειδικές περιπτώσεις), 1.003 συνταξιούχους ΤΣΜΕΔΕ και 250 συνταξιούχους ΟΓΑ. Να σημειωθεί εδώ πως σε 16.859 περιπτώσεις, ο επανυπολογισμός πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου.

H κλεψύδρα μέτρα αντίστροφα και για την έκδοση της δικαστικής απόφασης, που αφορά έναν ακόμα «κύκλο» αναδρομικών ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Η απόφαση του ΣτΕ θα κρίνει αν θα δοθούν αναδρομικά για τις περικοπές που είχαν γίνει στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και για την κατάργηση των Δώρων.

Ειδικότερα, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει ήδη εκδικαστεί η προσφυγή συνταξιουχικών αποφάσεων και εκκρεμεί η σχετική απόφαση. Η αίτηση ακύρωσης κατατέθηκε στο ΣτΕ από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, καθώς και από τις συνταξιουχικές οργανώσεις των ΑΤΕ, ΗΣΑΠ, ΟΑΣΑ. Να σημειωθεί πως η απόφαση αναμένεται να αποτελέσει «πιλότο» για το σύνολο των αναδρομικών που διεκδικούν οι συνταξιούχοι. Το πιθανότερο είναι πως θα έχει βγει μέχρι το τέλος του έτους, ενώ σε περίπτωση θετικής έκβασης η καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους θα γίνει από τη νέα χρονιά.

Δείτε επίσης