Οικονομία

Ποιους φόρους και σε πόσες δόσεις πληρώνουμε μέχρι τα μεσάνυχτα

aade-4

Τρεις σημαντικές προθεσμίες εκπνέουν έως τα μεσάνυχτα, με τους φορολογούμενους να καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος, ενώ ταυτόχρονα «αδειάζει η κλεψύδρα» και για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις του επιδόματος θέρμανσης

Ο μήνας φτάνει στο τέλος του και μέχρι τα μεσάνυχτα, όποτε και εκπνέουν τρεις σημαντικές προθεσμίες, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις δόσεις για τον φόρο εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

Παράλληλα, όσοι έλαβαν πέρυσι την επιδότηση θέρμανσης, καλούνται να υποβάλουν την αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myΘέρμανση, προκειμένου έως τις 10 Δεκεμβρίου να λάβουν την προκαταβολή του επιδόματος.

Πιο αναλυτικά, έως τα μεσάνυχτα οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν:

-Την 5η δόση του φόρου εισοδήματος, που καταβάλλεται σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία να είναι στα τέλη Φεβρουαρίου 2022.

-Την 3η δόση του ΕΝΦΙΑ, που καταβάλλεται σε 6 μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία τον Φεβρουάριο 2022.

Σημειώνεται ότι από το 2022 ο λογαριασμός του νέου ΕΝΦΙΑ θα φθάσει σε περισσότερους από 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων εντός του Μαρτίου και θα εξοφληθεί σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται στο τέλος Μαρτίου.

-Τέλος, όσον αφορά στο επίδομα θέρμανσης, η προκαταβολή θα καταβληθεί έως τις 10 Δεκεμβρίου στα νοικοκυριά που είχαν λάβει επιδότηση τη σεζόν 2020/2021.

Ως προκαταβολή θα δοθεί το ποσό του επιδόματος που είχαν εισπράξει πέρυσι, ενώ το υπόλοιπο ποσό που δικαιούνται θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις ανάλογα με τον χρόνο καταχώρησης των τιμολογίων.

Οι νέοι δικαιούχοι, ήτοι τα νοικοκυριά που θα λάβουν για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω της διεύρυνσης των κριτηρίων, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έως τις 15 Δεκεμβρίου.

Δείτε επίσης