Οικονομία

Ποιες θεωρεί η Εφορία «ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης»

eforia2

Επιστρέφουν τα τεκμήρια και το «πέναλτι» για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Του Νίκου Ρογκάκου

Τίτλοι τέλους για την αναστολή των τεκμηρίων και των ηλεκτρονικών αποδείξεων που ίσχυε για τις φορολογικές δηλώσεις 2021, λόγω της πανδημίας και για τους πολίτες που επλήγησαν από την πανδημία, και έτσι οι φορολογούμενοι πρέπει να καλύψουν και τις δύο περιπτώσεις για να μην έρθουν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα μετά την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων του 2022.

Μέχρι 31 Δεκεμβρίου, πρέπει οι πολίτες να καλύψουν οι φορολογούμενοι τις απαιτούμενες από το νόμο ηλεκτρονικές δαπάνες (τουλάχιστον 30% του ετησίου εισοδήματός τους), αλλά και τυχόν διαφορές εισοδημάτων και τεκμηρίων που ανακύπτουν βάσει της περιουσιακής τους καταστάσεως.

Έτσι, ακόμα και όσοι είχαν βγει κάποιους μήνες σε αναστολή στις αρχές του 2021, θα κληθούν να καλύψουν το 30% των εισοδημάτων τους με ηλεκτρονικές δαπάνες. Ό,τι τυχόν δεν καταφέρουν να καλύψουν με πληρωμές με κάρτες κ.λπ., επιβαρύνεται με πρόσθετο φόρο 22%. Και έχουν, πλέον, κάθε λόγο να υπολογίσουν τι ποσό πρέπει να δαπανήσουν τον Δεκέμβριο με κάρτες, για να γλιτώσουν το «πέναλτι» φόρου το 2022.

Παράλληλα, επιστρέφει και για τους «κορωνόληκτους» το σύστημα με το οποίο η Εφορία υπολογίζει από μόνη της «ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης». Στις περιπτώσεις αυτές, οι «ταρίφες» της Εφορίας είναι:

3.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα για άγαμους ή όσους επιλέξουν να υποβάλουν ξεχωριστά δήλωση φόρου από τον/τη σύζυγο ή συμβίο τους.

5.000 οικογενειακό εισόδημα για τα ζευγάρια που υποβάλλουν κοινή δήλωση.

Τεκμήριο τουλάχιστον 40 ευρώ ανά τετραγωνικό για τα πρώτα 80 τετραγωνικά της κατοικίας (δηλαδή 2.000 – 3.200 ευρώ για όποιον διαμένει ή απλώς ενοικιάζει κατοικία 50-80 τ.μ.), και πολλά περισσότερα για μεγαλύτερες.

Τεκμήρια διαβίωσης για τα επιβατικά Ι.Χ. ή τζιπ που κλιμακώνονται ανάλογα με τα κυβικά και την παλαιότητα.

Φθηνά σταθερά τιμολόγια από τη ΔΕΗ

Με αυξήσεις στην τιμή της Kwh (κιλοβατώρας), που φτάνουν και το 80% και διάρκεια ενός έτους, είναι τα νέα σταθερά τιμολόγια (με την επωνυμία myHome Enter), που ξεκινά να διαθέτει η ΔΕΗ από τις 3 Δεκεμβρίου. Βέβαια, και με αυτές τις αυξήσεις, και πάλι τα σταθερά τιμολόγια της ΔΕΗ παραμένουν ανταγωνιστικά σε σχέση με την αγορά. 

Ουσιαστικά, ο καταναλωτής, που θα επιλέξει την «ασφάλεια» του σταθερού τιμολογίου, με απαλλαγή από ρήτρες εξαρτώμενες από την κίνηση στη χονδρεμπορική αγορά, θα πληρώνει, πλέον, την Kwh σε τιμή 0,18 ευρώ από 0,10 που ήταν μέχρι πρότινος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες είχε καταγραφεί μία έντονη στροφή καταναλωτών στη ΔΕΗ, λόγω της ελκυστικότητας των σταθερών τιμολογίων, κάτι που, μάλιστα, που είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις από την πλευρά των άλλων παρόχων.

Πάντως, η ΔΕΗ στα νέα τιμολόγια myHomeEnter, που ξεκινούν από τις 3 Δεκεμβρίου, προσφέρει χρέωση ενέργειας 18 λεπτά η κιλοβατώρα (ή 17 λεπτά για online αίτηση) και έκπτωση 50% στο πάγιο για τους πρώτους έξι μήνες για αιτήματα που θα υποβληθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Στις 48 δόσεις και μετά την εντολή ελέγχου

Παράθυρο ένταξης οφειλών που προκύπτουν μετά τη λήψη εντολής διενέργειας ελέγχου στη ρύθμιση των 48 δόσεων ανοίγει εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τους φορολογούμενους εκείνους οι οποίοι θα σπεύσουν να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις.

Η εγκύκλιος του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή καταγράφει αναλυτικά όλες τις επιμέρους περιπτώσεις για τις οποίες ο δρόμος της ρύθμισης σε έως 48 μηνιαίες δόσεις είναι ανοιχτός, ακόμα και μετά την εντολή ελέγχου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο:

Οφειλές οι οποίες τελούν σε πάγια ρύθμιση σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, της οποίας οι όροι τηρούνται, δύνανται κατόπιν αίτησης του οφειλέτη να υπαχθούν για το υπόλοιπο των οφειλών αυτών σε πάγια ρύθμιση σε έως 48 μηνιαίες δόσεις.

Οφειλές οι οποίες είχαν υπαχθεί σε πάγια ρύθμιση σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, η οποία χάθηκε, και δεν έχουν υπαχθεί σε πάγια ρύθμιση για δεύτερη φορά, δύνανται κατόπιν αίτησης του οφειλέτη να υπαχθούν για το υπόλοιπο των οφειλών αυτών σε πάγια ρύθμιση σε έως 48 μηνιαίες δόσεις.

Οφειλές οι οποίες είχαν υπαχθεί σε πάγια ρύθμιση σε έως 24 μηνιαίες δόσεις και εν συνεχεία υπήχθησαν σε νέα πάγια ρύθμιση η οποία έχει χαθεί, δύνανται, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, να υπαχθούν για το υπόλοιπο των οφειλών αυτών σε πάγια ρύθμιση σε έως 48 μηνιαίες δόσεις.

Οφειλές οι οποίες ήταν σε νομοθετική ρύθμιση σε ισχύ την 1η/11/2019, η οποία απωλέσθηκε μετά την ημερομηνία αυτή και εν συνεχεία υπήχθησαν σε πάγια ρύθμιση καταβολής σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, της οποίας οι όροι τηρούνται.

Οφειλές οι οποίες ήταν σε νομοθετική ρύθμιση σε ισχύ την 1η/11/2019, η οποία απωλέσθηκε μετά την ημερομηνία αυτή, και εν συνεχεία υπήχθησαν σε πάγια ρύθμιση καταβολής σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, η οποία απωλέσθη, δύνανται, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, να υπαχθούν για το υπόλοιπο των οφειλών αυτών.

Δείτε επίσης