Οικονομία

Noval Property: Επενδυτικές στοχεύσεις με στόχο κτήρια «πράσινου» αποτυπώματος

Noval Kapetanakos 05 12 21

Για το επενδυτικό πρόγραμμα 316 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 231 εκατ. ευρώ θα δρομολογηθούν σε ακίνητα είτε ιδιοκτησίας της Noval Properties του Ομίλου Viohalco, είτε σε αντίστοιχα που έχουν περάσει στον έλεγχό της μέσω διαγωνισμών, έκανε λόγο ο CEO της εταιρίας Παναγιώτης Καπετανάκος, κατά την συνέντευξη τύπου, με αιχμή την δημόσια προσφορά για το πράσινο ομόλογο, που ολοκληρώνεται στις 2 Δεκεμβρίου.

Το εύρος της απόδοσης θα είναι μεταξύ 2,60% και 2,95%, ενώ τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της έκδοσης και την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο.

Στόχος της έκδοσης του 7ετούς «πράσινου» ομολόγου είναι η υποστήριξη του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας ύψους 316 εκατ. ευρώ έως το 2025.

Από την έκδοση του ομολόγου, τα 98,39 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για πράσινες επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν μέχρι τα τέλη του 2025, ενώ κεφάλαιο 12,45 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αποπληρωμή δανεισμού, και 5,33 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την ολική αποπληρωμή του (από 23.07.2020) ομολογιακού δανείου της εταιρείας.

«Δίνουμε έμφαση στα πράσινα κτήρια, καθώς αυξάνεται η προστιθέμενη αξία των ακινήτων του χαρτοφυλακίου μας, αλλά και συνολικά της εταιρείας, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και την ευθυγραμμίζει με τα κριτήρια ESG», είπε ο κ. Καπετανάκος, κατά την παρουσίαση της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «Σκοπός μας είναι να συμβάλουμε στην πράσινη ανάπτυξη με κτήρια περιβαλλοντικά πιστοποιημένα, όπως είναι το Orbit και το Butterfly. Τα κτίρια αυτά έχουν γίνει με υλικά, τεχνολογίες και συστήματα που οδηγούν σε εξοικονόμηση ενέργειας και υιοθετούμε τις αρχές του πράσινου και βιοκλιματικού σχεδιασμού.

Στόχος μας είναι να μειώνουμε το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, να δημιουργούνται έτσι καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους χρήστες των κτηρίων και με τον τρόπο αυτό να δίνεται μια επιπλέον προστιθέμενη αξία στο κάθε κτίριό μας και συνολικά στην εταιρεία μας».

Μάλιστα, απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση του «Vradini.gr», στο περιθώριο της εκδήλωσης, έδωσε έμφαση στις προοπτικές των ακινήτων στη χώρα μας και τη δυναμική που παρουσιάζουν.

Συγκεκριμένα, ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης και σχετικής πιστοποίησης των δεκάδων κτιρίων γραφείων κατά Leed (πρότυπο ενεργειακής απόδοσης) και Well (πρότυπο ευεξίας εργαζομένων).

Παράλληλα, για το κτίριο της πρώην Kodak, στην οδό Χειμάρρας στη Λ. Αμαρουσίου – Χαλανδρίου, έχει δρομολογηθεί η ανακατασκευή του, από κοινού με τη διεθνή επενδυτική εταιρεία fund Brooklane Capital, μια αγορά της τάξης των 28,5 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται να αναπτυχθεί ένα επιχειρηματικό πάρκο γραφείων υψηλών προδιαγραφών και φιλικό προς το περιβάλλον, με την συνολική δομημένη επιφάνεια να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 20.000 τ.μ., με τη συγκεκριμένη επένδυση να υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ και ίσως φτάσει τα 80 εκατ. ευρώ.

