Οικονομία

«Έρχεται» τροπολογία για την ένταξη των σεισμόπληκτων στην κρατική αρωγή

seismos
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

«Η σημερινή κυβέρνηση έχει θέσει σε προτεραιότητα τα θέματα αποκατάστασης των ζημιών από φυσικές καταστροφές», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία με την οποία θα γίνει υπαγωγή των περιοχών που δέχτηκαν πλήγμα από τον σεισμό του περασμένου Μαρτίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «arogi.gov.gr».

Σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα, το πλαίσιο της κρατικής αρωγής με την προκαταβολή, μέσω της πλατφόρμας που θεσμοθετήθηκε μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, θεσπίστηκε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 13ης Αυγούστου του 2021.

Παρ όλα αυτά, δεν ήταν αυτό το πλαίσιο διαθέσιμο για τους σεισμόπληκτους της περιοχής της Θεσσαλίας που είχε πληγεί από τον σεισμό την 3η Μαρτίου του 2021.

Επομένως, για τον σεισμό στη Θεσσαλία είχαν κινηθεί διαδικασίες που τότε προβλέπονταν, δηλαδή η καταγραφή από τριμελείς επιτροπές, οι πρώτες δαπάνες οικοσκευής και οι ανάγκες πρώτης διαβίωσης από το yπουργείο Εσωτερικών, και στεγαστική συνδρομή, όπως προβλεπόταν μετά την πιστοποίηση από τη ΔΑΕΦΚ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

«Ακριβώς όμως επειδή η νεότερη πλατφόρμα είναι πιο γενναία, δουλεύουμε ώστε να εντάξουμε και τους σεισμόπληκτους της Θεσσαλίας σε αυτή», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών που απάντησε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Άννας Βαγενά-Κηλαηδόνη.

«Η σημερινή κυβέρνηση έχει θέσει σε προτεραιότητα τα θέματα αποκατάστασης των ζημιών από φυσικές καταστροφές και παροχής οικονομικής ενίσχυσης των πληγέντων πολιτών. Αυτό δηλώνει, εξάλλου, η θεσμοθέτηση του σχήματος της κρατικής αρωγής. Δουλεύουμε για να αντιμετωπίζουμε φυσικές καταστροφές, καθώς δεν μπορούμε να τις αποτρέψουμε. Αυτές, μάλιστα, βαίνουν και αυξανόμενες λόγω της κλιματικής κρίσης το τελευταίο διάστημα. Όμως, υποχρεούμαστε να αντιτάξουμε έναν σχεδιασμό που θα μειώνει τις συνέπειές τους τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και σε επίπεδο αποκατάστασης. Και αυτό κάνουμε», είπε ο κ. Πέτσας.

Δείτε επίσης