Οικονομία

Σύνδεσμος Εξαγωγέων: Καταιγισμός μέτρων και δράσεων υπέρ της Εξωστρέφειας

Sakrlaropoulou exagoges 12 12 21

Στην εξειδίκευση των πολυεπίπεδων μέτρων στήριξης, τα καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τις ελληνικές εξαγωγές, εστίασε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, στο ετήσιο διαδικτυακό συνέδριο του Συνδέσμου, με τίτλο: «Εξαγωγές: Δύναμη Ανάπτυξης και Προοπτικής για την Ελλάδα».

Ήταν η πρώτη φορά που έγινε μια τόσο διεξοδική και αναλυτική παρουσίαση των δυνατοτήτων που έχει η επιχειρηματική κοινότητα της εξωστρέφειας, η οποία συνεχίζει κάτω υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες να αναζητά νέες διεξόδους για να μεγαλώσει το αποτύπωμά της στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι.

Εξαιρετικά σημαντικά κρίνονται τα μέτρα που ανακοίνωσαν τα Υπουργεία Οικονομικών με την παρέμβαση των κυρίων Σταϊκούρα και Σκυλακάκη, Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη και Εξωτερικών διά των κυρίων Φραγκογιάννη και Σμυρλή.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διά της κ. Ασημακοπούλου και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με τον κ. Πιτσιλή, καθώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρουν και ανακοινώθηκαν από τη Eurobank διά του κ. Χασάπη.

Επιπρόσθετα, την Αναπτυξιακή Τράπεζα με την τοποθέτηση της κ. Χατζηπέτρου, το Enterprise Greece διά του κ. Σμυρλή και της κ. Αλεξανδροπούλου, τον ΟΑΕΠ με την παρέμβαση του κ. Σταματόπουλου και το ΕΒΕΑ διά του κ. Μπρατάκου.

Ενδεικτικά, ανάμεσα στις παρεμβάσεις που επισημάνθηκαν στο Συνέδριο και θεωρούνται ιδιαίτερα χρήσιμες για τις εξαγωγές είναι η πρόβλεψη ότι τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να είναι μέχρι 15 ετών και με πολύ χαμηλό επιτόκια -θα ξεκινά από το 0,35%- ενώ υπάρχει η δυνατότητα να συνδυαστεί με οποιαδήποτε άλλη κρατική ενίσχυση,

όπως για π.χ. από τον αναπτυξιακό νόμο, η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η ειδική μεταχείριση στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ο εμπλουτισμός του νομικού πλαισίου παροχής κινήτρων για την υποστήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας κ.ά.

Πολύτιμες πληροφορίες και χρήσιμα για τους εξαγωγείς συμπεράσματα εξήχθησαν για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη για τις επιχειρήσεις, από τον πρόεδρο της ΕλβαλΧαλκόρ ΑΕ και πρόεδρο της Ελληνικής Παραγωγής Μιχάλη Στασινόπουλο, την πρόεδρο της Soya Mills International και αντιπρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Μαρίνα Οφλούδη-Γιαβρόγλου, και την διευθύνουσα σύμβουλο της Μέλι Aττική και αντιπρόεδρο Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Αλεξάνδρα Πίττα-Χαζάπη.

Ειδική μνεία έγινε στο Συνέδριο για την εξέλιξη των ελληνογαλλικών σχέσεων και τη στενότερη ανάπτυξη αυτών μέσω νέων εργαλείων και νέων δραστηριοτήτων, καθώς και τις προοπτικές που υπάρχουν όσον αφορά στο μεταφορικό κόστος και την επίδραση αυτού στις εξαγωγές.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Συνεδρίου, η κ. Σακελλαρίδη, επισήμανε: «Για πρώτη φορά, η εξαγωγική κοινότητα έχει στη διάθεσή της τόσο πολλά και τόσο αποτελεσματικά μέτρα και εργαλεία για να πετύχει στο έργο της, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

Η στήριξη που προσφέρει η Πολιτεία τη δεδομένη συγκυρία είναι πολύτιμη καθώς το διεθνές περιβάλλον παραμένει αβέβαιο εξαιτίας της πανδημίας που προκαλεί σοβαρές αρρυθμίες στο παγκόσμιο εμπόριο. Είμαστε αισιόδοξοι ότι κάτω υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα πράγματα, προς όφελος των δημόσιων εσόδων και των θέσεων εργασίας».

Το Ψηφιακό Συνέδριο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών .

Χορηγοί του Συνεδρίου ήταν η Tράπεζα Eurobank, η ElvalHalcor, η Μύλοι Σόγιας, o Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) ενώ υποστηρικτές ήταν το Enterprise Greece και η «Μέλι Αττικής».

Δείτε επίσης