Ταυτοχρόνως, ένα ακόμα σημαντικό ακίνητο που σχεδιάζει να αναπτύξει η Noval αφορά στην δημιουργία ενός εμβληματικού Πάρκου Πολιτισμού και Φιλοξενίας στην περιοχή του Ελαιώνα Αττικής.

Πρόκειται για τις παλιές εγκαταστάσεις της Viohalco στην Πειραιώς, πλησίον του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, σε έκταση 70 στρεμμάτων, με την επένδυση να έχει εγκριθεί από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, με το συνολικό ύψος της να φτάνει στα 152 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως η Noval Property, διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 43 ακινήτων, συνολικής αξίας 390 εκατ. ευρώ, με το ετησιοποιημένο μίσθωμα του συνόλου των ακινήτων της εταιρείας ανέρχονταν στα 21,4 εκατ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου 2021 και είναι συνδεδεμένο με τις διακυμάνσεις του πληθωρισμού.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η συντριπτική πλειονότητά τους έχει χτιστεί μετά το 2010, ενώ το 87% της αξίας των ακινήτων της, βρίσκεται στο νομό Αττικής και κυρίως στην Αθήνα.

Ειδικότερα, το 17% του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της, που αθροιστικά είναι 453.000 τ.μ., ανήκουν στον όμιλο Βιοχάλκο, ενώ το 36% των ακινήτων της είναι εμπορικά κέντρα, το 31% κτίρια γραφείων, 9% είναι ξενοδοχεία (Wyndham Grand Hotel στην Πλατεία Καραϊσκάκη στο κέντρο της Αθήνας) και τα υπόλοιπα είναι κτίρια άλλων χρήσεων, όπως βιομηχανικά ακίνητα, logistics κ.λπ.

Υπενθυμίζεται πως η Noval Property διαθέτει μερικά εμβληματικά ακίνητα στην Αττική, που πλέον αποτελούν τοπόσημα, όπως το The Orbit στην Λ. Κηφισίας (Αμπελόκηποι). Το συγκεκριμένο ακίνητο είναι επιφάνειας 36.500 τ.μ., εκ των οποίων τα 17.000 τ.μ. αφορούν την ανωδομή.

Το ακίνητο είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου μισθωμένο, στην εταιρεία τεχνολογίας Beat καθώς και σε άλλες πολυεθνικές, όπως Microsoft κ.α. αποτελώντας το πρώτο έργο με περιβαλλοντική πιστοποίηση LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) στο επίπεδο Platinum στην Ελλάδα με χρήση της έκδοσης LEED v4.

Όσον αφορά την αξία των ακινήτων της εταιρείας, αυτή έχει διαρκώς ανοδική τάση, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου 2019 είχε αποτίμηση 298,5 εκατ. ευρώ, τέλη του 2020 αυξήθηκε κατά 22% στα 364,6 εκατ. ευρώ, ενώ στο πρώτο μισό του 2021 είχε ανέλθει στα 390 εκατ. ευρώ.

Βέβαια, η εταιρεία έχει αποσπάσει πολλαπλές «πράσινες» διακρίσεις για τα δύο τελευταία γραφειακά projects, το «The Orbit» στους Αμπελοκήπους και το «The Butterfly» στο Χαλάνδρι.

Αναφορικά με τα οικονομικά μεγέθη, το πρώτο 6μηνο του 2021 η εταιρεία κατέγραψε καθαρά κέρδη 16,8 εκατ. ευρώ, με την καθοριστική συμβολή των 15,8 εκατ. ευρώ, που προέκυψαν από την αναπροσαρμογή των ακινήτων σε εύλογες αξίας.

Ο τραπεζικός δανεισμός διαμορφώνεται στα 115,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμιακά διαθέσιμα είναι 15,9 εκατ. ευρώ. Το 79,016% της Noval ελέγχεται άμεσα από τον όμιλο Viohalco, το 8,315% ελέγχεται έμμεσα από τον όμιλο, ενώ 12,669% έχουν οι λοιποί μέτοχοι.

Δείτε επίσης