Οικονομία

Μία πρώτη «γεύση» για τον οικονομικό αντίκτυπο της «Όμικρον» από τον πρόεδρο της Fed

pawel

«Καμπανάκι» για νέο κύκλο αβεβαιότητας εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων θα χτυπήσει ο Πάεουλ στη σκιά της «Όμικρον».

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα, Τρίτη η ομιλία του προέδρου της Fed, που παρέμεινε με τις «ευλογίες» Μπάιντεν στο «τιμόνι» της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς θα δοθεί μία πρώτη «γεύση» για τον οικονομικό αντίκτυπο της «Όμικρον».

Ο Τζέρομ Πάουελ αναμένεται να χτυπήσει «καμπανάκι» για κινδύνους ως προς την απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα, καθώς και για το ξέσπασμα ενός νέου γύρου αβεβαιότητας εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο της ομιλίας του Πάουελ που δημοσιεύεται σε διεθνή μέσα, ο πρόεδρος της Fed θα προειδοποιήσει ότι «η μεγαλύτερη ανησυχία για τον ιό θα μπορούσε να μειώσει την προθυμία των ανθρώπων να εργαστούν σε τοπικό επίπεδο, κάτι που θα επιβραδύνει την πρόοδο στην αγορά εργασίας και θα επιδεινώνει τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας».

«Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η διάρκεια και ο αντίκτυπος των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. «Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η διάρκεια και ο αντίκτυπος των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι οι παράγοντες που ενισχύουν τον πληθωρισμό θα παραμείνουν και το επόμενο έτος», σημείωσε ο ίδιος σε πρόσφατες δηλώσεις του.
Ο Πάουελ υπόσχεται ότι η Fed θα επιμείνει στον στόχο της σταθερότητας των τιμών. «Η κεντρική τράπεζα θα στηρίξει την οικονομία και την αγορά εργασίας και θα αποτρέψει την άνοδο των τιμών». Αναμένει επίσης ότι η αναστροφή των επιτοκίων θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2022 .Το βασικό επιτόκιο θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 0,25%.ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας. Αυτή τη στιγμή διατηρείται σε ένα εύρος από μηδέν έως 0,25%.

Δείτε επίσης